Mardin'in ilçelerinde üzüm hasadı devam ediyor. (Mustafa Kılıç - Anadolu Ajansı)
Şehirdeki çeşitli tarım ürünlerinden üzüm, yüzyıllardır aynı yöntemlerle yetiştirilirken bir üretim kültürünü de beraberinde yaşatıyor.
Bölgenin vazgeçilmez tadı olan üzümler bağlardan toplanıp sepetlere dolduruluyor.
Mahsul, işlenmek için torbalara konularak suyu sıkılıyor, pekmez yapılmak üzere kazanlarda kaynatılıyor.
Ayrıca üzüm suyunun bir kısmı, bazı mayalar katılarak pestil ve cevizli sucuk haline getiriliyor.
Cevizli sucuk yapımında malzemeler işlenip sarıldıktan sonra kuruması için güneşte bırakılıyor.
Pestil yapımında üzüm suyu çarşaflara dökülerek kuruması için güneşte bırakılıyor.