Dolar
32.58
Euro
34.97
Altın
2,341.33
ETH/USDT
3,139.20
BTC/USDT
64,367.00
BIST 100
9,716.77
Dünya, arşiv

Rusya, İran’da 2 yeni nükleer enerji santrali inşa edecek

Rusya ve İran arasında Moskova'da imzalanan nükleer anlaşma kapsamında, Rusya’nın, İran’da 2 yeni nükleer enerji santrali inşa edeceği bildirildi.

11.11.2014 - Güncelleme : 11.11.2014
Rusya, İran’da 2 yeni nükleer enerji santrali inşa edecek

MOSKOVA

İran resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre, Moskova’da bulunan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı (İAEK) Ali Ekber Salihi ve Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko, iki ülke arasında nükleer işbirliğini öngören bir dizi anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya göre Rusya, İran için Buşehr’deki nükleer santralin yakınlarında 2 nükleer santral daha inşa edecek.

-"İki ülke ilişkileri açısından dönüm noktası”

İmzalanan anlaşma iki ülke arasında nükleer işbirliğinin artırılmasını da öngörüyor. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi, anlaşma için, "iki ülke ilişkileri açısından dönüm noktası" ifadesini kullandı.

Anlaşma kapsamında, gelecekte de yeni nükleer santrallerin inşasının öngörüldüğünü belirten Salihi, “Toplamda, Buşehr’de 5 nükleer enerji santrali inşa edilecek ancak bu anlaşmada bunlardan ikisinin inşası karara bağlandı" dedi.

Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti’nin bildirdiğine göre, anlaşma kapsamında ayrıca 4’ü Buşehr’de olmak üzere, 8 birim basınçlı su reaktörü de inşa edilecek ve santrallerdeki yakıt Rusya tarafından sağlanacak.

İmzalanan anlaşmanın tamamiyle Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) güvencesi altında bulunduğu bildirildi.

Mart ayında Rusya’nın Rosatom Kurumu ve İran arasında Buşehr’de en az iki yeni nükleer santralin kurulmasına ilişkin ön anlaşmaya varılmıştı.

İran'ın ilk nükleer santrali ülkenin güneyindeki Buşehr kentinde Rusya tarafından inşa edildi.

Rusya ile 1995’te imzalanan anlaşma uyarınca Buşehr nükleer santrali 1999’da İran’a teslim edilecekti ancak siyasi ve ekonomik gerekçelerle santral zamanında bitirilemedi. Santralin tesliminin gecikmesinde ABD, İsrail ve müttefiklerinin Rusya üzerindeki siyasi baskılarının etkili olduğu ifade ediliyor. 2012 yılında tam kapasiteyle çalışmaya başlayan Buşehr nükleer santrali, geçen yıl İran’a devredilmişti.

Muhabir: Ahmet Dursun

 
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın