Dolar
38.91
Euro
44.21
Altın
3,356.38
ETH/USDT
2,506.00
BTC/USDT
108,027.00
BIST 100
9,356.04
150 yıllık değirmende pirinç üretimi
10.12.2024

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Karbastı köyü ve mezralarında yıllardır doğal yöntemlerle ekilen çeltik, 150 yıllık değirmende zahmetli uğraşlar sonucu pirinç haline getiriliyor.

150 yıllık değirmende pirinç üretimi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

İlçeye 25 kilometre uzaklıktaki köyde vatandaşlar yaklaşık 500 dönüm araziye hiçbir katkı maddesi kullanmadan geleneksel yöntemlerle ektikleri pirincin hasadını sürdürüyor.

150 yıllık değirmende pirinç üretimi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

Bahar mevsimiyle tarlalarda havuzlar oluşturup içini suyla dolduran köylüler, ağustos ayının sonunda hasat ettikleri çeltiği güneşte kurutuyor.

150 yıllık değirmende pirinç üretimi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

Daha sonra su kaynağının yanındaki değirmene getirilen çeltik, suyun gücüyle dönen taşla iki aşamada öğütülüyor. Rüzgarlı havada elekten geçirilerek kabuğundan ayrıştırılan çeltik, yıkandıktan sonra tekrar güneşte kurutularak sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan pirince dönüştürülüyor.

150 yıllık değirmende pirinç üretimi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

Köy ve mezralardaki arazilerden elde edilen 200 ton Kursunç pirinci, Türkiye'nin birçok iline gönderilerek çiftçilerin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor. (Ali İhsan Öztürk - Anadolu Ajansı)

150 yıllık değirmende pirinç üretimi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

150 yıllık değirmende pirinç üretimi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

150 yıllık değirmende pirinç üretimi
Fotoğraf: Ali İhsan Öztürk

instagram_banner

Türkiye’den, dünyadan, havadan, karadan, hayatın tam merkezinden en güçlü kareler Instagram hesabımızda. Takip edin.

En Yeniler