Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.00
BTC/USDT
70,339.00
BIST 100
9,135.58
Yaşam

Bu yıl 320-330 bin kişinin umre ziyareti yapması bekleniyor

HURSAD Başkanı Şahin, "Bu sene Türkiye'den umreye 320-330 bin vatandaşımızın gitmesiyle ilgili hedefimiz var." dedi.

Lale Bildirici  | 21.03.2019 - Güncelleme : 21.03.2019
Bu yıl 320-330 bin kişinin umre ziyareti yapması bekleniyor

İstanbul

Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği (HURSAD) Başkanı Diyaeddin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hac ve umre organizasyonu düzenleyen acenteler arasında birlik ve beraberliği sağlamak üzere faaliyetlerine 2013'te başladıklarını söyledi.

Hem seyahat acenteleri ve sektöre hem de hacı adaylarına hizmet verdiklerini ifade eden şahin, en büyük çalışmalarının eğitim alanında olduğunu dile getirdi.

Hacı adayları veya umre yolcuları için HURSAD Akademi adı altında uzaktan eğitim programları düzenlediklerini aktaran Şahin, şöyle konuştu:

"İnternet adresimizden akademiyle ilgili bilgilere ulaşılabiliyorlar. Hacı adayları veya umre yolcuları kutsal topraklara gitmeden önce, uzaktan eğitimle internet üzerinden videoları izleyerek, yazıları okuyarak, hatta testleri çözerek hazırlık yapabiliyorlar. Ayrıca düzenli aralıklarla kamuoyunu bilgilendirme hizmetlerimiz var. Hac kayıtlarının ne zaman ve nasıl yapılacağıyla ilgili de vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Bunun dışında internet üzerinden yayınladığımız kısa animasyon filmlerimiz var. Ayrıca hem gençlere hem de çocuklara yönelik, umrenin ve haccın tanıtılması ve sevdirilmesi ile ilgili çalışmalarımız var."

"2017-2018 döneminde yaklaşık 488 bin vatandaşımız umreye gitti"

Şahin, son yıllarda milli gelirin artmasıyla umreye olan talebin de arttığını söyledi. 2017-2018 umre sezonunun, ziyaretçi açısından en üst nokta olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Resmi kayıtlara göre, Türkiye'den yaklaşık 488 bin vatandaşımız umreye gitti. Hacda ise değişen bir şey yok. Çünkü hacda kota uygulaması var. Her ülkenin nüfusunun binde biri oranında kontenjan veriliyor. Türkiye'den de nüfusumuz 80 milyon olduğu için 80 bin kişilik bir kontenjanımız var, hatta o kontenjan doluyor. Biliyorsunuz, 2,5 milyona yakın insan da hacca gitmek üzere başvurmuş, kuraya girmiş ve sıra bekliyor. 2 milyon 315 bin gibi bir rakamı direkt verebilirim. Bunun sadece 80 bini gidebiliyor. Gelecek yıl, 2 milyon 250 bin kişi bekleyen olacak. İlave gitmek isteyenlerle beraber, 2,5 milyonu geçecek diye tahmin ediyoruz."

Şahin, geçen yıl ağustos ayında doların yükselmesinin umre ziyaretlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Doların düşmeye başlamasıyla umre ziyaretlerinin yeniden artış gösterdiğini aktaran Şahin, şu bilgileri verdi:

"Ocak ayı bir toparlanma süreciydi. Bu sene şubat ayında, geçen yılki şubat ayının rakamlarını yakaladık. 2018 yılının şubat ayında Türkiye'den 74 bin kişi umreye gitmişti. Bu senenin şubat ayında ise 70 bini yakaladık. Mart ayının ilk iki haftasında da geçen yılki rakamları geçtik. Martın ilk 10 gününde 43 bin civarında vatandaş umreye gitti. Şubat ayının ilk haftasından itibaren ortalama haftalık 25-30 bin kişi umreye gidiyor. Bu ciddi bir toparlanma süreci olduğunu gösteriyor. Bu sene Türkiye'den umreye 320-330 bin vatandaşımızın gitmesiyle ilgili hedefimiz var."

Şahin, 31 Mart'taki yerel seçimler dolayısıyla umreye gidişlerin bu haftalarda azalacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın