Dolar
32.47
Euro
34.69
Altın
2,334.80
ETH/USDT
3,109.70
BTC/USDT
63,446.00
BIST 100
9,915.62
Politika, seçim 2015, arşiv

CHP üyeleri sandık başında

CHP'de Parti Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda 45 seçim bölgesinde hakim denetiminde ön seçimler yapılıyor.

29.03.2015 - Güncelleme : 29.03.2015
CHP üyeleri sandık başında

ANKARA

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, CHP Parti Meclisi (PM), 55 seçim bölgesinde ön seçim kararı aldı. 

Adıyaman, Malatya, Mersin, Zonguldak, Kahramanmaraş, Muğla, Kayseri, Adana ve Tekirdağ’da ön seçimi gerçekleştiren CHP'de, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 45 bölgede daha hakim denetiminde sandığa gidiliyor.

Milletvekili aday adaylığı için 2 bin 822 kişinin başvurduğu CHP'de, 10 ildeki adaylar ise belirlenmişti.

"Aslolan CHP'li olmaktır"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Atatürk Lisesi'nde 46 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Oy kullanma işlemenin ardından, basın mensuplarının "CHP, ön seçimdeki bu çabayı 7 Haziran'da da gösterecek mi? Listeye giremeyenler de bu desteği verecek mi, umutlu musunuz?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, şu yanıtını verdi:

"Listeye girmek veya girmemek bir sonuçtur. Asıl olan Cumhuriyet Halk Partili olmaktır. Listeye girsin veya girmesin, bütün aday adaylarının aynı çalışmayı seçimlerde de yapmaları, benim en büyük arzumdur. Çünkü önemli olan ülkenin, demokrasinin güçlenmesidir. Biz hep söyledik; 'milletin vekilini, milletin kendisi seçmeli' diye. Bunu CHP dışında hiçbir parti yapmıyor, sadece biz yapıyoruz. Neden biz yapıyoruz? Çünkü biz demokrasiye inanıyoruz, çünkü biz demokrasiyi savunuyoruz. Liderlerin, milletvekili adaylarını getirip, milletin önüne metazori olarak koymaları bizim ağırımıza gidiyor. 55 yerde ön seçim yaptık, bugün 45 yerde hakim gözetiminde yapıyoruz. 1 milyona yakın üye, kendi milletvekilini seçmek için sandık başına gidiyor."

İzmir'de seçim

İzmir, Denizli, Aydın, Manisa ve Uşak'te, CHP üyeleri seçim bölgelerindeki miletvekilleri adaylarını belirlemek için hakim gözetiminde yapılan ön seçimde oy kullanıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da İzmir 2. Bölge'den 57. sıra numarasıyla katıldığı ön seçimler için İzmir İl Seçim Kurulunca belirlenen toplam 37 okulda oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı. 

İzmir'de her seçim bölgesi için 13 CHP milletvekili adayından genel merkez kontenjanı olarak ayrılan 1, 3 ve 5. sıralar dışında kalan 10 adayı belirlerlemek için yapılan ön seçimde, İzmir 1. Bölgede 74, İzmir 2. Bölge ise 81 aday adayı listeye girebilmek için yarışıyor. 

Baykal listede fazla isim işaretledi

Antalya'daki ön seçimde oy kullanan eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, sandık görevlilerinden yeni oy pusulası istedi ancak talebi kabul edilmedi. 

Belge üzerinde yanlış işaretleme yaptığını belirterek yeni bir liste isteyen Baykal'a, görevliler tarafından yeni bir liste verilemeyeceğini söylendi. Bunun üzerine sandık görevlileri ile bazı partililer arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Baykal, liste üzerinde düzeltme yaparak oy zarfını yeniden sandığa attı.

Baykal, talebinin kabul edilmemesi üzerine "Hatamızı fark ettik. Pusula yırtılabilirdi veya başka şekilde iptal olabilirdi. Üzerine mürekkep dökülebilirdi. Bu şekilde olmamalı" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Muhabir: Barış Gündoğan-Mehmet Tosun-Ufuk Kırabalı-Hüseyin Kanber

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın