"Dünyanın gündemi" ele alınacak
BM Genel Merkezinde 66. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları yoğun gündem konularını ele almak üzere gelecek hafta başlıyor.

BM Genel Merkezinde 66. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları yoğun gündem konularını ele almak üzere gelecek hafta başlıyor.***
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Özlem Şahin Şakar
Türkiye açısından BM'nin gündemine damgasını vurması beklenen Filistin'in devlet ve üye olarak BM'de tanınma girişiminin yanı sıra Libya ve Suriye'deki durum, küresel düzeyde terörle mücadele, Kıbrıs müzakereleri, ''Medeniyetler İttifakı'', nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, arabuluculuk, Somali ve Afrika'da açlık, çölleşme, Asya'da işbirliği konuları özellikle önem taşıyor.
Gelecek hafta başlayacak üst düzey toplantılarda Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyet temsil edecek. Heyette Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yer alacak. Başbakan Erdoğan, BM'deki yoğun ikili ve çoktaraflı temasları sırasında 193 üyeli BM Genel Kurulu'na hitaben de konuşma yapacak.
Türkiye'nin aktif çizgide devam eden dış politikası temelinde Türk heyetini BM'de son derece yoğun temaslar bekliyor.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, BM'deki üst düzey toplantılar sırasında, Libya konusunda önemli görüşmeler olacak, ''Libya Dostlar Grubu'' toplanacak. Suriye konusunun da toplantılarda gündemde olacağını belirten kaynaklar, bu kapsamda Suriye Dışişleri Bakanı'nın New York'a gelmesinin beklendiğini de ifade etti.
BM toplantıları sırasında Türkiye ve ABD tarafından eşbaşkanlığı yapılacak Terörle Mücadele Küresel Forumu (TMKF) da hayata geçirilecek. Ayrıca Türkiye'nin ev sahipliğinde Ekonomik İşbirliği Teşkılatı'nın (EİT) toplantıları da New York'ta yapılacak. Türk heyeti yine BM Genel Kurul toplantıları sırasında New York'ta düzenlenen, ''Asya Karşılıklı Tedbir ve Güvenlik Önlemleri Konferansı (CICA)'' toplantılarına katılacak, ayrıca Finlandiya ile birlikte arabuluculuk toplantıları yapacak.
Türk heyetinin İslam İşbirliği Teşkılatı (İİT) toplantılarına da katılması bekleniyor. İTT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da gelecek hafta başında New York'a gelerek BM'de pekçok toplantıya katılacak, temaslarda bulunacak.
Mavi Marmara
Öte yandan, İsrail'in ''Mavi Marmara'' gemisine yaptığı saldırıyı soruşturmak üzere BM Genel Sekreteri tarafından kurulan BM Soruşturma Komisyonunun raporunun (Palmer raporu), Genel Sekreter tarafından ne Güvenlik Konseyi'ne, ne de Genel Kurul'a sunulduğunu anımsatan kaynaklar, Genel Sekreter'in raporla ilgili harekete geçmediğini, raporun BM raporu olarak görülmediğini, bunun nedeninin ise raporun Genel Sekreter tarafından benimsenmemesi olduğuna özellikle dikkati çekti.