İsrail ordusu Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi
İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı gerçekleştirdi.
Beyrut
İsrail ordusu, 2 Mart'ta Lübnan'a başlattığı saldırıları sürdürüyor.
Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre İsrail ordusu, Beyrut'un güneyindeki Dahiye'yi bombaladı.
İsrail ordusunun, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında 1 Lübnanlı hayatını kaybetti, 4'ü çocuk 17 kişi yaralandı
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) March 30, 2026
🎙️ AA Muhabiri Muhammet Emin Canik, saldırının gerçekleştiği Beyrut'tan son durumu aktardıhttps://t.co/L5XsXbRXY5 pic.twitter.com/TXoj5XieCr
aldırının ardından hedef alınan noktadan dumanların yükseldiği görüldü.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
İsrail ordusu sabah saatlerinde, Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye'ye saldırı tehdidini yinelemişti.
İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine hava saldırısı gerçekleştirdi
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) March 30, 2026
Saldırının ardından hedef alınan noktadan dumanların yükseldiği görüldü https://t.co/L5XsXbSvND pic.twitter.com/PnEYNLooqj
İsrail ordusunun Dahiye bölgesine düzenlediği saldırıda 1 kişi öldü
Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dahiye'nin Rihab Mahallesi'ne yapılan hava saldırısında 1 Lübnan vatandaşının yaşamını yitirdiği belirtildi.
Açıklamada, saldırıda ayrıca 6'sı Suriyeli ve biri Kenyalı olmak üzere toplam 17 kişinin yaralandığı da kaydedildi.

AB: İsrail, Lübnan'daki askeri operasyonlarını durdurmalı
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sözcüsü Anouar Al Anouni, AB'nin Lübnan'ın güneyindeki durumla ilgili tutumunun net olduğunu belirterek, "İsrail, Lübnan’daki askeri operasyonlarını durdurmalıdır." dedi.
Al Anouni, İsrail'den Lübnan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesini talep ettiklerini ve tüm taraflara ateşkes anlaşmasının hükümleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararını tam olarak uygulamaları çağrısında bulunduklarını kaydetti.
Herhangi bir eylemin daha fazla yerinden edilmeye yol açmasından kaçınılması gerektiğinin altını çizen Al Anouni, "Çünkü sahadaki durum, özellikle insani açıdan ciddi boyuttadır." ifadesini kullandı.

Husilerin tehdit ve saldırılarına kınama
Husi güçlerinin Kızıldeniz ve ötesine yönelik tehdit ve saldırılarını şiddetle kınadıklarını dile getiren Al Anouni, "Tırmanma riski kesinlikle mevcut." dedi.
Al Anouni, Husilerin saldırılarının Yemen’i bölgesel bir savaşa sürükleme riski taşıdığına dikkati çekerek, aynı zamanda bölgedeki istikrarsızlığı artırdığını ve küresel ticaret ile seyrüsefer serbestliği üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi.
BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in, sivil halkı korumak ve Orta Doğu'daki tırmanmayı önlemek amacıyla itidal gösterilmesi, askeri eylemlere son verilmesi ve uluslararası hukuk ile uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi çağrısına AB'nin de katıldığını belirten Al Anouni, aynı zamanda AB'nin, Yemen halkını desteklemeye ve bu bölgede istikrarı teşvik etmeye kararlı olduğunu vurguladı
Al Anouni, Husilerin saldırılarının tekrar başlamasının ardından Kızıldeniz'de seyrüsefer serbestisini korumaya yönelik Aspides misyonunun yetkisinin değişip değişmeyeceğine ilişkin ise spekülasyon yapmak istemediğini, bu konuda şu aşamada yorum yapamayacağını kaydetti.
"Siyasi çözüm çoktan gecikti"
AB Komisyonunun Eşitlik, Hazırlıklılık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ise ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Orta Doğu'da gerginliğin tırmanmaya devam ettiğine dikkati çekti
Lahbib, "Son 48 saatte Lübnan'da 10 sağlık çalışanı ve 3 gazeteci, İsrail'in askeri operasyonları sonucu yaşamını yitirdi. Bu kabul edilemez." ifadesini kullandı.
Uluslararası hukuka her zaman saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Lahbib, "Siyasi bir çözüm çoktan gecikmiştir." uyarısında bulundu.
İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde bir sivil savunma merkezini bombaladı
Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre, İsrail ordusu, ülkenin güneyindeki Mansuri beldesinde Hizbullah'a ait İslami Sağlık Kurumu bünyesindeki sivil savunma merkezini bombaladı.
Saldırıda yaralananların olduğu ve vurulan bölgede büyük hasar oluştuğu aktarıldı.
Öte yandan İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki Haris, Yatir ve Aynata beldeleri ile Bint Cubeyl ilçesini de bombaladı.
İsrail ordusu, Hizbullah'ın "askeri faaliyetler" için kullandığını iddia ederek Lübnan'da ambulans ve tıbbi tesisleri hedef alma tehdidinde bulunmuştu.
İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde askeri kontrol noktasını hedef aldı
Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberinde, İsrail ordusunun, Sur kentinin güneyindeki El-Amiriye bölgesinde Lübnan ordusuna ait bir kontrol noktasına hava saldırısı düzenlediği belirtildi.
İsrail saldırısında bazı Lübnan askerlerinin yaralandığı aktarıldı.
El-Amiriye bölgesi, Sur kentinin güneyinde, İsrail ordusunun şiddetli saldırılar düzenlediği ve Hizbullah mensupları ile çatıştığı Beyyada ve Mansuriye beldeleri arasında yer alıyor.
Lübnan ordusu: İsrail'in kontrol noktasına düzenlediği saldırıda 1 askerimiz öldü
Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, İsrail'in Kalile-Sur yolu üzerindeki el-Amiriye bölgesinde bir kontrol noktasına saldırı düzenlediği aktarıldı.
Saldırıda bir Lübnan askerinin yaşamını yitirdiği ve yaralanan askerlerin olduğu belirtildi.
El-Amiriye bölgesi, Sur kentinin güneyinde, İsrail ordusunun şiddetli saldırılar düzenlediği ve Hizbullah mensupları ile çatıştığı Beyyada ve Mansuriye beldeleri arasında yer alıyor.
İsrail ordusu çatışmalarda 6 askerinin yaralandığını duyurdu
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hizbullah'ın dün Lübnan'ın güneyinde İsrail birliklerine tanksavar füze ve İHA saldırıları düzenlediği bildirildi.
Açıklamada, dün öğleden sonra Lübnan'ın güneyindeki İsrail askerlerini hedef alan tanksavar füze saldırısında 2 askerin ağır şekilde yaralandığı kaydedildi.
Hizbullah'ın dün düzenlediği İHA saldırısında da biri ağır 3 askerin yaralandığı belirtildi.
İsrail ordusunun kara saldırılarını sürdürdüğü Lübnan'ın güneyinde yaşanan "operasyonel kaza" nedeniyle de 1 askerin yaralandığı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca yaralı askerlerin hastaneye kaldırıldığı ve ailelerinin bilgilendirildiği aktarıldı.
Öte yandan yapılan açıklamada, Hizbullah'ın dün Lübnan’ın güneyindeki İsrail askerlerine tanksavar füzesiyle saldırı düzenlediği bildirildi.
Saldırıda 19 yaşındaki Liran Ben Zion'un öldüğü, bir subayın ise ağır yaralandığı aktarıldı.
Lübnan'ın güneyinde işgali genişletmek amacıyla düzenlenen saldırılarda öldüğü açıklanan İsrail askeri sayısı 6'ya yükseldi.
UNIFIL: Lübnan'ın güneyinde meydana gelen patlamada 2 barış gücü askeri hayatını kaybetti
UNIFIL'den yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Beni Hayyan beldesi yakınlarında kaynağı bilinmeyen bir patlamanın devriye gezen UNIFIL askerlerinin araçlarına zarar vermesi sonucu 2 barış gücü askerinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Biri ağır 2 UNIFIL askerinin de yaralandığı olayın araştırılması için soruşturulma başlatıldığı aktarıldı.
Son 24 saat içinde UNIFIL askerlerinin ölümüyle sonuçlanan ikinci olayın yaşandığı ve yaşamını yitiren UNIFIL askerlerinin sayısının 3'e yükseldiğine dikkati çekilen açıklamada, hayatını kaybeden için taziye, yaralananlar için de geçmiş olsun mesajı verildi.
Lübnan'da çatışan taraflara uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi, Birleşmiş Milletler (BM) personelinin ve mülklerinin güvenliğini sağlaması ve UNIFIL askerlerinin hayatını tehlikeye atabilecek her türlü eylemden de kaçınması gerektiği yinelendi.
UNIFIL birliklerine yönelik kasıtlı saldırıların uluslararası insancıl hukuku ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını ağır bir şekilde ihlal ettiği vurgulandı.
Lübnan'da 2 Mart'tan bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 1247'ye yükseldi
Lübnan Sağlık Bakanlığı İsrail'in 2 Mart'tan beri ülkeye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 1247'ye, yaralı sayısının ise 3 bin 680'e yükseldiğini açıkladı.
Hayatını kaybedenlerin 124'ünün çocuk, 87'sinin kadın olduğu belirtildi.
Açıklamada, İsrail saldırılarında 52 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği, 128 sağlık personelinin yaralandığı ifade edildi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, 2 Mart'tan bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 1238'e çıktığını bildirmişti.
İsrail, Lübnan'ın doğusundaki 6 belde için tahliye ve saldırı tehdidinde bulundu
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Adraee, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa bölge bölgesinde bulunan Zellaya, Lebbaya, Yuhmur, Suhmur, Kılya ve Dellafi beldelerine saldırı düzenleme tehdidinde bulunarak, bölge sakinlerine yaşadıkları yeri terk etme çağrısı yaptı.
Güneye gitmenin hayati tehlikeler içerdiği tehdidinde bulunan Adraee, bölge halkının Bekaa bölgesindeki Karun beldesine gitmesini istedi.
İsrail'in Lübnan'a saldırıları
İsrail ordusundan 2 Mart'ta yapılan açıklamada, Lübnan'dan füze atıldığının tespit edilmesinin ardından ülkenin kuzeyinde sirenlerin devreye girdiği belirtilmişti.
Daha sonra Lübnan geneline hava saldırıları başlattığını duyuran ve başkent Beyrut'u hedef alan İsrail ordusu, havadan ve denizden yoğun saldırılar düzenlediği Lübnan'da kara işgalini genişletme kararı almıştı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, yaptığı son açıklamada, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana ülkeye düzenlediği saldırılarda 1238 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.
Lübnan hükümetine bağlı Afet Yönetimi ise İsrail'in işgali ve saldırıları nedeniyle Lübnan'da zorla yerinden edilenlerin sayısının resmi kayıtlara göre 1 milyon 162 bini geçtiğini açıklamıştı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
