Kültür, arşiv

Çanakkale "açık hava müzesi" olacak

Türk askerinin "Çanakkale geçilmez" sözüyle destanlaştığı Gelibolu Yarımadası, açık hava müzesi niteliğiyle yeniden düzenlenerek bölge gelecek nesillere daha iyi koşullarda miras bırakılacak.

20.04.2015 - Güncelleme : 20.04.2015
Çanakkale "açık hava müzesi" olacak

ÇANAKKALE

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yılı törenleri dolayısıyla tarihi alanda önemli düzenlemeler yaptıklarını ve bölgeyi törene hazır hale getirdiklerini söyledi.

Çalışmalarını yürütürken bazı sıkıntılarla karşılaştıklarını vurgulayan Gürkan, özellikle hafta sonlarında ziyaret için gelen grupların olumsuz etkiler bıraktığını anlattı.

Belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının "alana şu kadar ziyaretçi getireceğim" diye birbirleriyle yarıştığını dile getiren Gürkan, "Bir anda 30 bin kişinin getirilmesi, aynı anda alana sokulması maalesef alanımızın tanınması, milli ruhun öğrenilmesi, milli kimliğin anlaşılması anlamında birtakım eksikliklere neden oluyor" diye konuştu.

Gürkan, sıkıntıların giderilmesi bakımından, 24-25 Nisan'daki 100'üncü yıl törenlerinin hemen ardından alanla ilgili planlama, projelendirme çalışmalarına başlayacakları bilgisini verdi.

Ziyaretçilerin görüş, öneri ve eleştirilerini de not ettiklerini ifade eden Gürkan, "Buna göre bir planlama çalışması başlayacak. Bu planla beraber ulaşım, dolaşım, yeme içme yerleri, alandaki hediyelik eşya satış yerleri, zorunlu ihtiyaç noktaları, hepsi planlandı. Böyle kafamıza göre 'şuraya koyalım' diyerek değil, anlık kararlara göre hareket edilmeyen, uzun soluklu düşünülmüş bir plan çalışması yürütüyoruz" ifadesini kullandı.

Teknolojik imkanları da kullanacaklar

Gürkan, plan çalışmalarına paralel olarak alandaki kültür varlıklarının korunması için de çalışmalar yapacaklarına değindi.

Koruma çalışmaları hakkında bilgi veren Gürkan, şöyle konuştu:

" Tarihi alanı bir açık hava müzesi gibi planlayacağız, düzenleyeceğiz. Tüm restorasyon, uygulama, plan, proje hepsi tarihi alanın bir açık hava müzesi olmasına yönelik olacak. Gelen insanlar, gelen siyasetçilerin planlı bir şekilde dolaşmasıyla beraber bilgilendirmelerine yönelik teknolojik imkanları da kullanıp gelenleri ne kadar maksimum seviyede bilgilendirebilirsek o kadar başarılı oluruz. "

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın