Dolar
32.58
Euro
34.97
Altın
2,339.34
ETH/USDT
3,139.20
BTC/USDT
64,367.00
BIST 100
9,716.77
Yaşam

Kiminin çöpü, kiminin rızkı

Ekmek parası için "çek çek" araçlarıyla şehri karış karış dolaşan "kağıt toplayıcılar" çöplerden topladıkları geri dönüşüm atıklarını satarak geçimlerini sağlıyor.

Mehmet Akif Parlak  | 28.11.2015 - Güncelleme : 28.11.2015
Kiminin çöpü, kiminin rızkı

Şanlıurfa

ŞANLIURFA - MEHMET AKİF PARLAK

Ekmek parası için bedenlerinden büyük araçlarıyla şehri karış karış dolaşan "kağıt toplayıcıları", çöplerden topladıkları atık geri dönüşüm malzemeleriyle geçimlerini sağlıyor.

Cadde ve sokaklarda bulunan çöp konteynerlerine tek tek uğrayan atık toplayıcıları, başta kağıt olmak üzere plastik, naylon, alüminyum gibi geri dönüşüm materyallerini elleriyle ayrıştırıp çek çeklerine astıkları çuvallara atıyor. Çekebilecekleri kadar atık toplayan işçiler, deponun yolunu tutuyor. 

8 yıldır kağıt toplayarak geçimini sağladığını söyleyen 26 yaşındaki İsa Çiftçi, geceden bırakılan atıkları caddelerde yoğunluk oluşmadan toplamak için sabahın erken saatlerinde işe başladıklarını belirterek, "helal para kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını" ifade etti.

Kışın soğukta yazın sıcakta çalışıyorlar

Günlük ortalama 100 kilogram geri dönüşüm atığı topladıklarını anlatan Çiftçi, kazançlarının ortalama 50 lira olduğunu kaydetti.

En çok kış aylarında zorlandıklarını dile getiren Çiftçi, "İnsanların atıkları bizim ekmek paramız, rızkımız oluyor. Biz topladıklarımızla gurur duyuyoruz. Alnımızın teriyle çöpten ekmek peşindeyiz. Kışın soğuğunda, yazın sıcağında çalışıyoruz. Kışın soğuğunda tir tir titreyenler kimisinde ayakkabı yok, kimisi buz gibi ellerle 5 kuruş kazanmak için o soğukta çalışıp geçiniyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.