Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 30 kişi yaşamını yitirdi

İsrail'in Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Ekip  | 23.06.2025 - Güncelleme : 23.06.2025
 İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 30 kişi yaşamını yitirdi Fotoğraf: Abdalhkem Abu Riash/AA

Ankara

Gazze kentindeki Şifa Hastanesi kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçlerinin kentin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden 11 kişinin naaşları ve 7 yaralı hastaneye ulaştırıldı.

Gazze'nin kuzeyinde El-Kerame bölgesinde Ahmed Yasin Caddesi'nde Ebu İyade ve Ebu Matar ailelerinin kaldığı Ebu Nadi ailesine ait ev bombalandı. Saldırı 5 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

İsrail kentin batısındaki Sudaniye bölgesinde yardım bekleyen sivillere ateş açtı. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti. Kentin doğusundaki Yafa bölgesi ile Cibaliya Mülteci Kampı'nın Ebu Şarh bölgesinde düzenlenen saldırılarda da 5 kişi hayatını kaybetti.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde Netzarim Koridorunun güneyinde yer alan Salahaddin Caddesi'nde yardım dağıtım merkezi yakınlarında bekleyen Filistinlileri hedef aldı.

Saldırıda 2 Filistinli hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı. Yaralılar ve cansız bedenler, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat'ta bulunan Avde Hastanesine nakledildi.

Durumu kritik olduğu belirtilen 16 yaralı başka hastanelere sevk edildi.

Deyr Belah Mülteci Kampı'ndaki bir evin hedef alındığı saldırıda 1 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un batısında yer alan Mevasi bölgesinde zorla yerinden edilen Filistinlileri hedef alan saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail güçleri ayrıca Refah'ın kuzeybatısındaki Şakuş bölgesinde yardım dağıtım merkezi yakınlarında bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açtı. Saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananlar oldu.

Han Yunus'un güneyinde yardım bekleyen Filistinlilere ateş açması sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi, 15 kişi yaralandı.

İsrail güçleri ayrıca Refah'ın batısında yardım dağıtım merkezi yakınlarında bekleyen Filistinlilerin üzerine ateş açtı. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti.

İsrail'in Gazze kentini bombalaması sonucu ikisi kardeş, 3 çocuk hayatını kaybetti.

"Ölüm tuzakları"

İsrail, 27 Mayıs’tan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası yardım kuruluşlarının denetimi dışında, ABD-İsrail güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı"nı devreye sokarak sözde yardım dağıtımı gerçekleştiriyor.

Ancak bu yapı, BM tarafından tanınmıyor ve Filistinli gruplarca reddediliyor. Hamas, bu sistemi "ölüm tuzakları" olarak nitelendiriyor.

İsrail, 2 Mart’tan bu yana Gazze Şeridi’ne giriş sağlayan tüm kara sınır kapılarını kapalı tutuyor. Yardım taşıyan yüzlerce kamyonun geçişi engellenirken, yalnızca sınırlı sayıda aracın Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan geçmesine izin veriliyor.

Oysa Gazze'nin günlük en az 500 yardım kamyonuna ihtiyacı bulunuyor.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, yoğun bombardıman, aç bırakma, zorla yerinden etme ve altyapının yıkımı sonucu büyük bir insani felaket yaşanıyor.

Uluslararası kamuoyunun ve Uluslararası Adalet Divanı’nın ateşkes çağrılarına rağmen İsrail'in soykırım boyutuna varan saldırıları aralıksız sürüyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 56 bine ulaştı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 39 artarak, 55 bin 998'e yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Son 24 saatte Gazze'deki hastanelere 39 cenaze ve 317 yaralının getirildiği kaydedildi.

İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 5 bin 685 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 19 bin 518 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 55 bin 998'e, yaralıların sayısının da 131 bin 559'a yükseldiği bildirildi.

Yardım bekleyenlere yönelik saldırılar

Açıklamada ayrıca Gazze'de yardım dağıtım merkezleri yakınlarında son 24 saatte düzenlenen saldırılarda 17 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 136 kişinin yaralandığı da aktarıldı.

Son verilerle 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda ölenlerin sayısının 467'ye yükseldiği, en az 3 bin 602 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.​​​​​​

İsrail, Batı Şeria'daki Nur Şems Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerini yıkmayı sürdürüyor

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentinde yer alan Nur Şems Mülteci Kampı'nda sürdürdüğü saldırılar kapsamında Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor.

İsrail askerleri, sahadaki gerginliğin giderek arttığı Nur Şems Mülteci Kampı'ndaki saldırılarını 127 gündür sürdürüyor.

Nur Şems Mülteci Kampı'ndan araştırmacı-yazar ve aktivist Süleyman ez-Zuheyri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin, kampın coğrafi ve demografik yapısını değiştirmek için günlerdir çok sayıda evi yıktığını söyledi.

"İsrail kampa saldırılara başladığı günden bu yana yaklaşık 500 evi yıktı"

Zuheyri, "İsrail kampa saldırılara başladığı günden bu yana yaklaşık 500 evi yıktı. Yıkılan her bir bina en az 5 daireden oluşuyor. Yani yüzlerce aile evsiz kaldı. İşgal güçleri, 'güvenlik nedeniyle sokakları açmaya çalıştığını' iddia ediyor ancak gerçekte kampın sembollerini, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını ve Nekbe'ye olan tanıklıkları ortadan kaldırmaya çalışıyor." dedi.

İsrail ordusu Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kenti ve çevresinde 21 Ocak'ta başlattığı saldırıları daha sonra Tulkerim ve Nur Şems mülteci kamplarına doğru genişletmişti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, bu yıkımların, İsrail'in geçen mayıs ayında duyurduğu 106 binayı kapsayan bir planın parçası olduğunu bildirdi.

Plan, Tulkerim Mülteci Kampı'nda 58 ve Nur Şems Mülteci Kampı'nda 48 binanın "yol açma" ve "bölgenin coğrafi yapısını değiştirme" iddiasıyla yıkılmasını öngörüyor.

Resmi verilere göre, İsrail'in saldırıları nedeniyle Cenin ve Nur Şems mülteci kamplarından 5 binden fazla aile, yani yaklaşık 25 bin kişi yerinden edildi. En az 400 ev tamamen yıkıldı, 2 bin 573 ev de kısmen hasar gördü.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın