Dolar
32.34
Euro
35.11
Altın
2,154.45
ETH/USDT
3,229.80
BTC/USDT
63,143.00
BIST 100
8,860.20
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: DEAŞ'lıları pazartesiden itibaren iadeye başlıyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kırmızı kategorideki 2 teröristin öldürülmesine ilişkin, "Karayılan üzülmüş. Burada milletimize sözümüzdür, Karayılan'ı ölü yılan haline getireceğiz." dedi.

Yıldız Aktaş  | 08.11.2019 - Güncelleme : 08.11.2019
İçişleri Bakanı Soylu: DEAŞ'lıları pazartesiden itibaren iadeye başlıyoruz Fotoğraf: Barış Oral / AA

Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kırmızı kategorideki 2 teröristin öldürülmesine ilişkin, "Karayılan üzülmüş. Burada milletimize sözümüzdür, Karayılan'ı ölü yılan haline getireceğiz." dedi.

Bakan Soylu, Altındağ Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Törendeki konuşmasına tesisin hayırlı olması temennisi ile başlayan Soylu, bugünün hem cuma hem de Mevlit Kandili olduğunu hatırlatarak, vatandaşların kandilini kutladı.

Kırmızı kategoride aranan "insanlıktan çıkmış iki teröristin Diyarbakır'da etkisiz hale getirildiği"ni anımsatan Soylu, operasyonun temmuz ayında yapıldığını, kimlik doğrulamalarının ise dün akşam gerçekleştiğini aktardı.

Üç yıl önce Dolmabahçe'deki patlama, Kayseri komando komutanlığında vatani görevini yapan askerlere yönelik saldırı, Ankara Merasim Sokak, İstanbul Sancaktepe ve Vezneciler dahil birçok saldırı ile Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker'in aile mezarlığına bomba yerleştirilmesi eylemlerinin tamamının talimatının da bu kişi tarafından verildiğini söyledi.

                    

Gözünün hep bu teröristte olduğunu aktaran Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir terörist daha cehennemi boyladı ve onun yanındaki de ona dün akşamki konuşmalardan, istihbari bilgilerden anlıyorum ki Karayılan daha fazla üzülmüş. Burada milletimize sözümüzdür, Karayılan'ı ölü yılan haline getireceğiz. Kim kınarsa kınasın, bizim tarafımız bellidir. Terörist hakladık mı, biz seviniriz. Bu ülkede anne babaların yüreklerini dağlayanları bertaraf ettik mi, biz seviniriz. Biz onları da onları destekleyenleri de uyarmıştık; 'Devletin kılıcı uzun olur, biz bu hesabı açık bırakmayız, gelin bu işten vazgeçin' demiştik. Birileri bu ikazımızı anlamadılar, yanlarında 3-5 tane batılı görünce şımardılar. Bizden bir şey koparabileceklerini, bizi korkutup sindirebileceklerini zannettiler. Oysa bizim yolumuz, hak yoludur. Ne döneriz ne de sineriz. Dünyanın rotasını şaşırdığı, teröristlerin ülke liderleriyle telefonda görüştüğü bir dünyada, benim ülkem hiçbir terör örgütünü ayırmadan yıllardır insanlık adına onurlu bir mücadele vermektedir. Allah'a şükür, yavaş yavaş da olsa, bu meselede dünyayı, kendi çizgisine getirmektedir."

Bakan Soylu, Türkiye'nin son 6-7 yıldır zor süreçlerden geçtiğini ancak bugünlerde sonuç almaya başlandığını ifade etti. 

Türk askerinin, Rasulayn, Tel Abyad, Aynel Arab ile Kamışlı'da devriye yaptığını belirten Soylu, Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığının her yerde gösterildiğini söyledi.

Türkiye'nin petrol yataklarının değil, insanlığın hesabını yaptığını vurgulayan Bakan Soylu, Türkiye'nin Afrin, Cerablus, Azez, Elbab, Çobanbey'e huzur getirdiğini, bugüne kadar 366 bin insanın oraya geri döndüğünü aktardı.

Rasulayn ve Tel Abyad'a huzur gelince 30 binin üzerinde insanın Suriye'den buraya geldiğini belirten Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir taraftan huzuru, kardeşliği pekiştiriyor bir taraftan terörü tasfiye ediyoruz. Bu işe başladığımızda, dünya neredeyse karşı çıktı. 'Demografiyi değişecekler, işte Türk, Kürt, Arap ayırıyorlar, Biz Afrin'de, Cerablus'ta, Azez'de, Mare'de ayırmadık. Oraya Kürdü, Türkü, Arapı, Türkmeni, Müslümanı, Hristiyanı herkesin huzurlu bir şekilde olmasını sağlayan bir düzen kurduk. Orada şu anda yerel Meclisler var onlar karar veriyorlar bizim kaymakamlarımız, valilerimiz, doktorlarımız, mühendislerimizi polislerimiz, jandarmalarımız, onlar orada danışmanlık ediyorlar."

Türkiye'nin dünyaya istikrarın nasıl tesis edileceğini, huzurun nasıl ikame edilebileceğini gösterdiğine işaret eden Soylu, "Onlar teröristleri destekliyor biz teröristlerden ızdırap çeken milletin orada huzurlu olmasını sağlıyoruz." dedi.

"Ne yaparlarsa yapsınlar iade edeceğiz"

Amerika, Avrupa ne derse desin, Rusya ne yaparsa yapsın Türkiye'nin huzuru bu bölgeye getireceğini vurgulayan Soylu, yakalanan DEAŞ'lı teröristlerin ülkelerine gönderileceği yönündeki sözleri anımsattı. 

Soylu, şöyle devam etti:

"Şimdi biz bunları 'size iade edeceğiz' diyoruz, pazartesiden itibaren başlıyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar. İade edeceğiz. Ayağa kalkıyorlar. 'biz bunları vatandaşlıktan attık, siz ne yaparsanız yapın.' Yok öyle yağma. Çatlasanız da patlasanız da silseniz de saklasanız da o DEAŞ'lıları, insanınızı, kendi vatandaşınızı, vatandaşlıktan çıkarsanız da çıkarmasanız da sizin ülkenize göndereceğiz. Ne yaparsanız yapın. Kendi insanınıza nasıl hesap vereceğinizi kendiniz bilirsiniz. Biz kimsenin DEAŞ oteli değiliz."

"Biz DEAŞ'lıları size göndereceğiz, siz de tepe tepe kullanırsınız"

Avrupalıların "DEAŞ'lılar, cezalarını yaptıkları yerde çeksin" dediğini hatırlatan Soylu, Avrupa'nın Sabancı suikastı sanığı ve DHKP-C üyesi Fehriye Erdal ile FETÖ mensuplarını yargılanması için Türkiye'ye iade etmediğini söyledi.

Soylu, "Interpol'de onların terörist ve aranma kaydını girmemize bile müsaade etmiyorsunuz. Biz, sizin kaç yüzlü olduğunuzu biliyoruz. Hiç sağa sola kaçmanıza gerek yok. Biz DEAŞ'lıları size göndereceğiz, siz de tepe tepe kullanırsınız. Ne yapacağınızı kendiniz bilirsiniz." diye konuştu. 

Türkiye'de geçen yılın 10 ayına göre bu yılki ölümlü trafik kazası sayısının yüzde 26; bu kazalarda hayatını kaybeden insan sayısının ise yüzde 28,5 azaldığını aktaran Soylu, trafik kazalarının, sadece daha fazla radar kurup daha fazla ceza makbuzu yazarak önlenebilecek bir iş olmadığının altını çizdi. İnsanların daha dikkatli olmaya ikna edilmesi ve uyarılması gerektiğini dile getiren Soylu, trafik kazalarında sadece bugünkü rakamları düzeltmenin yetmeyeceğine, geleceği düşünmenin de önemli olduğuna işaret etti.

Yarının sürücülerinin bugünden eğitilmesinin önemine işaret eden Soylu, bu anlayışla yeni dönem trafik güvenliği çalışmaları eğitimi konusuna ayrı bir önem verdiklerini belirtti. 2018'de araç sürücülerine yönelik yeni bir eğitim projesi başlattıklarını anımsatan Soylu, "Trafik içerisinde en çok kazaya karışan araç sürücüleri tespit edip 'güvenli sürüş kuralları eğitimleri' ne tabi tuttuk. Bu proje kapsamında 2018 yılında 2 bin 701; bu yılın ilk on ayında da 2 bin 100 sürücüye eğitim verdik." ifadelerini kullandı.

Soylu, "Yaşam Tüneli Eğitim Projesi" kapsamında da 2018'de 58 bin 309, 2019 yılının 10 aylık dönemde ise yaklaşık 160 bin sürücüsüne eğitim verildiğini bildirdi.

MEB ile iş birliği halinde okullardaki tüm çocukların trafik eğitiminden geçirileceğini kaydeden Soylu, sinirli değnekle kazaların bir anda önlenemeyeceğini belirterek, "Dün bir minik evladımız, bir servis aracının çarpması sonucu hayatını kaybetti. Olayın boyutluları, varsa olaydaki ihmaller elbette ki soruşturulmaktadır. Ancak buradaki acıyı telafi etmek mümkün değil. Ben buradan özellikle bu evladımıza rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum." dedi.

Soylu, Trafik Eğitim Merkezlerinin tüm ülkeye yayılmasını istediklerini söyledi. Konuşmasının ardından Soylu, merkezi gezerek, trafik eğitimi alan çocuklarla sohbet etti.

"Etkisiz hale getirmenin kolay olmadığı bir tip"

Soylu, tören sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Diyarbakır kırsalında 19 Temmuz'da etkisiz hale getirilen 5 teröristten 2'sinin kırmızı listede olduğunun belirlenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Soylu, "Türkiye'de en mühim teröristlerden bir tanesiydi. Yakalamanın da etkisiz hale getirmenin de kolay olmadığı bir tipti ama istihbaratımız, güvenlik güçlerimiz, jandarmamız, emniyetimiz herkes bu işin üzerinde çok ciddi bir şekilde durdu. Birçok insanımızı acı ile karşı karşıya bırakan böyle bir terörist etkisiz hale getirilerek şehitlerin kanları yerde kalmamış oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, kendisine ayına "Süleyman", yıldızına "Soylu" kelimesi işlenmiş Türk bayrağı hediye edilmesine ilişkin CHP'nin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Bazı işler şık olur olmaz o tartışılır ama ben onlar gibi koluma teröristi takıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gezdirmem. Teröristleri savunmak için adamlarımı Avrupa'ya göndermem. Bu memlekete hizmet edenlere, teröristlere şirin görünmek için sürekli iftira ve çamur atmam." dedi.

Bakan Soylu, "milleti bayraktan soğutuyor" şeklindeki eleştirilere ilişkin de, "Bunların hepsi işi olmayan insanların boş sözleridir." ifadesini kullandı.

Soylu, tören öncesi Karapürçek'te Ahmet Kutlucan adlı kas erimesi hastası çocuğu evinde ziyaret etti. Bakan Soylu, ziyarette baba Kenan Kutlucan'dan oğlunun durumuna ilişkin bilgi aldı ve Ahmet Kutlucan'a Fenerbahçe forması hediye etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.