Dolar
32.23
Euro
34.73
Altın
2,363.73
ETH/USDT
2,910.00
BTC/USDT
60,942.00
BIST 100
10,218.58
Dünya, arşiv

AP'den Filistin'in tanınmasına destek kararı

Avrupa Parlamentosu, Filistin'in devlet olarak tanınmasını prensipte desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etti.

17.12.2014 - Güncelleme : 17.12.2014
AP'den Filistin'in tanınmasına destek kararı

STRAZBURG/LONDRA

Avrupa Parlamentosu (AP) Filistin'in bir devlet olarak tanınmasını prensipte desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etti.

AP Genel Kurulu'nda yapılan oylamada karar, 88'e karşı 498 oyla alındı. Oylamaya, 697 parlamenter katılırken, 111 çekimser oy kullanıldı.

AP'deki siyasi grupların ortak sunduğu karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Avrupa Parlementosu (AP), prensip olarak Filistin'in devlet olarak tanınmasını desteklemekte ve  iki devletli çözüm temelinde İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki gelişmeyle paralel bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini öngörmektedir."

Bağlayıcı nitelik taşımayan karar, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin hükümetlerinin de konuyu kendi gündemlerine taşıması açısından önem taşıyor. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Karar usulen alındı

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avrupa Adalet Divanı'nın kararının "usulen" olduğu belirtirtilerek, şöyle denildi:

"Karar, Birleşik Krallık veya AB'nin Hamas'la ilgili pozisyonunu değiştirdiği anlamına gelmez. Hükmün detaylarını dikkatlice inceliyoruz ve Hamas'ın AB terör örgütler listesinde kalması için elimizden geleni yapacağız. İngiliz hükümeti Hamas'ın askeri kanadını 2001 yılından beri yasaklamıştır. Bu, İngiltere kanunları çerçevesinde ayrı bir prosedürdür. İngiltere'deki yasak, Avrupa Adalet Divanı'nın kararı sonucu değişmeyecektir."

AB, 2000'deki intifada sürecinde İsrail'deki hedeflere gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle 2003'te Hamas'ı terör listesine almıştı. 

Bugüne kadar, dünyadaki 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. Avrupa ülkelerindeki tanıma girişimleri ise son dönemde hız kazandı. 

İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin Devleti'nin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.

Fransa Meclisi'nde kabul edilen "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin karar tasarısı Fransa Senatosu'nda da kabul edilmişti.

Muhabir: Onur Usta-İnci Gündağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın