Dünya, arşiv

Seçimler bir tiyatro sahnesi olacak

Mısır'da "Devrim Yolu Cephesi" Sözcüsü Muhammed el-Bakır Ocak ayında yapılacak seçimlerde asker yanlısı bir kişinin cumhurbaşkanlığına getirileceğini söyledi.

18.11.2013 - Güncelleme : 18.11.2013
Seçimler bir tiyatro sahnesi olacak

KAHİRE

Mısır'da, cunta karşıtı "Devrim Yolu Cephesi" Sözcüsü Muhammed el-Bakır, Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerde, darbe yönetiminin asker yanlısı bir kişiyi Cumhurbaşkanı seçmeyi planladığını söyledi.

Farklı siyasi eğilimlerden araştırmacı ve aktivistler tarafından geçen Eylül ayında kurulan "Devrim Yolu Cephesi" adlı oluşumun Sözcüsü Bakır, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Yüksek Askeri Konsey'in başta olduğu 19 Kasım 2011'de meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Muhammed Mahmud olaylarının yıl dönümünde sokağa ineceklerini söyleyen Bakır, cephe üyelerinin sokağa inmelerinin ardında Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle indiren General Abdulfettah es-Sisi yönetiminin düşürülmesi talebinin olmadığını belirtti.

Bakır, "Amacımız, olayın sorumlularının bulunup yargılanmalarını sağlamak. Sokağa inerek o dönemde ülkeyi yöneten Yüksek Askeri Konsey ve İçişleri Bakanlığı yöneticilerine bu isteğimizi ileteceğiz. Şuan Mısır'da askeri bir yönetim olsa da biz baştaki kişiyi düşürmekten yana değiliz. Çünkü askeri vesayet kalkmadıkça liderlerin değiştirilmesinin bir anlamı yoktur" dedi.

"Asker yanlısı birini seçecekler"

Mısır'da Ocak ayında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de değerlendirmede bulunan Bakır, "Ülkede anayasa ve yasama alanındaki baskılar nedeniyle seçimlerde devrimci bir kişinin cumhurbaşkanı olması uzak bir ihtimal olarak görünüyor. Askeri vesayetin olduğu bir ortamda seçimler hedeflerine ulaşmayacaktır" diye konuştu.

Darbe yönetiminin seçimlerde, asker yanlısı birini Cumhurbaşkanı seçmeyi planladığını savunan Bakır, "Bu seçimler, asker yanlısı bir kişinin cumhurbaşkanlığına getirileceği bir tiyatro sahnesi olacak ancak biz hiçbir şekilde askeri bir cumhurbaşkanını kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Mısır'ı Sisi yönetiyor"

Mısır'ı şu anda 3 Temmuz darbesi lideri Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönettiğine vurgu yapan Bakır, şunları söyledi: "Her ne kadar asker üniforması giyse de aslında ülkeyi geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur değil Sisi yönetiyor. 1952'den bu yana Mısır'da sivil üniformalı 3 asker yönetimdeydi. Şimdi de asker üniformasıyla siyaset yapan bir kişiyle karşı karşıyayız."

Cephe olarak Mısır'daki askeri yönetime karşı mücadele verdiklerini kaydeden Bakır, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden alınmasının yolunu açan 30 Haziran gösterileri ve 3 Temmuz'daki askeri darbeyle ilgili olarak da, "30 Haziran bir halk hareketiydi ve devrimin, halkın isteklerine karşılık vermesi gerekiyordu. Ancak 3 Temmuz'da ordu gerçekleştirdiği darbeyle halk hareketinin hedeflerine ulaşmasına izin vermedi" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın