Gündem, arşiv

Erdoğan İzmir'deki "twitter davası"na müdahil oldu

Başbakan Erdoğan'ın, İzmir'deki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında attıkları tweetler nedeniyle 29 kişinin yargılandığı davaya mağdur olarak katılma talebi kabul edildi.

21.04.2014 - Güncelleme : 21.04.2014
Erdoğan İzmir'deki "twitter davası"na müdahil oldu

İZMİR

İzmir'deki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenen 29 kişinin yargılanmasına devam edildi.

İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, salonunun küçük olmasını nedeniyle eski 7. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görüldü.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 29 sanıktan Aynur T, Egemen Ç, Emrah GGökçen GGörkem Çİlayda UOğulcan B. ve avukatları ile gözlemci sıfatıyla Uluslararası Af Örgütü Üyeleri Andrew Gardner ve Ruhat Sena Akşener katıldı. 

Yabancı gazetecilerin de takip ettiği duruşmada, sanık İlayda U, daha önce verdiği ifadesini tekrarladı, "O tarihte büyük olaylar vardı. Attığım tweetlerde yaralananlar için sadece revirin yerini gösterdim, hiçbir kötü amacım yoktu" dedi.

Sanık Emrah G, “Her ne kadar benim hakkımda tanzim edilen iddianamede halkı kurallara uymamaya teşvik sebebiyle kamu davası açılmışsa da, benim böyle bir niyetim olamaz. Kolluk güçlerinin aşırı müdahalesine tepki olarak söz konusu tweetleri attım. Böyle bir şey olduğu için yine de özgünüm" şeklinde konuştu.

Diğer sanıklar da aynı yönde ifade vererek, suçlamaları kabul etmedi.

Sanık avukatı Hatice Hande Atay,  “İddianamede Recep Tayyip Erdoğan mağdur olarak gösterilmiştir, bu suçun mağduru olmayacağından katılma talebinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Avukat Özkan Yücel, hukuka aykırı elde edilen delillerin dosya kapsamından çıkarılmasını, bu yapıldığında ise sanık Efecan K. hakkında yakalama kararı çıkarılmasının mümkün olamayacağını, zira yakalama kararı için TCK 98/2 maddesi uyarınca kişinin “kaçak” olduğunun tespitinin gerektiğini, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını savundu.

Başbakan Erdoğan'ın katılma talebi kabul edildi

Hakim Abdulkadir Certel, “suçtan zarar görmesi durumu söz konusu olduğundan mağdur Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine karşı işlendiği ileri sürülen hakaret suçu ile sınırlı olarak CMK'nın 237 ve 238. maddeleri gereğince davaya katılmasına”, sanık avukatlarının mağdurun dinlenilmesi taleplerinin “dinlenilmesinin dosyanın esasına bir fayda sağlamayacağı kanaatine varıldığından” bu yöndeki istemin reddine karar verdi.

Savunması alınamayan sanık Efecan K. hakkında yakalama emri çıkarılmasına hükmeden Certel, hukuka aykırı olarak elde edildiği savunulan delillerin dosyadan çıkarılması taleplerinin de reddine karar verdi.

Dava konusu

İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı gelişmeler sonrasında İzmir'de 5 Haziran 2013 günü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda, insanları yasa dışı davranmaya teşvik eden tweetler attıkları iddiasıyla 38 kişi gözaltına almıştı. Bu kişilerden 29'u hakkında, 7 ay süren incelemenin ardından "Halkı kanunlara uymamaya tahrik" iddiasıyla 3'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, davaya mağdur olarak katılma talebinde bulunmuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.