Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.90
BTC/USDT
70,504.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

Türkiye'den Suriye'de barışçıl çözüm için iki şart

Dışişleri, Suriye'de "rejimin saldırıları durmadıkça ve rejimin yanında sahaya inen yabancı milis kuvvetleri Suriye'den çekilmedikçe, barışçıl bir çözümün önünün açılmasının mümkün olamayacağını" açıkladı.

01.07.2013 - Güncelleme : 01.07.2013
Türkiye'den Suriye'de barışçıl çözüm için iki şart

ANKARA

Türkiye, Suriye'de devam eden iç savaşın sona ermesi ve barışçıl bir çözümün önünün açılması için Esed rejimine bağlı ordunun sivil halka yönelik saldırılarını durdurması, ayrıca rejimle birlikte saldırılara katılan başta Hizbullah olmak üzere tüm yabancı güçlerin ülkeden çekilmesinin şart olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye'de devam eden ve 100 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği iç savaşa ilişkin yapılan açıklamada, "rejimin saldırıları durmadıkça ve rejimin yanında sahaya inen yabancı milis kuvvetleri Suriye'den çekilmedikçe, barışçıl bir çözümün önünün açılmasının mümkün olmayacağı belirtildi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de halkın meşru taleplerini önce silah ve şiddet yoluyla bastırmaya çalışan, sonra  ağır silahlarla halka karşı topyekün bir savaş ilan eden rejimin, saldırılarını her geçen gün daha da tırmandırdığı ve insanlık dışı bir boyuta taşıdığı kaydedildi. 

Açıklamada, rejimin sivil halka karşı balistik füzelerin yanısıra kullandığı kimyasal silahlar ve  bir orta çağ zihniyetiyle giriştiği, etnik temizliğe varan katliamların, insanlık tarihine şimdiden kara bir leke olarak girdiği ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Suriye'deki rejim şimdi de başta Hizbullah olmak üzere, ülkedeki yabancı milislerin de desteğiyle, yüzbinlerce insanı barındıran şehirleri topyekün hedef almaktadır. Kuseyr'den sonra Hama ve Humus rejimin havadan ve karadan ağır bombardımanı altına girmiştir. Suriye'nin yönetimini elinde tuttuğunu iddia eden bir rejimin, kendi şehirlerini bu şekilde bombalaması dehşet vericidir. Daha önce kimyasal silah kullandığı sabit bulunan rejimin bu saldırılarda da aynı yönteme başvurma ihtimali  duyduğumuz endişe ve infiali daha da artırmaktadır." 

 Rejimin bu saldırılarla Suriye'deki ihtilafa barışçı bir çözüm bulma yönünde bir süredir sarfedilen yoğun çabaları da anlamsız kıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Rejimin saldırıları durmadıkça ve  rejimin yanında sahaya inen yabancı milis kuvvetleri Suriye'den çekilmedikçe, barışçıl bir çözümün önünün açılması mümkün olamaz" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada ayrıca, uluslararası camianın Suriye halkını bu eli kanlı rejime karşı korumakla yükümlü olduğuna dikkat çekilerek, tüm dünyanın gözü önünde cereyan eden bu vahşet  karşısında gerekli her türlü tedbirin, uluslararası camianın bilinçli ve sorumluluk sahibi üyeleri tarafından bir dayanışma içinde süratle alınması gerektiği vurgulandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın