Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,216.48
ETH/USDT
3,585.70
BTC/USDT
71,219.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Almanya’daki ırkçı terör saldırısına Avrupa'dan tepkiler

Almanya’nın Hanau kentinde, aralarında Türklerin de bulunduğu 9 kişinin ölümüne yol açan ırkçı terör saldırısına Fransa, İtalya, Avusturya ve Çekya'nın yanı sıra NATO, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu tepki gösterdi.

Aşkın Kıyağan, Şerife Çetin  | 20.02.2020 - Güncelleme : 20.02.2020
Almanya’daki ırkçı terör saldırısına Avrupa'dan tepkiler

Viyana

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hanau’da düzenlenen ırkçı terör saldırısına ilişkin sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yaptı.

Von der Leyen, ''Dün gece Hanau’da meydana gelen trajedi beni derinden sarstı. Düşüncelerim olayda yaşamını yitirmiş kişilerin akraba ve yakınlarıyla birlikte. Onlara en içten taziyelerimi sunuyorum. Bugün sizlerle yas tutuyoruz.'' ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''Nereden gelirse gelsin, anlamsız bir şekilde insanların yaşamlarını yitirmesi bir trajedidir. Düzenlenen çirkin saldırının ardından düşüncelerimiz Hanau halkıyla birlikte.'' ifadesine yer verdi.

Michel, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Stoltenberg: Kalbimiz kurbanların aileleriyle

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Hanau’daki saldırının dehşet verici olduğunu vurgulayarak, "Kalbimiz tüm kurbanların aileleriyle birlikte. Nefret ve şiddete karşı müttefikimiz Almanya’nın yanındayız.” ifadesini kullandı.

Borell'den nefret, ırkçılık ve şiddete karşı mücadele çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Hanau'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu. 

Borell, "En iyi dayanışma mesajı nefret, ırkçılık ve şiddete karşı hem AB'de hem tüm dünyada harekete geçmekle verilir." mesajını paylaştı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Sassoli: Her türlü nefret ve şiddetin karşısındayız

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Almanya'nın Hanau kentinde gerçekleşen saldırıdan derin üzüntü duyuyorum, şoke oldum. Düşüncelerimiz saldırı kurbanları ve yakınlarıyla beraber. Her türlü nefret ve şiddetin karşısında birlik olarak duruyoruz." ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Büyük üzüntü içerisindeyim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından, "Büyük bir üzüntü içerisindeyim. Bu trajik saldırı karşısında Almanya'ya tam desteğimi ifade ediyorum. Düşüncelerim hayatını kaybedenler ve yasta olan ailelerle. Değerlerimiz ve demokrasilerimizin korunması konusunda verilen mücadelede Şansölye Merkel'in yanındayım." mesajını paylaştı.

Avusturya Cumhurbaşkanı Bellen: Aşağılık saldırı kınanmalıdır

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Hanau'daki ırkçı ve aşırı sağcı motifli katliam haberleri dehşet verici, böyle aşağılık bir eylem en sert şekilde kınanmalıdır. Düşüncelerimiz olayda hayatını kaybedenlerin ailesi, yakınları ve arkadaşlarıyla birlikte." tepkisini gösterdi.

Avusturya Başbakanı Kurz: Korkunç bir suç işlendi

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, yaptığı açıklamada, katledilenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak "Düşüncelerim, korkunç bir suçun işlendiği bu zor zamanda Hanau’da." ifadesini kullandı

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schalleberg de korkunç olay nedeniyle ''şok içinde olduğunu ve derinden etkilendiğini'' kaydederek ırkçı terör nedeniyle hayatına kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Çekya Dışişleri Bakanı Petricek: Saldırı hiçbir şekilde savunulamaz

Çekya Dışişleri Bakanı Tomas Petricek de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dehşet içerisinde Hanau’daki trajediyi öğrendim. Bu olan kesinlikle soruşturulacaktır ve hiçbir şekilde savunulamaz." görüşünü paylaştı.

Petricek, ırkçı terör saldırısından ciddi oranda sarsılan Hanau halkının yanında olduğunu kaydederek başsağlığı dileklerinde bulundu.

Conte'den nefret kurbanlarıyla dayanışma vurgusu

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de Twitter hesabından paylaşımında, "Almanya’nın Hanau kentindeki korkunç saldırı, beni derinden sarstı. Alman halkına ve insan yaşamına saygı duymayan çılgın bir nefretin kurbanı olanların ailelerine dayanışmamı ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, ülkesinin Alman halkı ve hükümetinin yanında olduğunu belirterek "Bu korkunç katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimi gönderiyor ve en güçlü şekilde bu şiddeti kınıyorum." mesajını paylaştı.

Hollanda Başbakanı Rutte: Avrupa'da aşırıcılığa yer yok

Almanya’nın Hanau kentinde düzenlenen ırkçı terör saldırısına Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger tepki gösterdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Frankfurt kenti yakınlarındaki Hanau’da dün gece düzenlenen ırkçı terör saldırısıyla ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Hanau’da tamamen nefret nedeniyle 9 kişinin ölümüne yol açan korkunç saldırının ardından komşumuz Almanya’nın yanındayız." paylaşımında bulundu.

Rutte, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ırkçı saldırı sonucunda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Avrupa'da aşırıcılığa yer yok." ifadesini kullandı.

Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ırkçı saldırının dehşet verici olduğunu vurgulayarak, "Düşüncelerim, saldırı nedeniyle acı çeken insanlarla birlikte. Irkçılık ve nefretin toplumlarımızda yeri olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Nefret ve şiddete karşı "birlik" vurgusu

AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger de Twitter'daki paylaşımında, Alman polisinin "aşırı sağcı terörizm" olarak kayıt altına aldığı ırkçı saldırının üzüntü ve dehşet verici olduğunu aktardı. 

Greminger, olayda ölen kişilerin yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Toplumumuza nefret, şiddet ve ayrımcılık tohumları ekmek isteyenlere karşı birlikte durmalıyız." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.