Dolar
32.55
Euro
34.91
Altın
2,335.24
ETH/USDT
3,272.40
BTC/USDT
62,955.00
BIST 100
9,915.62
Dünya, arşiv

Sarkozy hakim karşısına çıktı

"Gizli adli soruşturmayı ihlal etmek" suçlamasıyla gözaltına alınan Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, adli poliste sorgusu tamamlandıktan sonra mahkemeye sevk edildi.

02.07.2014 - Güncelleme : 02.07.2014
Sarkozy hakim karşısına çıktı

PARİS

Sarkozy'nin yanı sıra dün gözaltına alınan avukatı Thierry Herzog ile Yargıtay Yüksek Savcısı Gilbert Azibert de hakim karşısına çıkarıldı.

Sarkozy'nin, avukatıyla yaptığı ve dinlenen telefon görüşmeleri sırasında, kendisi hakkında açılan bir davayla ilgili olarak içeriden bilgi alabilmek için Yargıtay'dan Savcı Azibert ile temasa geçtiği ortaya çıkmıştı.

Başbakan Valls, ‘’Hiç kimse hukuktan üstün değil’’ 

Fransa Başbakan Manuel Valls, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında "yolsuzluk" ve "nüfuz suistimali" suçlamasıyla dava açılmasına ilişkin yaptığı ilk açıklamada, ‘’Hiç kimse hukuktan üstün değil’’ dedi.

Konu ile ilgili BFM televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Valls, durumun oldukça vahim olduğunu ifade etti.

Valls, bununla birlikte, suçsuzluk karinesinin herkes için geçerli olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Muhalefetin söz konusu dava ile ilgili ‘’siyasi komplo’’ eleştirilerine karşı çıkan Valls, yargının bağımsız bir şekilde görevini yerine getirdiğini söyledi. 

Valls, ‘’Yargıya soruşturma yapmasını biz söylemedik. Başbakan olarak yargının bağımsızlığı ve suçsuzluk karinesine saygı gösterilmesini sağlamam gerekir’’ ifadesini kullandı.

Adli poliste sorgusu tamamlandıktan sonra mahkemeye sevk edilen ve hakkında dava açılmasına karar verilen Sarkozy’nin suçlu bulunması halinde, aleyhinde 10 yıla kadar hapis cezası istenebilecek.

Sarkozy ile birlikte avukatı ve kendilerine içeriden bilgi sızdırdıkları iddia edilen iki Yargıtay savcısı hakkında da dava açılmasına karar verilmişti.

Sarkozy hakkında açılan dava, yeniden cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olma şansını ciddi anlamda tehlikeye sokuyor.

Gözaltı öncesi, merkez sağ partide yaşanan liderlik krizi yüzünden Sarkozy'nin beklenen süreden önce siyasete dönme kararı vermesi bekleniyordu.

Avukatı ile bir araya geldi

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dün geceki sorgulamanın ardından, bu sabah evinde avukatı ile bir araya geldi.

Sarkozy, avukatıyla yaklaşık 2 saat görüştükten sonra Paris'in lüks semtlerinden Miromesnil'deki ofisine geçti.

Sarkozy'nin gündemini değiştirmeyerek, önceden randevu verdiği Nice Belediye Başkan Yardımcısı Christian Estrosi ile görüşeceği kaydedildi.

Estrosi ise Sarkozy'nin gözaltına alınmasının ardından, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, "Aklım, arkadaşım Sarkozy'de. Hiçbir eski cumhurbaşkanı böyle küçük düşürülmeyi, böyle bir muameleyi hak etmiyor" yorumunda bulunmuştu. 

Sarkozy, dün sabah erken saatlerde "gizli adli incelemeyi ihlal etmekle" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve sorgusu tüm gün devam etmişti. Adli polis tarafından sorgulanan eski cumhurbaşkanı, mahkemeye sevk edilmiş ve hakkında "yolsuzluk" ve "nüfuz suistimali" suçlamasıyla dava açılmasına karar verilmişti. Adli polis, 2 gün önce de Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile Yargıtay Başsavcıları Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust'yı gözaltına almıştı.

Sarkozy'nin, avukatıyla yaptığı telefon görüşmeleri sırasında, kendisi hakkında açılan bir davayla ilgili olarak içeriden bilgi alabilmek için Yargıtay'dan Savcı Azibert ile temasa geçtiği ortaya çıkmıştı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın