Dolar
32.53
Euro
34.90
Altın
2,334.67
ETH/USDT
3,153.80
BTC/USDT
64,398.00
BIST 100
9,716.77
Gündem

Sedef Kabaş 'Cumhurbaşkanına hakaret' soruşturması kapsamında tutuklandı

Katıldığı televizyon programındaki konuşmalara ilişkin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Sedef Kabaş, sevk edildiği nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

Başak Akbulut Yazar  | 22.01.2022 - Güncelleme : 24.01.2022
Sedef Kabaş 'Cumhurbaşkanına hakaret' soruşturması kapsamında tutuklandı

İstanbul

İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir televizyon programında yaptığı konuşmasıyla ilgili "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında Sedef Kabaş'ı Üsküdar'daki otelde gözaltına aldı.

Ekiplerce, savcılığın ifadesinin alınması yönünde verdiği talimat üzerine emniyete götürülen Kabaş'ın buradaki işlemleri tamamlandı.

Kabaş, polis eşliğinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine götürüldü. Sedef Kabaş, tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Savcılığın sevk yazısı

Savcılığın hakimliğe gönderdiği sevk yazısında, şüphelinin katıldığı televizyon programında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na yönelik sarf etmiş olduğu söz ve beyanların; içeriği, niteliği, vasıf ve mahiyetinin Cumhurbaşkanı'nın onur, şeref ve saygınlığını zedeleyici mahiyette olduğu kaydedildi.

Bu suretle şüphelinin üzerine atılı "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunduğu ifade edilen yazıda, Kabaş'ın sarf ettiği söz ve beyanlarının niteliği, üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak tutuklanmasına karar verilmesi istendi.

Kabaş'ın hakimlik ifadesi

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan Kabaş, ifadesinde, "Sözün orijinali bir atasözüdür. Hatta sözün orijinalini de değiştirerek sarf ettim. Bundan da anlaşılacağı üzere hakaret etme gibi bir kastım yoktur. Kastetmek istediğim, toplumu kucaklayan, birleştirici bir üslup olması gerektiğidir. Bunu vurgulamak istedim. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Serbest bırakılmayı talep ederim." dedi.

Kabaş'ın avukatlarının da beyanlarının alınmasının ardından kararını açıklayan hakimlik, şüpheli "Sayın Cumhurbaşkanı'nı hedef alarak kullanmadım..." şeklinde savunmada bulunmuşsa da dosyadaki video kaydına göre hakimlikçe aksi yönde kanaat oluştuğunu, eylemin TV programında gerçekleşmiş olması nedeniyle suçun "nitelikli hali" kapsamına girdiğini belirtti.

Şüphelinin üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, öngörülen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alındığında, kaçma ve saklanma ihtimalinin yüksek olması ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı hususlarını göz önünde bulunduran hakimlik, Kabaş'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan tutuklanmasına hükmetti.

CHP milletvekilleri adliyeye geldi

Bu arada, CHP milletvekilleri Ali Şeker, Özgür Karabat, Turan Aydoğan ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kabaş'ın işlemleri sürerken İstanbul Adalet Sarayına geldi.

Kabaş'ın avukatı Uğur Poyraz, tutuklama kararının ardından CHP'lilerle birlikte adliyenin karşısındaki meydanda yaptığı açıklamada, "Umarım adalet en kısa zamanda bu yanlışından döner." dedi.

Sedef Kabaş, adliyedeki işlemlerin ardından Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi.

Olay

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kabaş'ın televizyon programında yaptığı konuşmalarla ilgili "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlatmıştı.

Kabaş'ın suça konu konuşmayı yaptığı kanalın merkezi Sarıyer'de olduğu için dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti. Savcılıkça Kabaş hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Sedef Kabaş, sosyal medyadan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısını "terör örgütlerine hedef gösterme ve tehdit" ettiği gerekçesiyle yargılandığı dava ile bu konuya ilişkin evinde arama yapan polislere direndiği ve hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davadan beraat etmişti.

Sedef Kabaş, 30 Aralık 2014'te, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'na sosyal medyada hakaret ettiği ve hedef gösterdiği gerekçesiyle gözaltına alınmış, sevk edildiği İstanbul nöbetçi sulh ceza hakimliğince serbest bırakılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında Kabaş hakkında, Twitter hesabından yazdıklarıyla Başsavcısı Salihoğlu'na yönelik "terör örgütlerine hedef gösterme ve tehdit" suçunu işlediği iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 16 Ocak 2015'te dava açılmıştı.

Kabaş'ın İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava, suçun vasfı gereği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Bu mahkemede 6 Ekim 2015'te görülen ilk duruşmada Kabaş'ın beraatine karar verilmişti.

Arama yapan polislere hakaret ve direnme davası

Kabaş hakkındaki ikinci iddianame ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'na yönelik attığı tweet nedeniyle evine arama yapmaya gelen polislere hakaret ettiği ve direndiği gerekçesiyle 2015'te hazırlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kabaş'ın "hakaret" ve "polise direnme" suçlarından 1 yıl 8 ay ila 5 yıl 4 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istenmişti. 

Kabaş'ın, İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 26 Mayıs 2015'te yapılan ilk duruşmasında "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" ve "kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme" suçlarının unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verilmişti.

"Cumhurbaşkanına hakaretten" daha önce ceza almış

Sedef Kabaş hakkında, 7 Mayıs 2018 yılında sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içere paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan dava açıldı.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi yaptığı yargılama sonucunda 30 Mayıs 2019'da Sedef Kabaş'ı "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca Sedef Kabaş'ın yargılama sürecinde pişmanlık gösterdiği ve tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğu gerekçesiyle hapis cezasının ertelenmesine karar verdi.

Mahkeme hazırladığı gerekçeli kararında, Sedef Kabaş'ın paylaşımında sarf ettiği sözlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan için söylediğinin açık olduğunu ve hakaret içerdiğinin anlaşıldığını gerekçesiyle cezalandırıldığını açıkladı.

Sedef Kabaş'ın aldığı cezaya yaptığı itiraz ise reddedildi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi Kabaş'a verilen 11 ay 20 günlük hapis cezasını uygun buldu. Dava dosyası Kabaş'ın temyiz başvurusu üzerine Yargıtay'a gönderildi.

Öte yandan Sedef Kabaş hakkında, yine sosyal medya hesabı Twitter üzerinden 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı paylaşımlarında, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle ayrı bir soruşturma daha yürütülüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.