Kültür

Elazığ'da 'Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği'

Elazığ Belediyesi ve Goncalar Solmasın Derneği tarafından düzenlenen şenlik kapsamında açılan, unutulmaya yüz tutan çocuk oyunları ve oyuncakların tanıtıldığı sergi ilgi gördü.

20.04.2018 - Güncelleme : 20.04.2018
Elazığ'da 'Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği'

ELAZIĞ

Elazığ'da "Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği" düzenlendi.

Elazığ Belediyesi ve Goncalar Solmasın Derneği tarafından Kültür Park'ta düzenlenen şenlik kapsamında geçmişten bugüne unutulmaya yüz tutan geleneksel çocuk oyunları ve oyuncakların tanıtıldığı, "Çocukluğumuzun oyunları ve oyuncakları" sergisi açıldı.

Sergide tanıtılan "sek sek", "dokuz taş", "birdirbir", "istop", "aç kapıyı bezirgan başı", "mendil kapmaca", "körebe", "saklambaç" gibi oyunlar ile topaç, fırıldak, emzikli şeker, sapan, çivili tahta, para oyunu, bilye, gazoz kapağı, su tabancası, su fışkırtan yüzük, telden arabalar, tak tak gibi çeşitli oyun malzemeleri ilgi gördü.

Çocukların büyük keyif aldığı sergi, yetişkinleri de geçmişe götürdü.

Serginin açılışında konuşan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, geleneksel oyunların ve oyuncakların unutulmaya yüz tuttuğunu, 20. yüzyılda yetişen çocukların gelişen teknolojiyle daha çok bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerle meşgul olmaya başladığını söyledi.

Teknolojik ürünlerin faydalarının yanında çocuklar üzerinde olumsuz etkilerinin de tartışılır hale geldiğini ifade eden Yanılmaz, gelecek nesilleri sanal alemden kurtarmanın geçmişteki oyun ve oyuncakların yeniden yaşatılmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Yanılmaz, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın şu anki coşkusu bizlere çok keyif verdi. Bu sergiyle istedik ki; çocuklarımız bilgisayarların başından kalksın, akıllı telefonlarını ve tabletlerini bir kenara bıraksın, doğayla iç içe geleneksel oyunlarımızla birlikte olsun. Bizim o geleneksel oyunlarımız çocuklarımızı hareket ettiriyor, onların doğayla iç içe olmasına vesile oluyor. Eklemleri hareket ettiriyor, hem spor yapıyorlar hem de oyun oynuyorlar. İşte bu sergiyi örnek olsun diye açtık. Bütün parklarımızda, değişik yerlerde bu oyunları hayata geçiriyoruz ve çocuklarımızı buralara davet ediyoruz."

"Çocuklarımızı geçmiş yıllara götürüyoruz"

Goncalar Solmasın Derneği Başkanı Hacı Ormanoğlu da gelecek nesillerin evlerinden çıkıp doğayla iç içe vakit geçirmesi için geçmişteki oyun ve oyuncaklarla tanıştırılması gerektiğini dile getirdi.

Amaçlarının çocukları bu oyun ve oyuncaklarla buluşturmak olduğunu söyleyen Ormanoğlu, "Bugün burayı ziyaret eden çocuklarımızı geçmiş yıllara götürüyoruz. Bizler sokaklarda oyun oynayarak büyüdük. Yeri geldiğinde düştük de. Koştuk, oyunlar oynadık, yorulduk ama mutluyduk. Geçmişi kendimiz tekrar yaşamak, yeni nesillere de tanıtmak ve yaşatmak istedik." dedi.

Sergiyi gezen ortaokul öğrencisi Belinay Kandemir, gördüğü oyunların ve oyuncakların ilgisini çektiğini söyledi.

Kandemir, "Anne ve babalarımızın eskiden oynadıkları oyuncaklar, oyunlar daha güzelmiş." diye konuştu.

Elif Güzel de sergiyi çok beğendiğini, şimdiki çocukların sergideki oyun ve oyuncakları bilmiyor olmasının büyük eksiklik olduğunu kaydetti.

Muhabir: İsmail Şen

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.