Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,152.80
BTC/USDT
62,847.00
BIST 100
9,915.62
Gündem, ankara'da terör saldırısı

Ankara'daki patlama pek çok ülke tarafından kınandı

Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle birçok ülkenin lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na başsağlığı dileklerini iletti.

10.10.2015 - Güncelleme : 11.10.2015
Ankara'daki patlama pek çok ülke tarafından kınandı

ANKARA

Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle birçok ülkenin lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na başsağlığı dileklerini iletti.

Alınan bilgiye göre, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Ürdün Kralı II. Abdullah, Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov,  Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saldırıda hayatını kaybedenler için taziye dileğinde bulundu.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Somali Federal Parlamento Başkanı Osman Jawari ve Başbakan Şarmarke Mogadişu, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius, Tunus Başbakanı Habib Essid, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Kosova Başbakanı İsa Mustafa ve Kosova'nın Geleceği için İttifak (AAK) Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Ramush Haradinaj da Başbakan Davutoğlu'na başsağlığı dileklerini iletti.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara'da meydana gelen patlama sonucunda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yayımlanan mesajda Aliyev, patlama sonucunda çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden son derece sarsıldığını bildirdi. 

Saldırının kendilerini öfkelendirdiğini belirten Aliyev, şunları kaydetti:

"Terörün tüm şekillerine karşı hep birlikte mücadeleyi zaruri görüyoruz. Yaşanan facia nedeniyle kederinizi paylaşıyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum."

Putin de taziye mesajı gönderdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ankara'da meydana gelen patlama sonucunda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. 

Kremlin'in resmi sitesinden yayımlanan mesajda Putin, saldırıda hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulunarak yaralılara acil şifalar temenni etti.

Putin mesajında menfur saldırıyı düzenleyenlerin ve azmettirenlerin gereken cezayı alacağını ümit ettiğini belirterek, terörle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Putin, Rus televizyon kanalına yaptığı değerlendirmede, "Bu, dost ve komşu ülke Türkiye'de istikrarı bozmayı amaçlayan bir girişimdir. Ayrıca, seçim öncesi bir dönemde gerçekleşiyor. Bu, açık bir provokasyon" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitri Medvedev, Başbakan Davutoğlu'na bir taziye mesajı görderdi. 

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı tarafından da başsağlığı mesajı yayınlandığı belirtildi. Rusya hükümeti sosyal medya hesabında da Başbakan Medvedev'in saldırıyı kınadığına dair bir açıklamaya yer verildiği aktarıldı.

ABD

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan ile Obama arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Obama, Erdoğan'ı arayarak, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını, ABD olarak terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer almaya devam edeceklerini vurguladı.

Ankara'daki saldırıda hayatlarını kaybedenler için taziye, yaralılar için acil şifa dileğinde bulunan Obama, Türkiye'nin acısını paylaştıklarını belirtti.

Pakistan

Pakistan, Ankara'daki patlamayı şiddetle kınadı. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ankara Tren Garı yakınlarında meydana gelen patlamanın derin üzüntüyle öğrenildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Pakistan, 30 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin yaralandığı bu saldırıyı mümkün olan en güçlü anlamda şiddetle kınamaktadır. Kardeş Türk halkına ve Türkiye'ye en içten dileklerimizle başsağlığımızı iletmekte ve bu iğrenç saldırı sonucu yaralananların bir an önce sağlığına kavuşmalarını temenni ediyoruz. Pakistan, terörün her türlüsünü şiddetle kınamakta olup, kardeş Türk ulusunun teröre karşı mücadelesine de sonuna kadar destek olmaya ve dayanışma içerisinde kalmaya devam edecektir. Türkiye'nin kendine özgü sorunları çözmedeki kararlılığı, bu felaketin de üstesinden gelecektir." 

Avrupa Birliği

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın Ankara'daki saldırıya ilişkin yaptığı ortak açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilendi.

Türk insanının ve yetkililerin acılarının paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, "Saldırı mağdurlarının ailelerine içten başsağlığı, yaralananlara acil şifa diliyoruz. Türk insanı ve bütün siyasi güçler, terörizme ve ülkedeki istikrarı bozmaya çalışanlara karşı birlik halinde durmalı" ifadeleri kullanıldı.

ABD

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Ankara'da yaşanan terör saldırısı "güçlü biçimde" kınandı.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD olarak, barışçıl göstericilere karşı işlenen çirkin terör saldırısını güçlü biçimde kınadıklarını belirterek, olayda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

Kirby, şunları kaydetti:

"Bölge ve Türkiye’de devam eden şiddet göz önünde bulundurulduğunda, şu zamanda, tüm Türk vatandaşlarının kendilerini tekrar barışa adaması ve teröre karşı birlikte durması özelikle önemli. Biz de Türk halkıyla dayanışma içindeyiz ve ortak terörizm tehdidiyle mücadele etmek için Türkiye ile çalışmayı sürdürmeye dönük kararlılığımızı yeniden teyit ediyoruz."

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Twitter'daki resmi hesabından yapılan açıklamada da ''Ankara'daki son saldırıyı kuvvetle kınıyoruz. Hepimiz birlik içinde teröre karşı durmalıyız'' ifadelerine yer verildi.

İngiltere

İngiltere Başkanı David Cameron, Ankara'daki terör saldırısı dolayısıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak taziye mesajını iletti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Cameron, Davutoğlu ile telefonda görüştü.

Cameron, görüşmede, Ankara’da gerçekleştirilen terör saldırısını lanetlediği belirtildi.

Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dileklerini ileten Cameron'un, ülkesinin terörizmle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu söylediği ifade edildi.

İki liderin, terörizme karşı ortak mücadelede yakın teması sürdürme hususunda mutabık kaldığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Ankara’da düzenlenen saldırıyla "derinden sarsıldığını" bildirdi.

Patlamaya tepkisini Twitter aracılığıyla dile getiren Hammond, "Ankara’daki vahşi saldırılarla derinden sarsıldım. Kalbim ölen ve yaralananların sevdikleriyle. İngiltere, Türk halkının yanındadır" ifadelerini kullandı.

Arnavutluk

Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı "şiddetle" kınadığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Masum sivil halkın ölümüyle sonuçlanan Ankara'daki bombalı terör saldırısını kınıyoruz" ifadesine yer verildi.

Afganistan

Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Ankara'da düzenlenen "bombalı saldırının" şiddetle kınandığını bildirdi.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle Başbakan Davutoğlu'nu telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti. 

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yunanistan Başbakanı Çipras, akşam saatlerinde Başbakan Davutoğlu'nu telefonla aradı.

Görüşmede, Ankara’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Çipras'ın, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını vurguladığı belirtildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada da “Ankara’da bu sabah meydana gelen, çok kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını kati olarak kınıyoruz. Masum kurbanların ailelerine en sıcak taziyelerimizi ifade ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Almanya

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in,  Ankara’daki terör saldırısı nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'na taziye mesajı gönderdiği bildirildi.

Federal Basın ve Enformasyon Dairesince yapılan açıklamaya göre, Merkel Davutoğlu’na  başsağlığı diledi.

Merkel mesajında, büyük üzüntü ve şaşkınlıkla Ankara'da bu sabah çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği muhtemel terör eylemini öğrendiğini belirtti.

Derinden hissettiği  acıyı paylaştığını kaydeden Merkel, "Terör saldırıları olduğu yönündeki belirtilerin teyit edilmesi durumunda bunlar, doğrudan vatandaşlık haklarına, demokrasiye ve barışa karşı çok korkakça eylemlerdir" ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de bu vahşi terör saldırısının aynı zamanda Türkiye’deki demokratik sürece bir saldırı olduğunu belirterek, “Bunu sert bir şekilde kınıyorum” ifadesini kullandı.

İtalya

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, mevkidaşlarına taziye mesajı gönderdi.

İtalya Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde, Mattarella’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajına yer verildi.

Cumhurbaşkanı Mattarella,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında, “Barbar vahşeti ile terörün acıyan yarasına karşı birlikte mücadele etme aciliyetini hatırlatan bu aşağılık ve kınanması gereken girişimi, olabilecek en kati şekilde kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Gentiloni’nin de mevkidaşı Feridun Sinirlioğlu’na gönderdiği taziye mesajında “Ankara’daki acımasız saldırı dolayısıyla derinden etkilendim. İtalya bu saldırıyı sert şekilde kınıyor” mesajına yer verdi.

İspanya

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İspanyol hükümeti, çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan Ankara'da bu sabah meydana gelen patlamayı sert bir şekilde kınamaktadır. Bu tip bir suç olayının sorumlularının en kısa zamanda adalet karşısına çıkarılmasını umut ediyoruz" denildi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na hitaben bir taziye mesajı gönderdiği bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ankara'nın merkezinde gerçekleşen ve birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi.

Stoltenberg, "Barış için yürüyüş yapan insanlara karşı böyle korkunç bir saldırının hiçbir gerekçesi olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, Ankara'daki terör saldırısını kınadığını bildirdi. 

Brasseur, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara şifa diledi.

Türk yetkilileriyle dayanışma içinde olduklarını belirten Brasseur, "Masum insanlara yönelik bu aşırı derecedeki şiddet eylemi, hiçbir şekilde haklı çıkartılamaz ve Avrupa Konseyinin ilkelerine tamamen aykırıdır. Bu üzücü olay ve seçim öncesi kampanya ile gerilimin artması, özgür seçimlere ve demokratikleşme sürecine kesinlikle zarar vermemeli" ifadelerini kullandı.

Makedonya

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mektubu gönderdi.

İvanov, "Şiddet ile suç eylemlerine karşı kararlılık ve azimli mücadelenizde yanınızdayız. Düşünce ve dualarımız sizinle ve tüm Türk halkıyla birliktedir" ifadesini kullandı.

Saldırıyı "hain ve korkakça" olarak niteleyen İvanov, saldırının terörle mücadele konusundaki uluslararası mücadeleyi daha da yoğunlaştıracağını umduğunu kaydetti.

Makedonya Türk Demokratik Partisi de saldırıyı kınadı.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü.

Selman, Ankara'daki terör saldırısının kendilerini de derinden üzdüğünü belirterek, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kurbanların aileleri başta olmak üzere Cumhurbaşkanı şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletti.

Yaralılara acil şifa dileyen Selman bin Abdülaziz Al Suud, menfur saldırıyı şiddetle kınadığını, bu acılı günde Türkiye'nin yanında yer aldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da saldırının Türkiye'nin huzur ve istikrarını hedef aldığına dikkati çekerek, gösterdiği duyarlılıktan dolayı Suud Kralı Selman'a teşekkür etti.

Katar, Bahreyn

Doha, Riyad, Kuveyt ve Manama'dan yapılan açıklamalarla, Ankara'daki terör saldırısını kınandı.

Katar resmi haber ajansı QNA tarafından yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Doha'nın Ankara'da meydana gelen iki patlamayı, "şiddetle kınadığı ve reddettiği" belirtildi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak, Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle taziye dileklerini sundu.

Bunun yanında, Bahreyn Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Ankara'da meydana gelen patlamalar kınandı. Açıklamada, "tüm ahlaki ve insani değerlere zıt bu alçakça saldırılar sonucu" hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerine yer verildi.

Kuveyt Emiri'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı

Kuveyt resmi haber ajansında yer alan haberde Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdiği kaydedildi.

Kuveyt Emiri'nin mesajında, "Kuveyt'in kardeş ülkedeki masumların canını hedef alan, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını bozmayı hedefleyen, insanlığın tüm yasa, değer ve normlarına zıt bu terör saldırılarını şiddetle kınadığı ve reddettiği" belirtildi.

"Ülkesinin terörün tüm form ve tezahürlerini reddettiğini" ifade eden Şeyh Sabah'ın, "ülkesinin, terörle ve onun kaynaklarını kurutmadaki mücadelesinde uluslararası toplumun yanında yer aldığını" yinelediği aktarıldı.

Kuveyt'ten Veliaht Prens Şeyh Nevaf el-Ahmed el-Cabir ile Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek el-Hamd es-Sabah'ın da taziye mesajları gönderdikleri bildirildi.

Kosova

Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na taziye mektubu gönderdi.

