Dolar
39.03
Euro
44.22
Altın
3,356.05
ETH/USDT
2,544.90
BTC/USDT
108,274.00
BIST 100
9,347.50
Kültür

Adıyaman'da 1800 yıllık Roma yemekleri gün yüzüne çıkarıldı

Adıyaman Üniversitesi öncülüğünde yürütülen "Geçmişten Günümüze Perre'de Yemek Kültürü" projesi kapsamında, Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık yemekler, arkeolojik kazı verilerine dayanarak yeniden canlandırıldı.

Orhan Pehlül  | 22.05.2025 - Güncelleme : 23.05.2025
Adıyaman'da 1800 yıllık Roma yemekleri gün yüzüne çıkarıldı Fotoğraf: Orhan Pehlül - AA

Adıyaman

Perre Antik Kenti'nde elde edilen bulgulardan yola çıkılarak geliştirilen projede, antik Roma mutfağı ile Adıyaman’ın geleneksel mutfak kültürü harmanlanarak özgün bir arkeogastronomi çalışması ortaya kondu.

Perre Antik Kenti'nde düzenlenen etkinlikte, dönemin yemek pişirme tekniklerine ve malzemelerine uygun şekilde hazırlanan 5 ana yemek, 2 tatlı ve 2 içecek ziyaretçilere ikram edildi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin hem gastronomi alanına bilimsel katkı sağlamayı hem de Adıyaman turizmine yeni bir boyut kazandırmayı hedeflediğini belirtti.

Kent turizmi açısından çalışmanın önemli bir tanıtım fırsatı sunduğunu ifade eden Keleş, şunları kaydetti:

"Üniversitemiz Arkeoloji Topluluğu'nun, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında gerçekleştirdiği bu etkinlik, kazılarda elde edilen verilere dayanarak o dönemin beslenme alışkanlıklarını günümüze taşıyor. Bu bilgileri yerel Adıyaman mutfağıyla harmanlayarak hem Perre Antik Kenti'nin hem de Adıyaman gastronomisinin tanıtımını amaçlıyoruz."

Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kahraman Yağız ise Perre Antik Kenti'nin tarihsel önemine dikkati çekerek, "Yaklaşık 1800 yıl önce Roma dünyasında üretilmiş yemekleri, arkeolojik kazılardan elde edilen verilerle Adıyaman mutfağına uyarladık. 5 ana yemek, 2 tatlı ve 2 içecekten oluşan bu menüyü etkinlikte ziyaretçilerimize sunduk." dedi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.