Dolar
32.48
Euro
34.77
Altın
2,338.77
ETH/USDT
3,149.70
BTC/USDT
64,015.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, arşiv

Üç ülke büyükelçilerini Katar'dan çekiyor

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar'daki büyükelçilerini çekme kararı aldı.

05.03.2014 - Güncelleme : 05.03.2014
Üç ülke büyükelçilerini Katar'dan çekiyor

CİDDE/DOHA

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar'daki büyükelçilerini geri çekme kararı aldı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, dün başkent Riyad'da dışişleri bakanları düzeyinde düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 130. Dönem Toplantısı'nda alınan kararlar doğrultusunda bu adımın atıldığı belirtildi.

Yayınlanan ortak bildiride, "Üç ülke kendi güvenlikleri ve istikrarları için büyükelçilerini Katar’dan çekme kararı aldı" denildi.

Bildiride, "Toplantıda, Katar'a diğer Körfez ülkelerinin iç işlerine karışmaması yönünde uyarılar yapıldı. Karar, KİK'in kasım ayında Riyad'da aldığı 'Doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir Körfez ülkesi, diğerinin iç işlerine karışmayacak' maddesini Katar'ın ihlal etmesi üzerine alındı" ifadesi kullanıldı.

 Katar'ın, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) KİK üyesi ülkelerin güvenlik ve istikrarı için desteklememesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2 Şubat'ta Katar'ın Abu Dabi'deki Büyükelçisi Faris Naimi'ye İhvan yanlısı açıklamaları sebebiyle Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi’den duyduğu rahatsızlığı ilettiği kaydedildi.

Katar'ın, Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi desteklemesi de sözkonusu üç ülkeyle arasındaki anlaşmazlıklardan biri olarak gösteriliyor.

Katar büyükelçilerini çekmeyecek

Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'deki büyükelçilerini çekmeyeceğini açıkladı. 

Katar resmi haber ajansı (QNA) tarafından yayımlanan Bakanlar Kurulu'nun açıklamasında, Katar'ın, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in büyükelçilerini çekme kararından şaşkınlık ve üzüntü duyduğu vurgulandı.

Açıklamada "Katar, kardeş Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Körfez ülkeleri halklarının çıkarları, güvenliği ve istikrarı aksine bir adım atmayacaktır. İhtilaf, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) dışındaki konularda yaşanmıştır. Daima kardeşlik ilişkilerine bağlı olan Katar, Körfez ülkeleri halklarının kardeşliğine de bağlıdır. Dolayısıyla Katar, söz konusu ülkelerdeki büyükelçilerini çekmeyecek" denildi.

Kuveyt'ten arabuluculuk önerisi

KİK üyesi Kuveyt ise Katar ve söz konusu ülkeler arasında arabulucuk yapabileceğini belirtti.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'nın haberine göre, Kuveyt Meclis Başkanı Marzuk el Ganim, Kuveyt Emiri'nin Körfez ülkeleri arasında yaşanan diplomatik sorunu yatıştırmak için yardım edebileceğini söyledi. 

"Yaşananları endişeyle takip ediyoruz" diyen Ganim, Kuveyt Emiri'nin "KİK üyesi kardeşler arasındaki ayrılığı iyileştirmek" için kendisine düşen görevi yapabileceğini kaydetti.

Bölge basınında yakın zamanda çıkan haberlerde, başkent Kuveyt'te bu ay sonunda düzenlenecek Arap Birliği zirvesi öncesinde, Kuveyt'in 3 Temmuz'da Mısır'da yaşanan darbe sonrasında kötüleşen Katar-Mısır ilişkilerini düzeltmek için girişimlerde bulunduğuna yönelik haberler yer almıştı. 

Geçen hafta, Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah el Halid'in, Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed imzalı bir mektubu, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a ilettiği açıklanmıştı.

Mısır: Karar Katar siyasetine duyulan endişeyi sergiliyor

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Doha Büyükelçisi Muhammed Mursi Avad'ın, Katar'ın, ülkenin içişlerine karıştığı gereçkesiyle 1 aydır Kahire'de olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mısır'ın yargılanmaları için Katar'dan talep ettiği isimlerin teslim edilmemesi, televizyon kanallarında ülkemizde yaşanan olaylara ilişkin yalan ve iftira dolu çarpık haberler yayınlanması ile ülkemizin içişlerine karışılması nedeniyle Mısır'ın Doha Büyükelçisi yaklaşık 1 aydır Kahire'de bulunuyor" denildi.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Doha'daki büyükelçilerini çekme kararına değinilen açıklamada, "Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn de Katar'dan, 'diğer ülkelerin iç işlerine karışmaması, ülkenin egemenliğine ve halk iradesine saygı duyması' prensiplerine bağlı kalmasını istemişti. Kardeş ülkelerin aldığı bu karar, Katar siyasetine karşı duruşu ve bundan duyulan endişeyi gösteriyor. Anlaşmazlık Mısır ile Katar arasında değil, Katar ile bir çok Arap ülkesi arasındadır" ifadelerine yer verildi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın