Dolar
40.26
Euro
46.83
Altın
3,341.72
ETH/USDT
3,165.50
BTC/USDT
118,694.00
BIST 100
10,264.45
arşiv

S&P hakkımız olanı vermedi

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kurucu Başkanı Muharrem Karslı, S&P'nin Türkiye'nin not artırımını AA'ya değerlendirdi.

22.09.2011 - Güncelleme : 22.09.2011
S&P hakkımız olanı vermedi

muharrem karsli_aa_demec_text

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kurucu Başkanı Muharrem Karslı, S&P'nin Türkiye'nin not artırımını AA'ya değerlendirdi.***

SARAYBOSNA - Ömer Çetres 

S&P hakkımız olanı vermedi

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kurucu Başkanı Muharrem Karslı, beraberinde bankanın üst düzey yetkilileriyle birlikte geldiği Saraybosna'da, Bosna-Hersek'te faaliyet gösteren ve 23 şubesi bulunan Bosna Ziraat Bankası'nın Genel Müdür Vekili Özcan Asanoğlu ve diğer idarecilerle toplantı yaptı.
Toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karslı, S&P'nin not artırımıyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, Türkiye'nin kredi notunun sadece ekonomik faktörlerle tespit edilmediğini ifade ederek, ''Eğer öyle olsaydı, bizim kredi notumuz Avrupa'nın birçok ülkesinden daha iyi olurdu'' şeklinde yanıt verdi.
''Türkiye'de kriz yok, büyümede rekor kırmışız, enflasyon gayet düşük, bütçe açık değil fazla veriyor. Ülkenin borçları Avrupa'ya göre hele hele İtalya ve Yunanistan'a göre çok çok az. Hatta bütçe açıkları, şimdi bütçe fazlasına yerini bırakmış'' diyen Karslı, ''Böyle bir durumda Türkiye'nin notu 'BBB' falan değil, 'AB' karışımı olması gerekiyordu'' diye konuştu.

Cari açığı bahane ediyorlar
Dünyadaki reyting kuruluşlarının Türkiye'deki cari açığı bahane ettiklerini vurgulayan Karslı, şöyle konuştu:
''Sırf bu reyting rakamları yüzünden yüksek faiz ödüyoruz. Yüksek faiz ödememizden dolayı da yıllık zararımız 10-15 milyar doları buluyor. Bu reyting kuruluşları, bize hakkımız olan reyting derecesini verselerdi, bizim dış borçlanmadaki faizlerimiz, yani Türkiye'ye giren sıcak para faizleri daha düşük olurdu."

Bankacılık sektörünün durumu
Muharrem Karslı, Türkiye'deki bankacılık sektörünün şu andaki durumuyla ilgili soru üzerine de Türkiye'deki bankacılık sisteminin 2001 krizinden sonra büyük bir ıslahat, tamirat ve temizlik gördüğünü vurguladı.
Şu anda yaşanan krizin ise ABD'de, Avrupa'da ve bütün dünya da yaşandığına işaret eden Karslı, "Bu kriz bizi çok daha kötü etkilerdi. Allah'tan o zaman bankacılığımızı revizyondan geçirmişiz. Çürük bankaları kapatmışız, kimisini öteki bankalara bağlamışız. Böylece sepetteki bütün çürük elmaları temizlemişiz. Şimdi bunun rahatlığını hissediyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın