Dolar
39.86
Euro
46.64
Altın
3,319.58
ETH/USDT
2,423.50
BTC/USDT
107,000.00
BIST 100
9,301.05
Yaşam

Zengin ve fakiri kuyrukta buluşturan lezzet: Ramazan pidesi

Ramazan ayında iftar sofralarının baş tacı olan pideyi sıcak tüketmek için zengin yoksul, çocuk yaşlı, kadın erken demeden fırınlara akın eden vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturuyor.

Sergen Sezgin  | 14.06.2016 - Güncelleme : 14.06.2016
Zengin ve fakiri kuyrukta buluşturan lezzet: Ramazan pidesi Ramazan aylarında iftar sofralarının baş tacı olan pideye ulaşmak için 7'den 70'e her yaştan vatandaşın iftar vaktine saatler kala girdiği sıcak pide kuyruğu, zengin ve yoksulu, çocuk ve yaşlıyı aynı amaç için bir araya getiriyor. Sabırla ve iştahla beklenen pide kuyruklarında hoş sohbetler ediliyor, bazen yeni arkadaşlıklar kuruluyor. Eli yakan sıcaklığa ve eşsiz kokuya sahip pideye ulaşılmasıyla o gün son eren bu kuyruk, ramazan boyunca sürüyor. Fotoğraf: AA/ Sergen Sezgin

Bursa

BURSA - SERGEN SEZGİN

Ramazan aylarında iftar sofralarının baş tacı olan pideye ulaşmak için 7'den 70'e her yaştan vatandaşın iftar vaktine saatler kala girdiği sıcak pide kuyruğu, zengin ve yoksulu, çocuk ve yaşlıyı aynı amaç için bir araya getiriyor.

Türk mutfağında önemli yer tutan, tarihi tam bilinmemekle beraber çok eskilere dayanan pide, yöreye göre farklılık gösteren çeşitlerde yapılıyor.

Bursa'da "cantık", Konya'da "etli pide", Kastamonu'da "kır pidesi" ve Karadeniz'de "kapalı pide" şeklinde tüketilen hatta İtalyanların pizzasının temel taşını oluşturduğu belirtilen bu ürünün ülkenin dört bir yanında değişmez tek lezzeti ise "Ramazan pidesi".

Sıcak pideye ulaşmak için de yıllardır sonu gelmeyen kuyruklarda bazen 1,5 saate kadar beklemek gerekiyor. Zengin ve yoksul, çocuk ve yaşlı, erkek ve kadın demeden her vatandaşın beklediği kuyruk, bazen yeni arkadaşlıklara kapı aralıyor, hoş sohbetlere imkan sunuyor.

Yarım asırdır kuyrukta bekliyor

Bursa'da pide kuyruğuna giren Tahsin Derya (48), işten geldikten sonra iftar öncesinde evine sıcak pide götürebilmek için yaklaşık 1,5 saat pide kuyruğunda beklediğini söyledi.

Kuyrukta mahalleden tanıdıklarını gördüğünü ve onlarla sohbet ettiğini anlatan Derya, "Bu aslında çok keyif veren bir şey. Biz bu kuyruğa girmeyi büyüklerimizden öğrendik. Küçükken büyüklerimiz elimizden tutardı bizi bu kuyruğa getirirdi. O zamandan kalma bize. Bazen tam ezan okunurken sıra geliyor bize. Koşarak evdekilere sıcak pideyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu geleneklere sahip çıkmak biz Türklerin genetiğinde var." dedi.

Ramazan Kaya (58) da kuyruğa girmesinin amacının vakit geçirmek ve sohbet etmek olduğunu kaydetti.

Bu kuyrukta beklemenin ayrı bir keyif verdiğini vurgulayan Kaya, "Ben 6 yaşında ilk kez bu kuyruğa girmiştim o yaştan beri yarım asırdır sıra bekliyorum." diye konuştu.

"Dumanı tüten pide istiyorlar"

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz da ramazan pidesinin tarihinin çok eskilere dayandığını söyledi.

Pide kuyruğu denince akla iftar beklemenin geldiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"Eskiden pide kuyruklarında genellikle evin erkeği ve hanımı olurdu. Günümüzde bu evin çocuğu, kızı, oğlu gibi bir duruma geldi. Gençleri ben daha çok kuyrukta görüyorum. Kuyruğa giren evin büyükleri genelde zaman geçirmek için sohbet, muhabbet ederdi ve iftarı beklerdi. Öte yandan insanlar dumanı tüten pide istiyorlar. Kuyruğun temeli budur aslında."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın