Turqia

Turqi, gjendet lodër e vjetër pesë mijë vite

Si rezultat i hulumtimeve në shumë varre te gjetura në këtë zonë pas punimeve intensive, është gjetur një qerre kuajsh lodër dhe rrotat që i përkasin qerres, si dhe një zile lodër në formë zogu

Halil Fidan   | 02.10.2017
Turqi, gjendet lodër e vjetër pesë mijë vite

Şanlıurfa

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN

Në provincën Şanlıurfa të Turqisë, një nga vendbanimet më të lashta në botë, arkeologët kanë gjetur një lodër pesë mijë vjeçare si rezultat i punimeve arkeologjike në Qytetin Antik Sumatar (Sogmatar), për të cilin thuhet se është vendi ku ka jetuar profeti Musa, raporton Anadolu Agency (AA).

Qyteti Antik Sumatar, i cili gjendet në afërsi të qarkut administrativ Eyyübiye në provincën Şanlıurfa, pranohet si vendi ku ka jetuar profeti Musa, i cili atë kohë kishte ikur nga faraoni.

Punimet arkeologjike në këtë zonë kanë filluar nga Departamenti i Gërmimeve pranë Muzeut të Şanlıurfas, me pjesëmarrje të profesorit të arkeologjisë Yusuf Albayrak, i cili është pjesë e stafit akademik në Universitetin Harran.

Si rezultat i hulumtimeve në shumë varre te gjetura në këtë zonë pas punimeve intensive, është gjetur një qerre kuajsh lodër dhe rrotat që i përkasin qerres, si dhe një zile lodër në formë zogu.

Drejtori i Muzeut të Şanlıurfas, Celal Uludağ, vuri theksin mbi rëndësinë e qytetit, duke rikujtuar se në këtë zonë kanë realizuar gjetje me vlerë historike.

"Gjetëm një qerre lodër dhe rrotat e kësaj qerreje. Kjo gjetje i përket Epokës së Bakrit dhe mendohet se janë bërë për fëmijët e mbretërve ose udhëheqësve. Kjo na mundëson ta kuptojmë artin e kësaj epoke, gjegjësisht, për konceptin e lojërave të fëmijëve para pesë mijë viteve", thotë Uludağ.

Ndërkaq, profesori Yusuf Albayrak thotë se që nga viti 2012 në këtë zonë kanë realizuar kërkime, duke shtuar se në zonë në të njëjtën kohë kanë gjetur edhe një varrezë. Ai thotë se sipas hulumtimeve, Sumatar dikur ka qenë qendra e paganizmit.

"Ndërkaq, në vitin 2016 në filluam me aktivitetet e pastrimit. Në varre rastisëm mbi një mijë gjetje, të cilat i dorëzuam në muze. Varret janë bërë në fillim të Epokës së Bronztë, domethënë pesë mijë vite më parë", tha Albayrak, duke shtuar se varret qe kanë zbuluar janë ndryshuar me ardhjen e romakëve sipas arkitekturës së tyre.

"Në vitin 2017, ne morëm leje për gërmime. Punuam për një muaj në maj, ndërsa tani punimet vazhdojnë prej 15 ditësh. Deri më tani kemi hapur 45 varre, ndërsa kemi gjetur tre varre që nuk janë hapur madje as nga romakët. Në një nga këto varre ne gjetëm një qerre kuajsh miniaturë me katër rrota. Këtë e emëruam si lodër fëmijësh. Po ashtu, ne gjetëm edhe një zile në formë zogu", tha Albayrak.

Albayrak theksoi rëndësinë e kësaj gjetjeje, duke shtuar se synojnë të bëjnë edhe zbulime të tjera të rëndësishme.

Në ueb-faqen e Anadolu Agency mbi sistemin rrjedhës të lajmeve të AA një pjesë e lajmeve të ofruara ndaj abonentëve publikohen duke u përmbledhur. Për abonim ju lutemi na kontaktoni.
Tema relevante
Bu haberi paylaşın