Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,123.80
BTC/USDT
63,123.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, arşiv

Tunuslular sandık başında

Yasemin Devrimi'nin ardından ilk kez parlamento seçimin düzenlendiği Tunus'ta oy kullanma işlemi sürüyor.

26.10.2014 - Güncelleme : 26.10.2014
Tunuslular sandık başında

TUNUS

Yasemin Devrimi'nin ardından ilk kez parlamento seçimin düzenlendiği Tunus'ta oy kullanma işlemi başladı.

Yaklaşık 5 milyon kayıtlı seçmen 217 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek için yerel saatle 07.00'de (TSİ 8.00) oy kullanmaya başladı.

Ülkede 24 ildeki 27 seçim bölgesinde oluşturulan merkezlerde normalde akşam 18.00'e kadar sürecek oy kullanma işleminin bazı merkezlerde birkaç saat uzatılabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Nida-u Tunus (Tunus'un Sesi) Partisi Genel Başkanı El-Baci Kayid es-Sibsi, eski Başbakan ve Nahda Hareketi Genel Sekreteri Ali el-Urayyid, oylarını kullanmak üzere seçim merkezlerine geldi.

Cumhurbaşkanı Merzuki, oyunu kullandı

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, ülkenin kuzeydoğusundaki Susah kentinde, oyunu kullanmak için geldiği seçim merkezinde kendisini protesto eden bir gruba zafer işareti yatarak cevap verdi.

Ülkenin turistik sahil bölgesi Susah'da oyunu kullanan Merzuki, seçim merkezine girişi sırasında bir grup tarafından protesto edildi. Tunus Cumhurbaşkanının, gruba eli ile zafer işareti yaparak karşılık verdiği, oyunu kullandıktan aracına bindiği sırada da yeniden zafer işareti yaptığı görüldü. 

Tunus'ta 2011'deki halk devriminin ardından görevini bırakmak zorunda kalan devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin de evinin bulunduğu Susah, Bin Ali destekçilerinin kalesi olarak biliniyor.

Merzuki, 1994’te Bin Ali'ye muhalefetten hapis cezasına çarptırılmıştı. Aralık 2011’den beri cumhurbaşkanı olan Merzuki’nin özgürlükçü sol çizgideki partisi  Cumhuriyet İçin Kongre Partisi (CPR),  en-Nahda partisinden sonra yeni anayasayı hazırlayan kurucu mecliste iktidar ortaklığı yapıyor. 

5 milyon 208 bin 160 kayıtlı seçmen oy kullanacak

Ülkede 5 milyon 208 bin 160 kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenler 405'i yurt dışında olmak üzere 10 bin 973 sandıkta oy kullanacak. 

Seçimde 13 bin aday ve  97'si yurt dışında olmak üzere 1327 aday listesi bulunuyor. 1956 yılında bağımsızlığına kavuşan ülkede halk, 6'sı yurt dışında olmak üzere 33 bölgede oluşturulan merkezlerde oy verecek. 217 sandalyeli parlamentonun 18'i yurt dışında yaşayan Tunuslulara ayrılacak.

Nahda ile Nida Tunus Partisi arasında çekişmeye sahne olması beklenen seçime onaylanmış toplam 190 siyasi partiden 69'u katılıyor.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin seçim sonuçlarının 30 Ekim'de açıklaması bekleniyor. 22,2 milyon dolara mal olan seçimde güvenliği sağlamak üzere 80 bin polis ve asker görev yapıyor.

Walles'in ziyareti sırasında ABD protestosu

Amerika Birleşik Devletleri'nin  (ABD) Tunus büyükelçisi Jacob Walles'in başkentteki bir seçim bürosunu ziyareti sırasında ABD yönetimi protesto edildi. 

ABD Büyükelçisi Walles, başkent Tunus'taki Rue Marseille bölgesinde yer alan bir seçim bürosunu ziyaret etti. Söz konusu ziyaret sırasında bölgede bulunan bazı Tunuslular, ABD aleyhinde sloganlar attı. 

Büyükelçi Walles, yoğun güvenlik önlemleri altında bölgeden ayrıldı. 

ABD'nin Tunus Büyükelçiliği'nin sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yapılan açıklamada ise Walles'in bir yabancı olarak seçim merkezini ziyaret ettiği belirtilerek, "Söz konusu ziyaretle Tunus'taki demokrasi çalışmalarının desteklendiği ifade edilmek istendi" denildi. Açıklamada, yaşanan olay hakkında bir bilgiye rastlanmadı. 

Tunus Başbakanı Cuma: "Emaneti emin ellere teslim edeceğiz"

Tunus Başbakanı Mehdi Cuma, Kartaca kentindeki İbni Haldun seçim merkezinde oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, halkın en iyi seçimi yapacağı konusundaki inancını dile getirdi. Tunus halkından seçimin her türlü sonucunu olgunlukla karşılamasını isteyen Cuma,"(Seçimin ardından) Emaneti emin ellere teslim edeceğiz. Seçimi kazanacaklara, ülkeyi korumalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Arap coğrafyasını etkisi altına alan "Arap Baharı" rüzgarının ilk estiği ülke Tunus'ta halk, Yasemin Devrimi'nden sonraki ilk parlamento seçimleri için bugün sandık başına gitti.

Devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin görevi bırakarak, ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan devrimin ardından 5 milyondan fazla seçmenin, 217 sandalyeli parlamentonun üyelerini belirlemek için oy kullanması bekleniyor.

Aralarında Nahda Partisi, Nida Tunus Partisi, Cumhuriyet İçin Kongre Partisi, Demokrasi İçin Birlik, Hürriyet ve İş İçin Demokrasi Birliği, Cumhuriyet ve Vefa Hareketinin yer aldığı 69 siyasi partiden bin 326 aday milletvekili seçilebilmek için yarışıyor. Bu seçimlerden sonra ilk defa milletvekilleri hükümete güvenoyu verme ve çekme yetkisine sahip olacak.

Seçim merkezleri renkli görüntülere sahne oluyor

Devrimden sonra ikinci kez sandık başına gidilen Tunus'ta seçim merkezleri renkli görüntülere sahne oluyor.

Tunus'un orta kesiminde yer alan Kayravan ilinde oyunu kullanan Bin Lütfü isimli vatandaş sevincini seçim merkezi önünde kurban keserek ifade etti. 

Bin Lütfü, "Ülkemizin zor zamanları geride bırakmasından dolayı hissettiğim mutluluğu bu yolla ifade etmek istedim" dedi. 

Yalnız oy kullanmasına eşten veto 

Öte yandan ülkenin batısında yer alan Kassarin ilinde ise 70 yaşındaki eşiyle oy kullanılan kabine girmek istemesi, seçim merkezinde kısa süreli kargaşaya yol açtı. Kanuna göre her seçmenin yalnız girmesi gereken kabine, eşiyle birlikte girmek isteyen Tunuslu vatandaş, görevliler tarafından engellenince eşinin oy pusulasını yırtarak, yalnız başına oy kullanmasına izin vermedi. 

Kabine eşinin yanında girmek isteyen vatandaş, söz konusu talebine gerekçe olarak "Karısının yaşının ilerlemiş olması" dışında herhangi bir açıklama yapmadı.

Sabah 7'de başlayıp akşam 18'e kadar devam edecek genel seçimlerde, aralarında Nahda, Nida Tunus, Cumhuriyet İçin Kongre, Demokrasi İçin Birlik, Hürriyet ve İş İçin Demokrasi Birliği, Cumhuriyet ve Vefa Hareketinin yer aldığı 69 siyasi partiden bin 326 aday, milletvekili seçilebilmek için yarışıyor. Bu seçimlerden sonra ilk defa milletvekilleri hükümete güvenoyu verme ve çekme yetkisine sahip olacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın