Dolar
32.58
Euro
35.03
Altın
2,345.94
ETH/USDT
3,141.10
BTC/USDT
64,440.00
BIST 100
9,795.67
Dünya, arşiv

Kosova tam bağımsızlığına kavuştu

Başbakan Haşim Taçi ve Kosova Uluslararası Sivil Temsilci Fieth, ''geçici gözetimin sona erdiğini'' ilan etti

10.09.2012 - Güncelleme : 10.09.2012
Kosova tam bağımsızlığına kavuştu

PRİŞTİNE

Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Kosova Uluslararası Sivil Temsilci Pieter Feith, Uluslararası Yönlendirme Grubu'nun Kosova'daki ''gözetimli bağımsızlığının'' sona erdiğini açıkladı.
Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Feith'le düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki uluslararası gözetimin kalktığını ve bundan böyle ülkesinin tam bağımsız olarak yoluna devam edeceğini açıkladı.
Taçi, açıklamasının ardından Feith'le Kosova Parlamentosu Genel Kurulu'na geçti. Feith, milletvekilleri huzurunda bugünden itibaren ülkedeki uluslararası geçici gözetimin erdiğini ilan etti.
Feith'in açıklamaları, parlamentoda alkışlarla karşılandı.
Kararın açıklandığı toplantıda, Türkiye'yi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek temsil etti.

Kosova Uluslararası Yönlendirme Grubu'nun Başkent Priştine'de yapılan 16. ve son toplantısında ülkenin bağımsızlığını denetlemeye son verme kararı alındı.

Uluslararası Yönlendirme Grubu'ndan yapılan açıklamada, 2 Temmuz'da getirilen Kosova Statüsü Çözümü İçin Kapsamlı Öneri'nin (SPRS) ülke genelinde uygulandığı, Kosova kurumlarının sorumluluklarına göre anayasa ve birincil mevzuat değişiklikleri paketlerinin onaylandığı belirtildi.
Atılan adımları göz önünde bulunduran grup, bugün Kosova'nın bağımsızlığını denetlemeye ve Uluslararası Sivil Temsilci'nin ülkedeki görevine son verdi. Gerekli idari işlemlerin ardından Uluslararası Sivil Ofis'in de sene sonunda kapatılacağı kaydedildi.
SPRS'in üstün hukuk statüsünün kaldırılmasıyla Kosova Cumhuriyeti Anayasası, ülkenin yasal çerçevesi için tek temel metin oldu.
Avrupa'nın tamamına yakınından egemenlik için tam destek alan Kosova, bağımsızlığını ilan etmesinin üstünden 4 sene geçmiş olmasına rağmen bugünkü kutlamalar sırasında da Sırbistanlı yetkililerin suçlamalarına hedef oldu.
Rusya'yı iki ay içerisinde ikinci kez ziyaret etmeye hazırlanan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, bugün yaptığı açıklamada, "Kosova'yı tam bağımsız devlet olarak adlandıranlar Kosova'nın hiçbir zaman BM'de sandalyeye sahip olamayacağını da biliyorlar" demişti.

-Kosova için tarihi gün-

Kosova, 2006 yılının ağustos ayından bu yana "uluslararası yönetimdeki entite" olarak geçiyordu. 2008 yılının şubat ayında bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı, aralarında ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu Birleşmiş Milletler üyesi toplam 92 ülke tanıdı.
Uluslararası Yönlendirme Grubu'nun bugünkü toplantısında alınan karar, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana ülkenin tam bağımsızlığı anlamında atılan çok önemli bir adım olarak değerlendirildi. Bugün tam bağımsızlık yolunda büyük bir aşama kaydeden Kosova için tarihi bir gün olarak nitelendirildi.
Alınan karar Balkan ülkesi Kosova'da çok şeyi değiştirmeyecek. NATO Barış Gücü bundan sonra da ülkede güvenliği sağlayacak, Avrupa Birliği Komisyonu da hukuki anlamında son söze sahip olacak. Ülkenin kuzeyine yaşayan Sırplar arasındaki etnik sorunlar ile ülke genelinde çok yüksek olan işsizlik sorununun da devam edeceği belirtiliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın