Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,209.14
ETH/USDT
3,599.00
BTC/USDT
71,346.00
BIST 100
9,058.60
Kültür, arşiv

İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

32. İstanbul Film Festivali'nde Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü'ne Lenny Abrahamson'un yönettiği ''What Richard Did'' layık görüldü.

15.04.2013 - Güncelleme : 15.04.2013
İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

İSTANBUL

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 32. İstanbul Film Festivali'nin ödülleri sahiplerini buldu.
 
Festivalin kapanış galası ve ödül töreni, Cemil Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı. 

Ceyda Düvenci ve Mert Fırat'ın sunuculuğunu üstlendiği ödül töreni, festivalle ilgili hazırlanan kısa filmin gösterimiyle başladı. 

Törende sahneye çıkan oyuncu Hülya Koçyiğit, Beyoğlu'ndaki Emek Sineması'nda yürütülen çalışmalara değinerek, sinemanın yerinde korunmasını istediklerini söyledi. 

Oyuncu Nejat İşler de sinemadaki çocukluk anılarını aktararak, sinemanın yerinde kalması gerektiğini ifade etti. 

Konuşmalar sırasında aralarında oyuncuların da bulunduğu bazı davetliler, ''Emek bizim, İstanbul bizim'', ''Emek yerinde güzel'' yazılı dövizleri kaldırıp, ''Emek bizim, İstanbul bizim'' şeklinde slogan attı. 

Sahneye çıkan komedyen Cem Yılmaz da ''Bir haberim var. Emek Sineması'nı satın aldım(!) Keşke böyle olsaydı. Teklif ettim ama baktım ki Emek Sineması zaten bizimmiş'' şeklinde espri yaptı. 

Yılmaz, genç yaşta hayatını kaybeden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına bu yıl ilki verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan ''Köksüz'' filminin yönetmeni Deniz Akçay Katıksız'a ödülünü takdim etti. 

Ayrıca, Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı, ''Gelibolu'', ''Ölü Ozanlar Derneği'', ''Yeşil Kart'' ve ''Truman Show'' gibi filmlerin yönetmeni Peter Weir'e, Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Peter Weir'e ödülünü İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan verdi. 

Ödüller 

Bu yıl 13 filmin yarıştığı Altın Lale Uluslararası Yarışma'da, Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü'ne, Lenny Abrahamson'un yönettiği ''What Richard Did'' (Ne Yaptın Richard) layık görüldü. 

Yarışmada, Jüri Özel Ödülü de Bruno Dumont'un yönettiği ''Camille Claudel 1915'' filmine verildi. 

Ulusal Yarışma'da ise En İyi Film dalında Altın Lale Ödülü'ne, Onur Ünlü'nün yönettiği ''Sen Aydınlatırsın Geceyi'' filmi layık görüldü. Filmin yapımcıları Orkun Ünlü ve Funda Alp'e ödülü, Jüri Başkanı Tayfun Pirselimoğlu sundu. 

Derviş Zaim'in yönettiği ''Devir'' adlı film de Jüri Özel Ödülü aldı. 

En İyi Yönetmen dalında Altın Lale, ''Hayatboyu'' filminin yönetmeni Aslı Özge'ye verildi. Özge de ödülünü Tayfun Pirselimoğlu'dan aldı. 

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ''Özür Dilerim'' filmindeki rolüyle Sema Poyraz'a, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü de ''Yozgat Blues'' filmindeki rolüyle Ercan Kesal'a verildi. 

Ulusal Yarışma'da En İyi Senaryo Ödülü'nü ''Sen Aydınlatırsın Geceyi'' filmiyle Onur Ünlü, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'nü ''Hayatboyu'' filmiyle Emre Erkmen, En İyi Özgün Müzik Ödülü'nü ''Soğuk'' filmiyle Murat Başaran, En İyi Kurgu Ödülü'nü ''Sen Aydınlatırsın Geceyi'' filmiyle Emre Boyraz kazandı. 

Sinemada İnsan Hakları Yarışması'nda Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle verilen FACE ödülü heykelciği ve para ödülüne Atiq Rahimi'nin yönettiği ''Syngue sabour'' (Sabır Taşı) adlı film layık görüldü. 

Ödül Töreni sonrası davetliler, Lenny Abrahamson'un yönettiği ''Ne Yaptın Richard'' filmini izledi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın