Dolar
32.26
Euro
34.59
Altın
2,341.67
ETH/USDT
3,173.20
BTC/USDT
62,374.00
BIST 100
10,000.61
Teknoloji, Türkİye Uzayda

Astronot Gezeravcı, Konya ve Balıkesir'deki öğrencilerle telsizle görüştü

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, "Dünyada en çok şu anda sizin sahip olduğunuz lüksü, ailemi, anne-babama yakın olmayı özledim." dedi.

Abdullah Doğan, Zeynep Duyar  | 02.02.2024 - Güncelleme : 02.02.2024
Astronot Gezeravcı, Konya ve Balıkesir'deki öğrencilerle telsizle görüştü

Konya

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Konya'daki Ömer Cemile Güler İmam Hatip Ortaokulu ve Balıkesir'deki Bandırma Şehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi'nden bilime ve uzay çalışmalarına ilgi duyan öğrencilerle telsiz görüşmesi gerçekleştirdi.

Bir öğrencinin kenetlenmeden önce ISS'in nasıl göründüğünü sorması üzerine Gezeravcı, güneşin açısına bağlı olarak ISS'nin parıldayan bir elmas gibi göründüğünü ve bunu izlemenin müthiş bir duygu olduğunu ifade etti.

ISS'te vaktini nasıl geçirdiğine dair soruya karşılık Gezeravcı, "Müthiş şekilde yoğun ve planlı gidiyor. Boşa geçirilen zaman yok. Bütün günümüz planlanmış bir faaliyet takvimi dahilinde tıkır tıkır işliyor. Her şey gayet yolunda." diye konuştu.

Gezeravcı, "Şu anda dünyadan çok uzaktasınız. Dünyada en çok neyi özlediniz?" sorusuna ise "Dünyada şu anda sizin sahip olduğunuz lüksü, ailemi, anne-babama yakın olmayı özledim." cevabını verdi.

"Sanat eserini izler gibi bir hissiyat içindeyim"

Toplamda 36 saatlik bir seyir sürecinin sonrasında ISS'e ulaştıklarını vurgulayan Gezeravcı, "Artık son dakikalarımızda bir an önce kenetlenmek için nefeslerimizi tuttuk. Müthiş şekilde heyecanlı ve keyifliydi. Burada bulunduğumuz her an keyif alıyoruz. Yürüttüğümüz çeşitli aktivitelerin her türlüsü çok keyifli. Bugüne kadar askeri jetlerle uçmuş insan olarak 90 derece tırmanırken bu derece ivmelenen roketin içinde olmak da harika bir duyguydu." değerlendirmesinde bulundu.

Gezeravcı, günde planlı 8-8,5 saat arasında uyku zamanı olduğunu ancak bunu şu anda 5-6 saat civarında tuttuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"ISS'e herkes birçok defa gelmek ister ama isteğim benden sonra gelecek arkadaşlarımızın sayısının artması. İnşallah başka arkadaşlarımıza da yakın zamanda kısmet olur. İstasyonda hali hazırda yürüttüğümüz 13 deney var. Çok farklı bilimsel alanlarda gerçekleştirilen deneyler olduğu için kısmet olursa çok büyük sonuçlara ulaşma imkanı olacak."

Uzaydan dünyaya bakmanın nasıl bir his olduğu sorusunu yanıtlarken Gezeravcı, "Sanat eserini izler gibi bir hissiyat içindeyim. Bugüne kadar hayatımda göremediğim tek şey içinde yaşadığımız bu güzel dünyanın dıştan görüntüsüydü. Buna da çıplak gözle vakıf olmak harika bir duygu." ifadelerini kullandı.

Gezeravcı, "Bir astronot olarak evrendeki başka bir gezegene ayak basmak ister miydiniz?" sorusunu ise "Her türlü yola açığım. İnşallah oraları da keşfetmek bizlere kısmet olur." şeklinde yanıtladı.

Astronot Gezeravcı ile telsizle görüşen öğrenciler duygularını anlattı

Konya'da Ömer Cemile Güler İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile telsizle görüşmenin heyecanını yaşadı.

Okulun seminer salonunda hazır bulunan öğrenciler, ISS ile kurulan telsiz görüşmesinde Gezeravcı'ya merak ettiklerini sordu.

Tüm soruları cevaplayan Gezeravcı, yaptığı çalışmaları ve ISS'deki ortamı anlattı.

Okulun 7'nci sınıf öğrencisi Zeynep Yazar, yaşadığı heyecanı AA muhabiriyle paylaştı.

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı ile gerçekleştirilen telsiz görüşmesi öncesi sabırsızlandığını aktaran Yazar, "Görüşme çok heyecanlı ve mutluluk vericiydi. Kendisine ISS'de ortam koşullarını sordum. Görüşme telsiz bağlantısı olmasına karşın çok iyiydi. Bağlantı öncesi de çok fazla heyecanlıydık." dedi.

Öğrencilerden Elif Zeynep Afşar ise unutamayacağı bir gün yaşadığını belirterek, "Hem iptal olma korkusu hem de ilk kez böyle bir deneyim yaşamanın heyecanı vardı. Dünyada en çok neyi özlediğini sordum, ailesini özlediğini söyledi. Görüşmede net şekilde cevaplarımızı alabildik. Benim için büyük bir anı oldu. Bunu ileride hep hatırlayabileceğim için mutluyum." diye konuştu.

Görüşme heyecanı yaşayanlardan Nur Baran da görüşme öncesi farklı duygulara kapıldığını vurgulayarak, "Böyle bir deneyim yaşadığım için çok mutluyum. Tarif edilemez bir heyecan yaşadım. Okulumuzda gerçekleşmesi de beni çok şaşırttı. Yaptığı deney çalışmalarının insanlığa faydasını sordum. Arada hışırtılar vardı ama yine de iyiydi. Görüşmede sorun yaşanabilirdi, dua ettim. Gerçekleştiğinde herkes çok sevindi." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.