Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,525.10
BTC/USDT
69,685.00
BIST 100
9,090.23
Gündem, arşiv

Faslın geri dönülmez bir karar ile açılması teyit edildi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin AB müzakere sürecindeki 22. faslın açılmasıyla ilgili geri dönülmez bir karar alındığını söyledi.

25.06.2013 - Güncelleme : 25.06.2013
Faslın geri dönülmez bir karar ile açılması teyit edildi

TBMM 

 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB müzakere sürecindeki "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22. faslın açılmasına ilişkin, "Faslın geri dönülmez bir karar ile açılması teyit edildi'' dedi.

Davutoğlu, konuyla ilgili TBMM'de gazetecilere açıklama yaptı.

Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yaptığı görüşme sonucunda Avrupa Birliği adına Genel İşler Konseyi'nin Türkiye ile 22. müzakere faslının açılmasına karar verdiğini öğrendiğini söyledi. Westerwelle ile son birkaç gün içinde birçok kez görüştüğünü dile getiren Davutoğlu, dün gece yaptıkları görüşmede bir metin üzerinde mutabık kaldıklarını, bu sabah da AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bild ve İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ile görüşerek metin çerçevesinde gelişmelere katkıda bulunmalarını talep ettiğini söyledi. 

Davutoğlu, "Bu metinde çok açık bir şekilde faslın açıldığı karara bağlanıyor. Diğer teknik ve prosedürel toplantıların iki tarafça da uygun olan zaman diliminde özellikle ilerleme raporuyla paralel biçimde yapılması kararlaştırılıyor. Önemli olan böyle bir kararın alınması ve faslın geri dönülemez bir karar ile açıldığının teyit edilmesiydi. Yine mutabık kaldığımız şekilde sadece bu fasılla ilgili değil diğer fasıllarla ilgili olarak da çalışmalar sürecek" dedi.

"Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22. faslın açılmasına ilişkin de bir engel görmediğini belirten Davutoğlu,  ''Faslın ertelenmesi ve yeniden görüşülmesi söz konusu değildir. 22'nci fasıl açılmıştır'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye ile müzakere sürecinde 'Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu'  başlıklı 22. faslın açılması konusunda oybirliği sağlanmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır" ifadelerine yer verildi.

 Hükümetlerarası Konferans'ın, AB Komisyonu’nun yıllık Türkiye İlerleme Raporu’nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacağının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir. AB üyesi ülkelerin katılım müzakerelerinde ahde vefa ilkesine uygun davranmalarını önemle bekliyoruz. Türkiye 2005 yılında başladığımız müzakere süreci kapsamında siyasi ve ekonomik kriterlere tam uyum sağlama yönünde, karşısına çıkarılan tüm engellemelere rağmen, adımlarını kararlılıkla atmaya devam edecektir."

Bölgesel politikalar faslının açılmasında uzlaşıldı

Türkiye'nin katılım müzakerelerinde 3 yıl aradan sonra yeni bir fasıl açıldığı Avrupa Birliği tarafından teyit edildi.

Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, "AB Konseyi, 22. faslın (Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu) açılmasında uzlaşmıştır" denildi.

Açıklamada, Türkiye ile hükümetler arası katılım konferansının, AB Komisyonu'nun hazırlayacağı İlerleme Raporu'nun (ekim ortasında) yayımlanmasının ardından gerçekleşeceği, AB dışişleri bakanlarının söz konusu fasılla ilgili ortak tutum belgesini teyit edecekleri ve katılım konferansı için tarih belirleyecekleri vurgulandı.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.