İsmail Güneş: Türkiye'yi meteorolojik radar ağıyla donatıyoruz
Meteoroloji Genel Müdürü Güneş, "Türkiye’yi meteorolojik radar ağıyla donatıyoruz. Bu yılın sonunda 18 radarımız olacak. Önümüzdeki yıl 2 radar daha kuracağız' dedi.

Afyon
AFYONKARAHİSAR
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Türkiye’yi meteorolojik radar ağıyla donattıklarını belirterek, "Bu yılın sonunda 18 radarımız olacak. Önümüzdeki yıl 2 radar daha kuracağız. 20 radarla tüm Türkiye'yi gözlemleyeceğiz. Bu radarlar sayesinde 2 ila 4 saatlik zaman dilimi arasında gerçeğe yakın olarak ne kadar yağış düşecek, dolu mu olacak, yağmur mu yağacak, şimşek mi var, bunları tespit edebiliyoruz. Vatandaşı önceden uyararak, tedbir almasını sağlıyoruz" dedi.
Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayileşmenin arttırdığı sera gazlarının küresel iklim değişikliğine neden olduğunu söyledi.
İklim değişikliğinde ileriye yönelik tahminler yapmaya çalıştıklarını belirten Güneş, "Küresel modellerle bunlar ne şekilde olabilecek, tahminler nasıl, bunlar değerlendiriliyor. Meteoroloji teşkilatı olarak uluslararası ölçekte çalışmalar yapıyoruz. Üç ayrı küresel model var. 2100 yılına kadar ne tür öngörüler var, neler beklenebilir, senaryolar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.
"Meteorolojik tahminler açısından ilk 10'dayız"
Güneş, meteoroloji çalışmalarının küresel nitelikte olduğuna işaret ederek, yapılan çalışmaların küresel çalışmalar olduğunu aktararak, "İngiltere'de, bizimle birlikte 29 ülkenin üye olduğu orta vadeli tahminler merkez var. Oradaki modellere göre biz de veriler elde ediyor, uzmanlarımız vasıtasıyla tahminler yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Meteorolojik tahminler açısından dünyada ilk 10'dayız" diyen Güneş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun gösterdiği "ilk 7'ye girme" hedefine ise 2023 yılından önce gerçekleştirmek istediklerini vurguladı.
Muhabir: Mustafa Bayer,Canan Tükelay