Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,130.50
BTC/USDT
63,761.00
BIST 100
9,915.62
Yaşam, arşiv

Geliştirdiği "susturucu"ya destek bekliyor

Bozüyük ilçesinde sıhhi tesisatçılık yapan Naci Mercan, ateşli silahlar için geliştirdiği ve ses düşürme kapasitesi bakımından dünyada bir örneğinin daha olmadığını iddia ettiği "susturucu" için devletten destek bekliyor.

24.01.2015 - Güncelleme : 24.01.2015
Geliştirdiği "susturucu"ya destek bekliyor

BİLECİK - Barış Eren - Muhsin Arslan

Bozüyük ilçesinde sıhhi tesisatçılık yapan Naci Mercan, ateşli silahlar için geliştirdiği ve ses düşürme kapasitesi bakımından dünyada bir örneğinin daha olmadığını iddia ettiği "susturucu" için devletten destek bekliyor.

Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmaları sonucu Türkiye'nin kendine ait silah susturucusu bulunmadığı bilgisine ulaştığını söyledi.

Ateşli silahlar hakkında da araştırmalar yaptığını belirten Mercan, "Türkiye'nin, silah üzerine olan parçalarının yurt dışından getirildiğini öğrendim. Bildiğim kadarıyla da susturucu, Türkiye'de yapılmamış. Dünyadaki en iyi susturucu, sesi 50 desibel aşağıya çekiyor. Geliştirdiğim susturucu ise sesi 86 desibele kadar azaltıyor" ifadesini kullandı.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bünyesinde yararlı model olarak bir susturucu bulunduğunu aktaran Mercan, sistemini 20-25 yıllık deneyimiyle geliştirdiğini bildirdi.

Mermilerin, ateşleme sırasında namludan ayrılırken 120 ila 150 desibel ses çıkardığı bilgisini veren Mercan, şöyle devam etti:

"Dünyanın en iyi susturucusu, 150 desibelin en fazla 50 desibelini aşağıya çekmektedir. Susturucum, bu işlerde uzman, belli bir düzeyde komutanlık yapmış ve emekli olmuş ağabeylerimizin yaptırdığı testlere göre 150 desibellik bir sesi 86 desibel kadar aşağıya çekiyor. Bu susturucu çift parçadır. Dışında kılıf mevcut. Yaptığım prototip, sert alüminyumdan işlenmiştir. Dış çapı 36 santimetre, iç merkez delik çapı 10 milimetredir. Normal bir tabancada mermiden sonra çıkan alevin ortalama uzunluğu 12 santimetredir. Bu susturucunun boyu 17 santimetredir. Merminin tabanca ucundan mermi başına kadarki kısımda oluşan hava, arkadan gelen itiş gücüyle ön bir sıkışma yapar ve namludan çıkarken ilk patlamayı yapar. Susturucum, o haznedeki havayı emisyon yapıyor. Ondan sonra merminin peşinden gelen alevi absorbe etme amaçlı bazı odacıklar geliştirdim. Mermi susturucu ucundan çıktıktan sonra içeride hava yandığı için bir vakum olayı oluşur. Peşinden gelecek ekstra bir havanın ve sesin absorbe edilmesi de çok mükemmel oldu."

"Hayalimi başardım"

Mercan, her silaha özgü, çapına göre ayrı ayrı susturucu yapıldığını öğrendiğini dile getirdi.

Susturucusunun silaha takılan kısmına bir aparat koyarak sabit bir delik çapı yaptığını anlatan Mercan, "6,35 ila 9,19 çapındaki mermiye kadar atan bütün tabancalara adapte edilebilecek bir susturucu oldu. İç çapı geliştirilip büyütülünce G-3 ve MP-5 gibi silahlara adapte olabilecek bir susturucu geliştirdim. Tek hayalimdi, başardığıma inanıyorum. Umarım devlet bu konuda duyarsız kalmaz, eğilimini gösterir. Amacım, ülkeme hizmet etmek. Ülkemin dünya arenasında her türlü alanda bir numara olmasını sağlamak tek idealim" değerlendirmesinde bulundu.

Naci Mercan, susturucuyu devlete hibe etmek istediğini söyleyerek, MKEK'nin Kırıkkale'deki fabrikasından bir görevliyle telefonda görüştüğünü ancak kendisinin dikkate alınmadığını ileri sürdü.

Sadece susturucunun isim hakkına sahip olmayı istediğini belirten Mercan, "Bu susturucuya ismim verilirse mutlu olurum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın