Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,221.13
ETH/USDT
3,566.90
BTC/USDT
70,947.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Bakan Müezzinoğlu'ndan su tartışmalarına yanıt

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından illere gönderilen içme-kullanma suyu ile ilgili yazıda yer alan uyarılar hakkında, "Büyükşehir Belediyesinin suyunun merkeze alınmasını doğru bulmuyorum" dedi.

30.09.2014 - Güncelleme : 30.09.2014
Bakan Müezzinoğlu'ndan su tartışmalarına yanıt

ANKARA

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından illere gönderilen içme-kullanma suyu ile ilgili yazıda yer alan uyarılar hakkında, "Burada ideolojik olarak veya çatışma kültürü olarak Ankara Büyükşehir Belediyesinin suyunun merkeze alınmasını doğru bulmuyorum" dedi.

Müezzinoğlu, topluma ağız ve diş sağlığı bilincini kazandırmak amacıyla başlattığı "Günde iki kez iki dakika" projesi kapsamında, Batıkent Refika Aksoy İlköğretim Okulu'nda öğrencilere içinde diş fırçası ve macun bulunan ağız ve diş sağlı setinin dağıtımının yapıldığı programa katıldı.

Müezzinoğlu, program sonrasında gazetecilerin, gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Şebeke sularının temizliği ve kalitesine yönelik bir soru üzerine Müezzinoğlu, Türkiye genelinde şebeke suyu kullanımı olan köyler, beldeler, ilçelerde belirli periyotlarla, belirli noktalardan numunelerin alındığını söyledi. Müezzinoğlu, bunların sürekli takip edildiğini, ilgililerin bilgilendirildiğini ifade ederek, "Bu bazen valilikler, il özel idaresi, ilçelerde belediye başkanlarımız, illerde büyükşehir belediyeleri, valilikler aracılığıyla aracılığıyla yapılıyor. Devamlı ve düzenli bilgilendirmeler yapılıyor. Hele hele uyarma veya tedbir gerekiyorsa bunu düzenli yapıyoruz" diye konuştu.

Son iki-üç aydır Türkiye genelinde devamlı yapılan bu takiplerin kamuoyuna açıklandığını dile getiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Devamlı yaptığımız bu takiplerin internet ortamında açıklanması yönünde belediyelerle görüşmeler yapıyoruz ve bunu kamuoyunun günlük takip etmesi için doğru bir süreci çalıştırıyoruz.

Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Bakanlığı olarak, vatandaşımızın Türkiye'nin herhangi bir noktasında olursa olsun, kullandığı suda en ufak bir sorun olduğu zaman mutlaka ilgililerden tedbir almasını ve vatandaşımızın da bu anlamda bilgilendirilmesini yapmaya devam edeceğiz."

Türkiye genelinde denize girilen sahiller, havuz suları da dahil olmak üzere numunelerin alındığının ve kontrollerin yapıldığının altını çizen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Halk Sağlığı Kurumunun Ankara, Eskişehir, Tekirdağ valiliklerine gönderdiği benzer yazıların veya Antalya ve diğer mücavir alanı son 30 Mart seçimleriyle, büyük illerimizde mücavir alana geçenlerde bu anlamda taşra denilen uç veya oralardaki köylerin bağlı olduğu yerlerdeki noktalarımıza birçok büyükşehir belediyemizin sunumunda sorunları olduğunu ve bu sorunlar nedeniyle yalnız Ankara'ya değil tamamına yazılar gönderdiğimizi belirtmek isterim. Burada ideolojik olarak veya çatışma kültürü olarak Ankara Büyükşehir Belediyesinin suyunun merkeze alınmasını doğru bulmuyorum."

"Türkiye genelinde şu veya bu siyasi partinin yönettiği belediyenin, bizim açımızdan kim olduğu önemli değil. Vatandaşa sunulan suyun kalitesi ve standardında tedbir alınması gerekiyorsa, bunun İzmir Belediyesi olmasıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi olması arasında bizim değerlendirmemizde halk sağlığı açısından hiçbir fark yoktur" diyen Müezzinoğlu, "Bu yazıların, Eskişehir ve Tekirdağ'a da gitmiş olduğu halde yalnız Ankara'yı gündeme getirenleri de açıkçası kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

Hekimlerin ilk duruşması 

Müezzinoğlu, Gezi Parkı olaylarında yaralanan eylemcilere müdahale ettikleri gerekçesiyle hekimlerin bugün yapılacak ilk duruşmaya ilişkin de soru üzerine, "Burada, yasal zeminde hiçbir hekim soruşturma geçirmemiştir ve yargılanmamıştır" yanıtını verdi.

Söz konusu hekimlerden bir kısmının doktor olmadığını ifade eden Müezzinoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir kısmı zaten hekim olmayan, hekim diploması olmayan, bir kısmı da başka suçlar dolayısıyla aranan, bir kısmı ise bizdeki mesaisini bırakarak oraya gitmiştir. 

Bizim bir hastanemizdeki acile, orada yaralanan vatandaşlarımız gelmedi mi? Oradaki hizmeti aksatarak gitmiş olana, bizim devlet ve kamu olarak inceleme başlatmamızı kim yanlış buluyorsa ben onları kınıyorum. "

Müezzinoğlu, Gezi olaylarında söz konusu hekimlerce verilen hizmetin bir binanın otoparkında yapıldığını, oysa yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta acil hizmet sunumu yapıldığını söyledi. Müdahale yapılan otoparkta teknik donanım olmadığını belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda hekim ya da hemşire olup olmadığını bilmediğimiz, bununla ilgili kamunun bir eksiği olduğunda, kamu olarak bunu sorgulamayacak mısınız?

Yasal bir zemin yok. Ambulanslarımız tahrip ediliyor. Bir binanın otoparkında ya da mimarlar mühendisler odasında acil tedavi hizmeti veriliyor. Hangi teknoloji ve hangi cihazla yapılıyor? Hukuk devletiysek, hukuk devletinden yana olacağız. Gelişigüzel ve bir de çarpıtarak gezi olaylarına karışan hiçbir vatandaşımız, sağlık hizmeti almada bir engel ve sorunla karşılaşmaz. Onları, Gezi eylemlerine katıldı ya da katılmadı diye yargılamak hiçbir hekimin ve hiçbir sağlıkçının ne meslek etiğinde ne insanlık değerinde vardır. Meslektaşlarımıza hiç kimsenin haksızlık yapmaması gerekir."

 

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.