Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,121.70
BTC/USDT
63,110.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, Sudan

Sudan'da ordu yönetime el koydu

Sudan'da Yüksek Askeri Konseyin yönetime el koyduğu bildirildi. Sudan Savunma Bakanı Avf, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in tutuklandığını duyurdu.

Ömer Erdem, Tufan Aktaş, Mehmet Nuri Uçar  | 11.04.2019 - Güncelleme : 11.04.2019
Sudan'da ordu yönetime el koydu

Hartum

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi (YGK) Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamada, YGK'nin yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in tutuklandığını bildirdi.

 

Anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini belirten bin Avf, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını kaydetti.

3 aylık olağanüstü hal ilan edildi

Bin Avf, ülkede 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini söyleyerek, ülke genelinde bir ay boyunca saat 22.00'den 04.00'e kadar sokağa çıkma yasağı getirildiğini ifade etti.

Ayrıca bin Avf geçiş dönemi sonunda siyasi partilerin kurulup seçimlerin yapılması ve yönetimin barışçıl yollarla devredilmesi için uygun ortamı oluşturacakları ve özgürce yapılan seçimlerin ardından yeni anayasanın hazırlanacağı sözü verdi. 

Sudan Savunma Bakanı ve Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı Avad bin Avf, 2005'teki geçiş anayasasının yürürlüğünün durdurulması, hava sahasının ve sınır kapılarının 24 saatliğine kapatılması, yargı organlarının, anayasa mahkemesinin ve başsavcılığın çalışmalarını sürdürmesi, silahlı grupların ve silah taşıyanların silahlarını güvenlik güçlerine teslim etmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması, ülke genelinde ateşkes ilanı, siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması kararı aldıklarını belirtti.

Yerel, bölgesel, uluslararası tüm anlaşmaların geçerliliğini koruyacağını belirten bin Avf, vakıflar, diplomatik heyetler, elçiliklerin çalışmalarına devam etmesi, insan haklarının muhafazası, uluslararası ilişkilerin ve komşuluk ilişkilerin sürdürülmesi ve herhangi bir devletin iç işlerine karışılmaması yönünde de kararlar aldıklarını aktardı.

Bin Avf ibadet mekanları, yaşam alanları, köprüler, hava yolu, limanlar, haberleşme ve ülke genelinde tüm hizmetlerin güvenliğini sağlayacaklarını kaydetti.

Aktivistlerden gösterilere devam edilmesi çağrısı

Sudanlı aktivistler ise Savunma Bakanı Avad bin Avf'a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu.

Askeri hareketliliğin yaşandığı Sudan’dan ilk görüntüler

Sudan'da Cumhurbaşkanlığı Sarayını kuşatan ordu, devlet televizyonu, radyosu ve ülkenin resmi haber ajansı SUNA'ya da girdi.

Askerlerin müdahalesiyle devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanmaya başlandı.

Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerledi.

Siyasiler gözaltına alındı

Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Sudan Güvenlik ve istihbarat birimlerinden yapılan açıklamada ise ülke genelinde bütün siyasilerin serbest bırakıldığı bildirildi.

 

Hartum Havalimanında uçak seferleri durduruldu

Sudan basınındaki haberlere göre, olayın ardından başkent Hartum'daki havalimanında uçuşlar durduruldu, sadece inişlere izin veriliyor.

Sudan'ın başkenti Hartum'daki Genelkurmay Başkanlığı karargahında silah sesleri duyuldu.

Karargahın çevresinde bulunan görgü tanıkları, silah seslerinin birkaç dakika sürdüğünü belirtti.

Silah seslerinin bir çatışmadan mı yoksa ordunun iktidara el koyduğu yönündeki haberlerin sevinç ifadesinden mi kaynaklandığı bilinmediği kaydedildi.

Meslek Erbabı Birliği: Kriz askeri darbeyle çözülemez

Öte yandan Sudan Meslek Erbabı Birliği ise krizin askeri darbe yoluyla çözülemeyeceğini açıkladı.

Muhalif partiden tepki

Sudan'da muhalif Milli Ümmet Partisi (MÜP) Genel Başkan Yardımcısı Meryem Sadık el-Mehdi ise Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada, "Askeri değil sivil yönetim istiyoruz. Ordunun açıklamaları, Ömer el-Beşir rejimi içindeki iç dengeleri ifade ediyor. Rejim askeri darbe yaptı. Halkımızı meydanlarda protesto gösterilerini sürdürmeye çağırıyoruz." dedi.

Mehdi, "MÜP, barışçıl bir geçiş süreciyle yönetimin sivil geçiş hükümetine devredilmesini istiyor. Sudan Cumhurbaşkanı Beşir ve diğer liderler ev hapsinde tutuluyor. Halkın talepleri karşılanana dek gösteriler sürecek." diye konuştu.

Sudan Kongre Partisi lideri Ömer ed-Dakir, "Tüm kurumları ve sembolleriyle Beşir yönetimin düşmesini talep ediyoruz." dedi.

Sudan Demokratik Birlik Partisi ise Savunma Bakanı Avad İbn Avf’ın açıklamalarını tamamen reddettiklerini belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın