Анализа на вести

3 ПРАШАЊА - Победата на Ердоган го отвора патот за посилни врски со Заливот

3 ПРАШАЊА - Победата на Ердоган го отвора патот за посилни врски со Заливот

Џонатан Фентон-Харви во три прашања ја објаснува сегашноста и иднината на односите на Туркије со земјите од Персискиот Залив, под власта на претседателот Реџеп Таип Ердоган.

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
АНАЛИЗА - Посредничката улога на Туркије во спречувањето на глобалната криза со храна
15.09.2022

АНАЛИЗА - Посредничката улога на Туркије во спречувањето на глобалната криза со храна

Додека светот е сведок на криза за храна, Туркије навремено и ефективно одговори на пораката на генералниот секретар на ОН за глобална соработка и солидарност со коридорот за жито. Можно е Анкара да ја претвори оваа можност во долгорочна политика.

АНАЛИЗА - Балканската турнеја на Ердоган: Како економските односи ја стабилизираат политиката на Балканот?
09.09.2022

АНАЛИЗА - Балканската турнеја на Ердоган: Како економските односи ја стабилизираат политиката на Балканот?

Туркије одржува урамнотежена и стабилна политика во регионот. Особено територијата, интегритетот и суверенитетот на Босна и Херцеговина и Косово се од витално значење за мирот и стабилноста на Балканот.

АНАЛИЗА - Војната во Украина и импликациите за Туркије и Азербејџан
24.08.2022

АНАЛИЗА - Војната во Украина и импликациите за Туркије и Азербејџан

„Азербејџан може да биде и снабдувач на гас и посредник за испраќање гас од Централна Азија кон Запад. Судбината на Азербејџан е длабоко поврзана со Туркије...“, наведува Дмитриј В. Шлапентох, вонреден професор по историја на Универзитетот „Индијана“

АНАЛИЗА - Нова страница во односите на Северна Македонија со ЕУ
19.07.2022

АНАЛИЗА - Нова страница во односите на Северна Македонија со ЕУ

Бугарија во ноември 2020 година стави вето на преговарачката рамка на Северна Македонија со ЕУ, поради спорот околу заедничката историја, јазикот, како и барањата за правата на бугарската заедница во земјата

АНАЛИЗА ‒ Дали Европската Унија формира свое НАТО?
08.07.2022

АНАЛИЗА ‒ Дали Европската Унија формира свое НАТО?

Во 2000-дите, ЕУ, која не можеше да излезе од разните кризи, како што се економската, бегалската, Брегзит, подемот на екстремната десница и Ковид-19, се оддалечи многу од целта што ја постави на почетокот на милениумот на Самитот во Хелсинки во 2003