Dünyadan Gazze'deki ateşkesteki rolü için Türkiye'ye teşekkür
Dünya ülkeleri, Gazze'deki ateşkesteki rolü için Türkiye'ye teşekkür mesajları yayınladı.
Berlin/Ankara/İstanbul
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Gazze'deki ateşkes için arabuluculuk yapan Türkiye, ABD, Katar ve Mısır'a teşekkür etti.
- Gazze’deki ateşkes kapsamında esir takası yapıldı
- BM, Gazze'de ateşkesin ardından insanı yardım geçişlerinde ilerleme kaydedildiğini duyurdu
Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Steinmeier'in Türkiye, ABD, Katar, Mısır'ın esirlerin serbest bırakılması için gösterdikleri yorulmak bilmez çabalar dolayısıyla bu ülkelere teşekkürlerini sunduğu belirtildi.
Açıklamada, Mısır'da gerçekleşecek (Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi) zirvenin net taahhütle sonuçlanmasını uman Steinmeier'in, ülkesinin Orta Doğu'daki zorlu barış ve işbirliği sürecini aktif olarak desteklemeye hazır olduğunu yinelediği kaydedildi.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
İngiltere
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasının ardından kendisinin de derin rahatlama hissettiğini belirtti.
Starmer, "ABD, Mısır, Katar ve Türkiye'nin yorulmak bilmeyen diplomatik çabaları için teşekkürlerimi yineliyorum. Şimdi (ABD Başkanı Donald) Trump'ın Gazze için barış planını hayata geçirmek üzere birlikte çalışmamız çok önemli ve bugün Mısır'daki odak noktam bu olacak." ifadelerini kullandı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper da esirlerin serbest bırakılmasından memnuniyet duyduğunu kaydederek, "Yorulmak bilmeyen arabuluculuk çabaları için Başkan Trump, Katar, Türkiye ve Mısır'a teşekkür ederiz." değerlendirmesinde bulundu.
Danimarka
Danimarka Dışişleri Bakanlığınca, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen'in ifadelerine yer verildi.
Bakan Rasmussen, "Hayatta kalan esirler nihayet serbest bırakıldı ve Gazze'ye daha fazla insani yardım yolda. ABD, Mısır, Katar ve Türkiye'ye teşekkürler. İsrail ve Filistinlilerin barış ve güvenliği için barış, yeniden yapılanma, iki devletli çözüm ve Hamas'sız çözüm yolunda ilerlemek zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.
Kolombiya
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında Kolombiya-İsrail vatandaşı Elkana Bohbot'un ailesine kavuştuğunu duyurdu.
Cumhurbaşkanı Petro, "Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanmasına, mahkum değişiminin ve soykırımdan etkilenen Filistinli sivillere insani yardımın ulaştırılmasına imkan tanıyan değerli çabalarından dolayı uluslararası arabulucular Katar, Türkiye, Mısır ve ABD'ye teşekkürlerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Gazze Şeridi'nden alıkonulan Filistinlilerin de serbest bırakılmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Petro, şunları kaydetti:
"Kolombiya hükümeti, müzakerelerin bir sonraki aşamasında işgalin sona erdirilmesi, soykırım, yerleşim politikaları, mültecilerin geri dönüşü ve Doğu Kudüs'teki durum gibi temel konuların ele alınması çağrısında bulunuyor. Kolombiya, işbirliği yapmaya hazır olduğunu bir kez daha dile getiriyor. Kolombiya, yaşam hakkına, uluslararası hukuka ve insan onuruna saygıya dayalı, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak amacıyla diyalog ve müzakere yolunda kararlılıkla ilerlemeyi teşvik ediyor."
NATO Genel Sekreteri Rutte
Mark Rutte, Slovenya'da düzenlenen NATO Parlamenterler Asamblesi (PA) toplantısında, TBMM NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail'in bölgedeki ve Gazze'deki saldırılarının NATO'nun genel güvenlik ortamını nasıl etkilediği sorusunu yanıtladı.
Sözlerinin başında Gazze'de varılan ateşkese katkısından dolayı Çavuşoğlu nezdinde Türkiye'ye teşekkür eden Rutte, "Ayrıca, ABD, Mısır ve Katar'a da yürürlüğe giren ateşkes nedeniyle teşekkür ediyorum." dedi.
Rutte ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin, ABD, Mısır ve Katar'la Gazze konusunda çok yoğun şekilde çalıştığını bildiğini belirterek "Dolayısıyla şu anda bu gelişmenin (ateşkes) yaşanıyor olması çok büyük bir adımdır ve umuyorum ki bu, Avrupa'da ve ABD ile birlikte, Ukrayna'ya yönelik bu korkunç saldırı savaşını sona erdirmek için her şeyi yapmamız konusunda da bize ilham verir." temennisinde bulundu.
Orta Doğu'daki olayları çok yakından takip ettiklerini dile getiren Rutte, "Sorunuza özel olarak yanıt vermem gerekirse, bildiğiniz gibi bu konuda biraz temkinli olmam gerekiyor çünkü NATO içinde Orta Doğu'daki duruma, özellikle de İsrail ve Gazze konusuna dair farklı görüşler bulunuyor." diye konuştu.
Rutte, NATO'nun Avrupa-Atlantik bölgesinde çalıştığına ve İsrail konusunun "ittifak topraklarının biraz dışında kaldığına" değinerek, "Bu, Irak’taki misyonumuzla ilgili bir konu. Bu arada, Türkiye de burada büyük bir rol oynuyor. Iraklıların kendi güvenlik ve savunma güçlerini geliştirmelerine hala yardımcı oluyor." ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

