Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,288.80
BTC/USDT
63,592.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in 165 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 31 bin 819'a yükseldi

İsrail ordusunun, yardımların ulaşmasını engelleyerek kıtlığa sürüklediği Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda can kaybı son 24 saatte 93 artarak 31 bin 819'a yükseldi.

Ekip  | 19.03.2024 - Güncelleme : 20.03.2024
İsrail'in 165 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 31 bin 819'a yükseldi

Gazze

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 165 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 93 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 142 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 31 bin 819'a, yaralı sayısının da 73 bin 934'e ulaştığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

İsrail, Gazze'de Şifa Hastanesi yakınında bir eve saldırı düzenledi

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nin yakınındaki bir eve düzenlediği hava saldırısında çok sayıda Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Gazze kentinin batısındaki Şifa Hastanesi yakınında bulunan bir eve hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda ölen ve yaralananların olduğu ifade edildi.

İsrail ordusunun hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle sivil savunma ekiplerinin bombalanan eve ulaşamadığı aktarıldı.

İsrail ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) Şifa Hastanesi yakınlarındaki cadde ve sokaklarda yoğun uçuşlar gerçekleştirdiği ve herkese ateş açtığı belirtildi.

Gazze'deki hükümet: İsrail Şifa Hastanesinde 50 Filistinliyi öldürdü, 200'ünü alıkoydu

Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun baskın yaptığı Şifa Hastanesinde 50 Filistinliyi öldürdüğünü, 200'ünü de alıkoyduğunu duyurdu.

Hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze kentindeki Şifa Hastanesi baskınına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "İşgalci İsrail ordusu, Gazze'deki Şifa Hastanesi ve çevresinde kanlı bir katliam gerçekleştirdi, 50 vatandaşı öldürdü ve yaklaşık 200'e yakınını da alıkoydu." denildi.

İsrail askerlerinin Şifa Hastanesi baskınında öldürdüğü kişiler arasında sivillerin, hastaların ve yerinden edilmiş kişilerin yanı sıra çocukların da bulunduğu vurgulandı.

İsrail ordusunun 50 Filistinliyi öldürdüğünü, yaklaşık 200'ünü de alıkoymasını kabul etmesinin "açık bir savaş suçu ve uluslararası hukukun açık bir ihlali" olduğu belirtildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun Şifa Hastanesine yönelik baskınında ağır silahlar, polis köpekleri, tank, insansız hava aracı ve helikopter kullandığı aktarılarak, hastane yerleşkesindeki hastalara, yerinden edilmiş Filistinlilere ve sivillere ateş açıldığı ve bombardımana tutulduğu kaydedildi.

İsrail'in hastane baskını "kanlı katliam" olarak nitelenen ve kınanan açıklamada, baskından İsrail, ABD yönetimi ve uluslararası toplum sorumlu tutuldu.

Açıklamada, İsrail ordusunun sağlık alanını hedef alan suçlarına dikkati çekilerek, dünya ülkeleri ile uluslararası kurum ve kuruluşlara, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ayrım yapmadan sürdürdüğü saldırılarının durdurulması için müdahale çağrısı yapıldı. 

Bir İsrail askeri öldü

Öte yandan İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmada bir tabur komutanının öldürüldüğünü duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Ordusuna bağlı 401'inci Tabur Komutanı 51 yaşındaki Sebastian Haion'un, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmada öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada Haion'un öldürülmesiyle ilgili ayrıntılara yer verilmezken, kimliğini açıklamayı reddeden İsrailli bir askeri kaynak, AA’ya İsrailli asker Haion’un, Şifa Hastanesi bölgesindeki askeri operasyon sırasında öldürüldüğünü açıkladı.

Böylece, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ne saldırı başlattığı dünden bu yana ölen İsrail askeri sayısı 2’ye yükselmiş oldu.

Şifa Hastanesi’ne saldırı devam ediyor

İsrail ordusu, binlerce hasta, yaralı ve yerinden edilmiş insanın yanı sıra çevrede yaşayan yaklaşık 70 bin Filistinlinin varlığına rağmen, dünden bu yana Şifa Hastanesi'ne saldırılarını sürdürüyor.

İsrail ordu güçleri dün sabah da Şifa Hastanesi'ne İHA'lar ve ağır silahlarla baskın düzenlemiş, saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.

İsrail güçleri kasım ayında da Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık kompleksi Şifa Hastanesi'ni işgal ettikten 10 gün sonra hastanenin bazı bölümlerini yıkarak çekilmişti. 

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki Rimal Mahallesinde iki gündür saldırılarına devam ediyor

Gazze Şeridi'nde binlerce hasta ve yaralının bulunduğu Şifa Hastanesi'ni basan İsrail ordusunun, hastanenin bulunduğu Rimal Mahallesi'nde de iki gündür saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusu ile orduya ait insansız hava araçları (İHA), dünden bu yana Şifa Hastanesi yakınlarındaki cadde ve sokaklarda yoğun uçuşlar gerçekleştirerek, hareket eden herkese ateş açıyor.

Mahalledeki on binlerce Filistinlinin, iki gündür evlerinden çıkamadığı, İsrail'in mahallede hayatı durdurduğu aktarıldı.

Öldürülen Filistinlilerin cesetlerinin sokaklarda yayıldığı, İsrailli keskin nişancıların yüksek binalarda konuşlandığı ifade edildi.

İsrail ordusunun ayrıca Şifa Hastanesi'ne baskını sürdürdüğü, hastanenin her yönden kuşatma altında olduğu belirtildi.

Hastanede iletişim ve internetin iki gündür kesik olduğu, hastane ve çevresindeki evlerde on binlerce kişinin aç ve susuz kaldığı aktarıldı.

Kuşatmanın sürmesinin, insanların evlerinde açlıktan ölmesine sebep olabileceği ifade edildi. 

Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail duyuru yapmadan Refah’a saldırı başlattı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine "herhangi bir duyuru yapmadan ve kimseden izin beklemeden" saldırı başlattığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi’nin kuzeyinden ve merkezinden milyonlarca yerinden edilmiş insanın bulunduğu kentin işgal edilmemesine ilişkin uluslararası uyarılara aldırış etmeden Refah kentine düzenlediği kanlı hava saldırıları ile sistematik yıkıcı operasyonlarını şiddetle kınıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, İsrail’in dün akşam itibariyle Refah'a yıkıcı bir hava saldırısı başlattığı ve çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilerek, "İsrail, Refah kentine yönelik saldırısını başlattı ve uluslararası tepkilerden kaçınmak için bunu duyurmadı ve kimsenin iznini de beklemedi." denildi.

İsrail’in Refah kentine sığınmış bir milyondan fazla insanın hayatını hiçe saydığı ve uluslararası çağrıları hafife aldığı vurgulanan açıklamada, bu saldırıların ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Suudi Arabistan ve Mısır’a düzenleyeceği ziyaretle aynı zamana denk geldiğine işaret edildi.

İsrail savaş uçaklarının, dün gece Refah kentinin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 14 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrailli Bakan, ABD'den gelen itirazlara rağmen Refah'a kara saldırısından "başka seçenek olmadığını" savundu 

İsrail Tarım Bakanı Avi Ditcher, ordunun Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin sığındığı Refah kentine kara saldırısı başlatacağını ve "başka bir seçenek olmadığını" ileri sürdü.

Ditcher, İsrail'deki bir radyoya yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a olası kara saldırısına değindi.

Hamas'ın hava saldırılarıyla "yok edilemeyeceğini" söyleyen Ditcher, kara saldırılarına alternatifin sadece Hollywood filmlerinde mevcut olduğu yorumunda bulundu.

Ditcher, İsrail ordusunun Refah'a kara saldırısı başlatacağını dile getirerek başka bir seçenek olmadığı iddiasına bulundu.

BM tarafından yapılan açıklamada, "Gazze'de kıtlık ve açlık nedeniyle ölümler, İsrail'in insani yardım ve ticari ürün girişi ile dağıtımına yönelik kapsamlı kısıtlamalar nedeniyle yaşanıyor." denildi.

İsrail medyasına göre Netanyahu, milletvekillerine ABD'nin tepkisine rağmen Refah'a saldıracağını söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, milletvekillerine ABD'nin tepkisine rağmen Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin sığındığı Refah'a kara saldırısı başlatacaklarını söylediği belirtildi.

Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen "Arutz Sheva" gazetesinde yer alan habere göre Netanyahu, İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinin kapalı oturumunda milletvekillerine Refah'a kara saldırısı planlarına ilişkin bilgi verdi.

Netanyahu, Washington yönetiminin Refah'a kara saldırısını istemediğini ancak Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır hattı "Philadelphia Koridoru'nu (Selahaddin Koridoru) kontrol etmeleri gerektiğini, bunun için de kara saldırısı düzenlemekten başka yollarının olmadığını" aktardı.

Bölgede yaşayan Filistinlilerin Gazze'den ayrılması konusunda İsrail'in herhangi bir engel çıkarmadığını savunan Netanyahu ayrıca bu Filistinlileri kabul edecek herhangi bir ülke olmadığını da dile getirdi.

"İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın yerini alacak bir kapı inşa ediyor"

Haberde ayrıca, Netanyahu'nun Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın yerini alacak yeni bir geçiş noktası inşa ettiğini aktardığı belirtildi.

Söz konusu sınır kapısının Kerem Ebu Salim bölgesinde inşa edildiği ve kapının İsrail'in kontrolünde olacağı kaydedildi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 7 bin 670 kişi gözaltına alındı

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 670'e yükseldi.

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinin ortak açıklamasında, İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki baskınlarına devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli noktalarına baskın düzenlediği, aralarında Filistinli gazeteci Rola Hasaneyn ve daha önce serbest bırakılan eski tutukluların da olduğu 15 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi.

Açıklamada Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 7 bin 670'e yükseldiği belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Şifa Hastanesi'ndeki insanlar 2 gündür oruçlarını açamadılar

İsrail ordusunun dün sabah İHA'lar ve ağır silahlarla baskın düzenlediği Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nde mahsur kalan Filistinlilerin iftar edecek yiyecek ve içecek bulamadığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçleri tarafından kuşatmaya alınan Şifa Hastanesi'nde hasta ve sağlık çalışanları ile yerinden edilmiş sivillerin mahsur kaldığı belirtildi.

Şifa Hastanesi'nde mahsur kalan insanların yiyecek ve içecek bulamadıkları için 2 gündür oruçlarını açamadığı ifade edildi.

İsrail saldırısı altındaki Gazze'de çocuklar kıtlık ve yıkım arasında "rızıklarını" arıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki Filistinli çocuklar, kıtlık ve yıkım arasında açtıkları küçük tezgahlarda para kazanmaya çalışıyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Gazze Şeridi'nin güneyinde evlerine ekmek götürmek için tezgah açan çocukların görüntüsünü, "Gazze'ye yönelik savaş Filistinli çocukları seyyar satıcı olmaya mecbur bıraktı" başlığıyla yayımladı.

Gazze'nin kuzeyinden güneye sığınan Muhammed Şeleh, ailelerine katkı için seyyar satıcı olan çocuklara işaret ederek, "Bu çocuklar, dışarıda görebildiğiniz dünyadaki diğer çocuklara benzemiyorlar. Çünkü çocuklar oyun oynar ve okuluna gider." dedi.

Yerinden edilmiş Filistinli Said Halil de çocuklarıyla açtığı küçük tezgahta rızıklarını aradıklarını ifade etti.

Kendilerine yardımların ulaşamadığından şikayet eden Halil, Gazze'de yerinden edilmiş insanlara yardım ulaştığına dair anlatılanların doğru olmadığını söyledi.

Gelen yardımlardan çok az insanın yararlanabildiği ve kendilerine ulaşan bir şey olmadığını dile getiren Halil, oturarak beklemek yerine küçük çocuklarıyla açtıkları tezgahta para kazanmaya çalıştığını kaydetti.

Küçük tezgahta başörtü satan 13 yaşındaki Muhammed Yusuf da Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden göç etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Seyyar satıcı çocuklardan Ömer et-Tahravi ise halihazırda babasının geçimini sağlayacağı hiçbir geliri olmadığı için seyyar satıcılık yaptığını ifade etti.

Tahravi, gün boyunca elde ettiği kazancıyla akşam eve yiyecek götürdüğünü kaydetti.

Seyyar satıcı çocuklardan Ahmed en-Nevacihe de babasının öldüğünü, amcasıyla açtıkları tezgahta kazandıklarıyla ailesini geçindirmeye çalıştığını anlattı.

İsrail, esir takasında serbest bıraktığı 11 Filistinliyi yeniden gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinin ortak açıklamasında, İsrail ile Hamas arasında Kasım 2023'te varılan esir takası anlaşması kapsamında serbest bırakıldıktan sonra yeniden gözaltına alınan Filistinlilere ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin 3'ü çocuk 4'ü kadın olmak üzere 11 Filistinliyi yeniden gözaltına aldığı belirtildi.

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 bin 670 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

Gazze'de İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ile 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu: Gazze'de neredeyse hiç gıda yok

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'deki son duruma ilişkin, X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

"Gazze'de şu anda neredeyse hiç gıda yok." ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, bazı çocukların yetersiz beslenme sorunuyla, bazılarının ise açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Paylaşımda, milyonlarca kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Gazze'ye, daha fazla insani yardımın hızla ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiği belirtildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın