Dolar
32.34
Euro
34.87
Altın
2,220.88
ETH/USDT
3,563.50
BTC/USDT
70,641.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Adalet Bakanı Bozdağ: 38 bin kişi tahliye edilecek

Adalet Bakanı Bozdağ, yeni kanun hükmünde kararname ile ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye edileceğini bildirdi.

17.08.2016 - Güncelleme : 17.08.2016
Adalet Bakanı Bozdağ: 38 bin kişi tahliye edilecek

ANKARA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, (KHK) Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle, 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapıldığını kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A'daki koşullu salıverilmeye dair "bir yıl" ibaresinin "iki yıla" çıkarıldığını ifade eden Bozdağ, buna göre, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilebileceğini, bunun bir yıl erken tahliye anlamına geldiğini kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkin de bir düzenleme yapıldığını aktaran Bozdağ, 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanların, cezalarının "üçte ikisini" infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabildiğini hatırlattı. Bakan Bozdağ, KHK kapsamında yapılan düzenlemeyle "üçte ikilik" oranın "yarıya" indirildiğini belirtti.

"Düzenlemenin dışında olanlar"

Bozdağ, bu kapsamda, süreli hapis cezalarına mahkum olanların, cezalarının "yarısını" infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır. Bu suçlar şunlardır: Kasten öldürme (madde 81,82), altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105), özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138), uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188), devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar. Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir."

Bekir Bozdağ, düzenlemenin 1 Temmuz 2016'dan önce işlenmiş suçları içerdiğini, bu tarihten sonraki suçların kapsam dışında olduğunu belirterek, düzenlemenin mahkumlar, yakınları, millet ve ülke için hayırlı olmasını diledi.

Muhabir: Mehmet Tosun

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.