Başbakan Mustafa, mektubunda saldırıyı şiddetle kınadı.

Kosova Cumhuriyeti adına saldırıda hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet ve yaralananlara acil şifa dileyen Mustafa, "Başta terör olmak üzere şiddetin her türüne karşıyız. Terör ve şiddetle mücadelede her zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin yanındayız" ifadesini kullandı.

Kosova Meclisi Başkanı Kadri Veseli de TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'a taziye mesajı gönderdi.

Bulgaristan

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Başbakan Boyko Borisov, Erdoğan ve Davutoğlu'na taziye mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanı Plevneliev, mesajında barışçı bir gösterinin trajik olaya dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, terör saldırısını şiddetle kınadı.

Plevneliev, "Uluslararası kamuoyunun terörizmin her türlü şekline karşı birlik içinde olması gerekiyor. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralıların bir an önce iyileşmelerini diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan

Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı Abdul Raşit Dostum, şahsı ve Afgan halkı adına terörün her türlüsünü lanetlediklerini belirterek, "Dost ve kardeş Türkiye halkına bugün gerçekleşmiş olan hain saldırı sebebiyle başsağlığı, bu hain saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı.

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı Rob Nicholson, Ankara'daki terör saldırısını kınadı.

Nicholson, yaptığı yazılı açıklamada, saldırının NATO müttefiki Türkiye'nin başkentinde gerçekleştirilen terör eylemi olduğunu bildirdi.

Nicholson, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Karanlık ve tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. Kanada, şimdi baskı ve zulüm güçlerine karşı müttefikleriyle her zamankinden daha fazla omuz omuza durmak durumundadır."

Terör saldırısı nedeniyle Türkiye'de ilan edilen 3 günlük ulusal yas gereği, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği, Toronto ve Vancouver başkonsolosluklarındaki Türk bayrakları yarıya indirildi.

İran

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı diledi.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yapılan açıklamada, "Ankara'da çok sayıda masum insanın ölümü ve yaralanmasına sebebiyet veren terör olayı haberi acı ve üzüntü vermiştir" ifadesi kullanıldı.

Terör olayının kınandığı açıklamada, "İran Devleti, başta Türkiye Devleti ve milleti olmak üzere olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemektedir" ifadelerine yer verildi. 

Uluslararası Af Örgütü

Uluslararası Af Örgütü, Ankara'daki terör saldırının uluslararası hukukun en temel ilkelerinin ihlali olduğunu belirterek saldırıyı kınadı.

Örgütün Türkiye şubesince yapılan açıklamada, barışçı gösteri hakkını kullanan sivilleri hedef alan bombalı saldırının kınandığını belirtildi.

"Sivilleri hedef alan bu tür saldırılar yaşam hakkının ve uluslararası hukukun en temel ilkelerinin ihlalidir" ifadesine yer verilen açıklamada, saldırıyı henüz herhangi birinin ya da grubun üstlenmediği aktarıldı.

Gürcistan

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile Başbakan Irakli Garibaşvili,  Gürcistan Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımladığı mesajında, Ankara Tren Garı önünde meydana gelen patlamadan dolayı Gürcü halkı adına başsağlığı dileyerek, Türk hükümeti ve Türk halkının güçlü dayanışmada bulunduğunu ifade ederek, terörü lanetlediğini bildirdi.  

Ankara'da ki terör saldırıları dolayısıyla derin üzüntü duyduğunu aktaran Margvelaşvili, şunları kaydetti:

"Gürcistan halkı ve hükümeti, terörün her türlüsünü şiddetle kınamakta. Biz, uluslararası ortaklarla birlikte çağdaş dünyanın bu en büyük tehditlerden biriyle mücadeleye devam etmekteyiz."

Garibaşvili de mesajında, terör saldırısı dolayısıyla taziyelerini ileterek, saldırıda hayatını kaybedenler için Türk halkına ve hükümetine başsağlığı diledi.

Ermenistan

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, terörü ve her türlü dışa vurumunu şiddetle kınayarak, "Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı.

Somali

Somali Federal Parlamento Başkanı Jawari ve Başbakan Şarmarke Mogadişu ise büyükelçiliği arayarak, Ankara'da meydana gelen terör saldırısını kınadı. 

Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından da bir taziye mesajı yayınlandığı, Litvanya Başbakanı Butkevicius'in de sosyal medyada yayınladığı bir mesajla taziyelerini ilettiği kaydedildi.

Tacikistan, Bosna Sırp Cumhuriyeti, Ürdün

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Ürdün Kralı 2. Abdullah da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdikleri telgraflarla taziyelerini iletti ve saldırıyı kınadı.

Avusturya

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Ankara’daki terör saldırısına ilişkin olarak, "Terör saldırılarını en içten dileklerimle kınıyorum" dedi.

Saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı ve yararlananlar için acil şifalar dileyen Kurz, "Terör saldırılarını en içten dileklerimle kınıyorum. Terörün her türlüsü açıkça kınanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivıca Daciç, Ankara'daki terör saldırılarıyla ilgili olarak, "Barışçıl bir eylemi altüst eden saldırıları en güçlü ifadelerle kınıyorum" dedi.

IKBY Hükümeti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, Ankara'daki terör saldırısını "şiddetle" kınadı. 

IKBY Hükümetinin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türk hükümetine, halkına ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilendi. Açıklamada, "Türkiye'nin başkenti Ankara'daki terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Barış mitingine hazırlık yapan sivil vatandaşları hedef alan bu terör saldırısında çok sayıda kişi ölmüş ve yaralanmıştır" denildi.

Açıklamada, saldırının faillerinin kısa sürede bulunarak yargı karşısına çıkarılmasının temenni edildiği belirtilerek, "Bu saldırının Türkiye'deki seçimlere ve demokratik sürece engel teşkil etmemesini ümit ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

IKBY Başkanı Mesut Barzani de "terörist saldırıda" hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısını paylaştığını ifade ederek Türkiye'ye taziyelerini iletti.

Ankara'daki "terörist saldırılarda birçok vatandaşın şehit olduğunu ve yaralandığını büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini" aktaran Barzani, "Korkakça ve alçakça yapılmış bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı. 

Ortadoğu ve Türkiye'nin hassas bir süreçten geçtiğine işaret eden Barzani, "Terör saldırısı da tam bu zaman diliminde yapılmıştır. Teröristlerin bu insanlık dışı saldırıdaki amacı, Türkiye'de kaos ortamı oluşturmaktır. Terör saldırısı, Türkiye'deki etnik gruplar arasındaki ayrışmaları derinleştirmeyi, sosyal barışı baltalamayı ve vatandaşları bir birine düşürmeyi hedeflemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Irak

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği taziye telgrafında, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadı.

"Tüm İslami ve insani değerlere aykırı olan bu menfur terör saldırısından dolayı hayatını kaybeden masum vatandaşların üzüntüsünü paylaşıyoruz" diyen Masum, "Irak halkının, terör tehdidine karşı mücadelede dost Türk halkının yanında olduğunu bildirmek isteriz ve yaralılara acil şifalar dileriz" ifadelerini kullandı.

Masum mesajında, ayrıca dünya ve bölgeyi tehdit eden terör örgütlerine karşı bölgesel ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesinin gerekliliğine inandıklarını vurguladı.

KKTC

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak taziyelerini iletti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Kalyoncu, Davutoğlu ile telefonda görüştü.

Kalyoncu'nun görüşmede, Ankara’da gerçekleştirilen terör saldırısını lanetlediği, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileklerini ilettiği belirtildi.

Başbakan Davutoğlu'nun da taziye dilekleri ve KKTC'de ilan edilen üç günlük yas için Başbakan Kalyoncu nezdinde KKTC halkına ve hükümetine teşekkür ettiği ifade edildi.

Kırgızistan

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Ankara’daki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı mesajı gönderdi. 

Atambayev mesajında, Kırgızistan'ın terörün hem türlü şeklini kınadığını belirterek, bu tehditle mücadelede uluslararası birlikleri desteklediklerini vurguladı.

"Kırgız halkı, kardeş Türk halkının zor günlerdeki yas ve acısını paylaşıyor” ifadelerini kullanan Atambayev, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın