Dolar
32.34
Euro
35.14
Altın
2,158.63
ETH/USDT
3,371.10
BTC/USDT
64,877.00
BIST 100
8,718.11
Politika

'Avrupa halkları huzur içinde yaşıyorsa Türkiye sayesindedir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Avrupa halkları kendi topraklarında huzur ve güven içinde yaşıyorsa Türkiye'nin ve Türk milletinin fedakarlığı sayesindedir." dedi.

23.02.2019 - Güncelleme : 23.02.2019
'Avrupa halkları huzur içinde yaşıyorsa Türkiye sayesindedir'

Kahramanmaraş

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisince Müftülük Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılarak, vatandaşlara hitap etti.

Alandakilere, "Maraş Expo 2023'e hazırlanıyor değil mi?" diye soran Erdoğan, bu kapsamda tüm kenti adeta bir rekreasyon alanı haline getireceklerini bildirdi.

Kentin 2023 yılında birçok ülkenin katıldığı yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alanda yapılacak, uluslararası Expo etkinliğine 6 ay boyunca ev sahipliği yapacağını ifade eden Erdoğan, "Bu Expo ile Maraş'ı dünyanın her yerinden bitki ve çiçeklerin olacağı ve en az 40 ülkenin katılacağı ve 2 milyon ziyaretçinin beklendiği bir kültür festivali ile buluşturuyoruz." diye konuştu.

Kente 5 baraj, 4 gölet inşa ettiklerini hatırlatan Erdoğan, 17 baraj ve 2 yeni gölet daha inşa edeceklerini, böylece içme suyu sorununu çözdüklerini kaydetti.

"Bu yıl Çağlayancerit ve Göksun'a da doğal gazı veriyoruz"

Afşin ve 30 mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılamak için 74 kilometre uzunluğunda isale hattı inşa ettiklerini, inşa edilen sulama tesisleriyle kentteki 146 bin dekardan fazla tarım arazisinin de sulamaya açıldığını anlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Bölgenin dört gözle beklediği kılavuzlu sulamasının birinci kısmını tamamladık. Şimdi bu projenin en önemli kısımlarından olan ana kanal inşaatını ve 180 bin dekar araziyi sulayacak ikinci kısım şebekesini de yapıyoruz. Kahramanmaraşlı çiftçilerimize son 17 yılda 1,5 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Bu yıl Çağlayancerit ve Göksun'a da doğal gazı veriyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandakilere, "Kahramanmaraş 31 Mart'ta bir kez daha hizmet siyasetini tercih ediyor muyuz? Memleket işi gönül işi diyen kadrolarla yola devam ediyor muyuz? Tercihinizi bir kez daha istikrar ve güvenden yana kullanıyor muyuz?" diye sordu.

"Türkiye insani yardım yapan ülkeler arasında ilk sıralarda"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sadece kendi insanına hizmet etmekle, kendi şehirlerini kalkındırmakla kalmayan bir ülke olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Biz, elimizdeki imkanları, tüm kardeşlerimizle özellikle de mazlumlar ve mağdurlarla paylaşan, bundan şeref duyan bir milletiz. Bugün Türkiye, dünyada en çok insani yardım yapan ülkeler arasında ilk sıralarda geliyor. Hatta milli gelire göre birinci sırada yer alıyoruz. Ülkemizdeki sığınmacılar için bugüne kadar kullandığımız kaynak, Birleşmiş Milletler standartlarına göre 37, 5 milyar dolardır. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkedeki toplam mülteci sayısı 2 milyon. Türkiye'de ise Irak, Suriye 4 milyon."

Erdoğan, Avrupa halklarının, Türkiye'nin ve Türk milletinin fedakarlığı sayesinde ülkelerinde huzur ve güven içinde yaşadığını belirterek, "Ama biz bu fedakarlığı ilanihaye yapacak değiliz." ifadesini kullandı. 

Türkiye'deki Suriyelilerin evlerini ve vatanlarını özlediklerinin, bir an önce ülkelerine dönmek istediklerinin altını çizen Erdoğan, çözümün Türkiye olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Suriye topraklarından kaçan insanların geri döndükleri yegane yerlerin, Türkiye'nin güvenli hale getirdiği bölgeler olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afrin'dir, Cerablus'tur, İdlib'dir. Şu ana kadar 311 bin Suriyeli kardeşimiz bu bölgelere geri döndü. Biz diyoruz ki gelin, İdlib bölgesini tamamen güvenli hale getirelim. Bunun için Rusya ve İran ile görüşmeler yapıyoruz, ciddi mesafe de katettik. Biz diyoruz ki gelin, Münbiç'i Türkiye'nin güvencesinde asli sahiplerine teslim edelim. 

En az yarım milyon Suriyeli, bu bölgeye geri dönmek için Türkiye'nin bölgeyi güvenli hale getirmesini bekliyor. Aynı şekilde Fırat'ın doğusunu güvenli hale getirdiğimizde milyonlarca Suriyeli evlerine geri dönecek."

"DEAŞ ile PKK/YPG'nin hiçbir farkı yok"

Avrupa ve Amerika başta olmak üzere tüm dünyaya seslendiğini ifade eden Erdoğan, "Gelin, Türkiye'nin bu çabasına destek olun. Ülkemiz tarafında oluşturulacak güvenli bölgelere geri dönecek Suriyelilere insani bir hayat sürmek imkanı sağladığımızda, bu kişiler ne Avrupa'ya ne de başka bir yere gitme arayışına girer. Bölgedeki terör örgütü bu insanlara asla güven vermiyor. Suriye halkı açısından DEAŞ ile PKK/YPG'nin hiçbir farkı yoktur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece Suriyelilerin geri dönüşü için değil Türkiye'nin sınırlarının ve vatandaşların can güvenliği bakımından da bu meselenin çok önemli olduğuna dikkati çekti.

"Kendi imkanlarımızla gerçekleştirmekte kararlıyız"

"Terör örgütleri, Suriye sınırımızın öte tarafından ülkemize füzeyle, havanla, silahla saldırmaya başladıklarında biz yanımızda kimseyi bulamadık." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Güya müttefikimiz olan devletler bırakın bize destek olmayı, onlar da ülkemizde bulunan hava savunma sistemlerini söküp götürdüler. Türkiye olarak bir an önce bu bölgeleri kontrol altına alıp güvenli hale getirerek, Suriyelilerin evlerine dönüşlerini süratlendirmek istiyoruz. Temennimiz bunu müttefiklerimizle iş birliği içinde yapalım ama bize böyle bir kolaylık sağlanmazsa her hal ve şart altında bunu kendi imkanlarımızla gerçekleştirmekte kararlıyız." 

Erdoğan, alanda kendisini dinleyenlere "Rabiamızı biliyoruz değil mi? Öyle bir tekrar edelim ki sesinizi Suriye'deki terör örgütlerinin arkasında duranlar bile duysun." şeklinde seslenerek, tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet mesajı verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı için destek sözü istedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.