Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.60
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam, arşiv

Geç baba olanların çocukları uzun yaşıyor

Amerikan bilim adamları, ileri yaşta baba olan kişilerin çocuklarının daha uzun yaşadığını ortaya çıkardı.

12.06.2012 - Güncelleme : 12.06.2012
Geç baba olanların çocukları uzun yaşıyor

ANKARA

"Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, erkeklerin yaşla birlikte spermlerinde meydana gelen değişiklikler, daha uzun yaşama olanağı sağlayan bir DNA kodunun ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu özellik, kişinin çocuklarına aktarılıyor. 
Northwestern Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde yapılan çalışmada, 1779 genç yetişkinden alınan DNA örnekleri incelendi. 
Daha önce yapılan araştırmalarda insanın yaşam süresinin, DNA'nın yer aldığı kromozomların uçlarında bulunan telomer adlı yapıların uzunluğu tarafından belirlendiği ortaya çıkarılmıştı. Kromozom uçlarının hasar görmesini engelleyerek yaşam süresini artıran telomerler, yaşlanmaya bağlı olarak kısalıyor. 
Northwestern Üniversitesi'ndeki bilim adamları, spermlerde bu durumun tam tersine olduğunu ve telomerlerin yaşla birlikte uzadığını ortaya çıkardı. 
Dr. Dan Eisenberg ve çalışma arkadaşları, deneklerden alınan örnekleri incelediklerinde ileri yaşta baba olan kişilerin çocuklarında telomerlerin daha uzun olduğunu keşfetti. 
Erkekler, DNA'larını çocuklarına spermleri ile geçirdiği için sahip oldukları uzun telomerler de sonraki nesillere aktarılıyor. 
Eisenberg, erkeklerin çocuk sahibi olmayı ertelemesiyle uzun telomerlerin sonraki nesillere aktarılarak insan ömrünün uzamasına neden olacağını belirtti.  
Telomer uzunluğu, kişinin dedesinin de ileri yaşta baba olması durumunda çok daha fazla oluyor. 
Bilim adamları, yaşlı babalardan miras alınan uzun telomerlerin bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve cilt gibi hızlı hücre gelişiminin görüldüğü doku ve biyolojik fonksiyonlarda son derece olumlu etkilere yol açabileceğini iddia ediyor. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın