Dolar
32.32
Euro
34.63
Altın
2,319.74
ETH/USDT
2,930.80
BTC/USDT
57,483.00
BIST 100
10,045.74
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv

Galatasaray'da mali kongre

Galatasaray Kulübü Başkanı Aysal, "Yönetim kurulumuz, 2016 yılı mayıs ayına kadar hizmetinizde. Galatasaray'a hizmet etmek bir şereftir" dedi.

13.04.2014 - Güncelleme : 13.04.2014
Galatasaray'da mali kongre

İSTANBUL

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Auditorium'da düzenlenen mali kongrede, genel kurul divan başkanlığına Prof. Dr. Duygun Yarsuvat seçildi. Kongre divan heyetinin belirlenmesinin ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlanan genel kurul toplantısına katılımcı üye sayısının açılışta 586 olduğu belirtildi.

Toplantıda Galatasaray Adası'nın kiralanması ve 1995 yılından itibaren verilen tüm disiplin cezalarının kaldırılması konularındaki maddeler, ileri tarihli bir olağanüstü genel kurulda görüşülmek üzere gündemden çıkarıldı.

Sarı-kırmızılı kulübün konsolide borç alacak farkının 555 milyon 138 bin 860 lira olduğu açıklandı.

Öte yandan, Galatasaray 2013 yılında en yüksek geliri Türk Telekom Arena'dan elde ederken, giderde ise sporcu ve teknik heyet ücretleri zirvede yer aldı.

Aysal: Artık günü kurtarma dönemi geride kaldı

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, "Artık bizim için büyük ve hayati riskler taşıyan sıkıntılı günler geride kalmış ve Galatasarayımızın geleceğine ve başarılarının sürekliliğine odaklayacak yeni bir evreye gelmiş durumdayız" dedi.

Aysal, "Artık günü kurtarma döneminin geride kaldığını, onun yerine Avrupa futbolunun gelir bakımından 16. büyük kulübü olarak yarınlarımızı inşa etmek için gereken uzun vadeli projelerin kurgulanabileceği daha huzurlu bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"Bu gelir artışı ve gelinen ekonomik nokta itibarıyla yönetim olarak bazı arkadaşlarımızın 'battık, bittik' eleştirilerini hiç mi hiç hak etmiyoruz" diyen Aysal, "Dört büyük kulüp içinde en sağlıklı yapıya sahip kulübün Galatasaray olduğu çok açık ve net ortadadır" şeklinde konuştu.

"Seçim tarihi 2016'yı gösteriyor"

"Seçim maddesi olmasını ben teklif ettim. Gündemimizde böyle bir şey yoktu ancak bazı arkadaşlar 2014'te seçim olması yönünde beyanatta bulundu" diyen başkan Aysal, şu ifadeleri kullandı:

"Hukuki şartlar ortada. Seçim tarihi 2016'yı gösteriyor ama ben tereddüt edilen hiçbir şeyi sevmiyorum. Bunun netleşmesini istediğim için genel kurula getirdim ve karara bağlanması için de ısrarcı oldum. Aslında genel kuruldan beklediğim, bir tavsiye kararıydı. Ama genel kurul direkt bir karar da alabilir. Ne karar alınırsa biz ona uyacağız ve bunu severek uygulayacağız. Her iki netice de benim için iyi." 

Olası bir yeni seçimde yönetimde değişiklik olmayacağı konusuna da değinen başkan Aysal, "Herkes yönetim kurullarına girmek ister. Ben de bu konuda hizmet etmek isteyen, gerçekten faydalı olabilecek arkadaşlar kimlerse, onlarla çalışmak isterim. Geçtiğimiz iki yönetim kurulunda da böyle oldu. Bütün arkadaşlarım için kapım açık. Herkes bu konuda istekli olursa, en iyi ekibi seçmek isterdim. Bu benim başarım için de önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Aysal'dan yanıt

Galatasaray Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısında üyelerin söz aldığı görüşler bölümünün ardından, başkan Ünal Aysal ile yönetim kurulu üyeleri Mete İkiz ve Mehmet Karlı, eleştirilere cevap verdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nde gerçekleştirilen genel kurulda üyelere hitap eden Aysal, kendisiyle ilgili eleştirileri yanıtladı. Kulüp gelirlerini yüzde 50 artıracağı konusunda bir sözü olduğunun hatırlatıldığını vurgulayan Aysal, şunları söyledi:

"Evet doğru. Biz 2011 yılında aldığımızda kulüp geliri 111 milyon liraydı, şu anda 208 milyon lira. Hemen hemen iki misli bir artış var. Hisse satışında kulübün zarar ettiği söylendi. Doğru değil. Zaten sattığımız hisselerin yarısını geri aldık ve maliyeti de 5'te 1'i oranında. Hisse senetlerinin değerlerinin düşüşünün temelinde 3 Temmuz süreci vardı. Spor kulüplerine olan güven sarsıldı ve bu, tüm kulüp hisselerine yansıdı. Yine toplam gelirlerimizi yüzde 50 artıracağımız yönündeki sözümüz hatırlatıldı. Son raporlar uyarınca gelirlerimiz 492 milyon lira seviyesinde. Bu da yüzde 100 artış anlamına gelir."

Aysal, profesyonel yöneticilere yüksek ödemeler yapıldığı konusundaki eleştiriler için ise, "Bu konuyu çok ciddi ele aldık ve bir rapor hazırlattık. Hangi pozisyona ne maaş ödenmesi gerektiği yönünde bize komple bir rapor sunuldu. Tüm profesyonellerimizin maaşları gözden geçirildi ve düzenlemeler yapıldı.

"Usulsüzlük yapan avukatın neden olduğu zararı başkan karşıladı"

Sarı-kırmızılı yöneticiler Mete İkiz ve Mehmet Karlı, çalıştığı dönemde yaptığı usulsüz işlemlerle kulübü yaklaşık 500 bin lira zarara uğrattığı öne sürülen eski kulüp avukatlarından Ayşegül Egemen'le ilgili yöneltilen soruları cevaplandırırlarken, oluşan zararın başkan Aysal tarafından karşılandığını kaydettiler.

Mete İkiz, yaptığı açıklamada, konunun kendilerini de çok üzen bir hadise olduğunu vurgularken, "Bir dolandırıcılık olarak görmek gerekir. Bir kısmı basına yansıdı ve çok üzücü bir hadise. Son derece üzüntü duyduğumuz olayı kendi içimizde de sorguladık. Kulüp adına zarar olan meblağ, başkanımız tarafından kişisel olarak ödenmiştir. Galatasaray Kulübü'nün hiçbir lirası heba olmamalıdır. Başkanımız tarafından gereği yapılmıştır" denildi.

Yönetici Mehmet Karlı ise olayla ilgili olarak, ayrıntılı bilgi vererek, şöyle konuştu:

"Bu şahsın kulübümüzde işe başlama tarihi 9 Kasım 2012'dir. O süreçte çalışırken, ciddi yanıltıcı tavırlarda bulunmuştur. Sözlerimi seçerek kullanıyorum. Suç oluşturacak davranışlara başlama tarihi ise 2013 yılının ikinci yarısıdır. Hasta olduğunu iddia ettiği ve hoşgörülü davranılan bir dönemdir. Bunun kurbanı olduk. Bazı sahtekarlıklar gerçekleşmiştir. Söz konusu avanslar, sahte belge, sahte mühür ve sahte makbuzlar bastırılarak kapatılmıştır. İç mekanizmada durum tespit edilir edilmez, işten çıkışı verilmiştir. Bu yapılırken de kulüp çıkarlarını korumak için, oluşturduğu zararın tümüne dair faiziyle beraber senet alınmıştır. Bu senet, 18 Mart 2014 tarihi itibarıyla icraya konulmuştur. Sayın başkanımız zararı kendi hesabından karşılamıştır. Bu bayandan alınan senet yine de icraya verilmiştir. Özel evrakta sahtecilik, resmi evrakta sahtecilik, emniyeti suistimal ve nitelikli dolandırıcılık kalemlerinde suç duyurusunda bulunulmuştur. Sonuna kadar ciddiyetle takipçisi olacağız."

Karlı-Aşkın gerginliği

Galatasaray Kulübü'nün eski yöneticilerinden Taner Aşkın'ın, Türk Telekom Arena'da VIP bölüm ve loca gelirlerinin Sportif AŞ'ye devredilmesine yönelik eleştirilere, yönetim kurulu üyesi Mehmet Karlı'nın verdiği cevap, ikili arasında gerginliğe neden oldu.

Sarı-kırmızılı yönetimi yetkisini aşmakla suçlayan Aşkın'a, Karlı, "Yetkilerimizi aştığımızı düşünmüyoruz. Bu konuda dayanacağımız amir hükümler var. Ama bir konunun altını çizmek istiyorum. Polemik yapmak istemiyorum. Taner ağabey, siz ki içinde bulunduğunuz yönetimde Galatasaray Adası'nın kira sözleşmesini genel kurula dahi getirmeden 4 yıl uzattınız. Siz ki yönetimi devretmeden 15 gün önce, bizim şu anda gece gündüz uğraştığımız, Spor Genel Müdürlüğü ile olan protokollere imza attınız. Şimdi bize bu konuda eleştiri getirmenizi haksızlık olarak görüyorum" yanıtını verdi.

Sonrasında söz hakkı doğduğu gerekçesiyle kürsüye gelen Taner Aşkın ise "Biz o gün stat konusunda cesaret göstermeseydik, bunları yapmasaydık, bugün bu rakamları konuşamazdınız. O mirası yiyorsunuz. Nankörlük etmeyin. Yönetimler birbirinin devamıdır. Benden küçük olan birine bu şekilde cevap vermek istemezdim. Ama yapmak zorundayım" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Taner Aşkın'ın kürsüden indiği sırada bir üyenin, "Yönetimdeyken takımı küme düşürüyordunuz" diye bağırması, bir anda gerginliğe neden oldu. Aşkın'ın da karşılık vermesi üzerine ikili birbirlerinin üzerine yürürken, araya girenler ortamı sakinleştirdi.

Aysal yönetimine yetki

Kongrede, Galatasaray yönetimi, 9 Temmuz 2011 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü mali genel kurulda kabul edilen, kulüp hisse ve gayrimenkullerin değerlendirilebilmesi ile ilgili yetkinin 2016 yılına kadar uzatılması konusundaki talebinde istediğini aldı.

Yönetim, yetkilerin 31 Mayıs 2016 tarihine kadar uzatılması talep edilen gündem maddesinde, mevcut gayrimenkuller, kulüp hisseleri ve Riva arazisiyle ilgili tasarrufta bulunma, yeni gayrimenkullerin kulübe kazandırılıp yine bu taşınmazlar üzerinde tasarrufta bulunabilme yetkisi isterken, üyelerin oy çokluğuyla bu talep kabul edildi.

Aysal yönetiminin görev süresi tartışıldı

Genel kurulda,  2013 yılı haziran ayında yapılan erken seçimle ilgili İstanbul Valiliği Dernekler Masası'ndan gelen yazı ve çeşitli hukukçuların görüşleri üyelerle paylaşılarak, seçimin bir yıl için mi yoksa 3 yıl için mi yapıldığı konusu tartışmaya açıldı.

İstanbul Valiliği Dernekler Masası'ndan alınan görüşlerde dahi farklılık olması dikkati çekerken, yönetim kurulu üyesi Mehmet Karlı, geride kalan şubat ayında aldıkları son görüşün, yönetimi 3 yıl için seçildiği yönünde olduğunu aktardı.

Üyelerin yaptığı konuşmalarda farklı görüşler ortaya çıktı. Yönetimin bir karar değil, görüş istediğini vurgulayan bazı üyeler ise seçime gidilip gidilmeyeceği yönündeki kararı yönetimin kendisinin vermesi gerektiğini dile getirdi.

Aysal: "Seçim kararı alınırsa aday değilim"

Genel kurul divan başkanı Duygun Yarsuvat'ın görüşmeyi kapattığının söylemesinin hemen ardından söz isteyen kulüp başkanı Ünal Aysal, şunları söyledi:

"Aslına bakarsanız biraz haksızlık ettim, özür dilerim. Belki daha önce gerçek niyetlerimi açıklamış olsaydım zaman kazanacaktık. Durum net. Geçen sene seçim yaptım ve bir seçim daha talep etme hakkı yok. Niyetim 2016'ya kadar devam etmek ve sonra aday olmamaktır. Bu sene seçim kararı alırsanız, ben aday değilim. Seçim olursa görev dönemi 2017 yılına uzayacaktır ve 2016 yılından sonrası için benim planlamamda Galatasaray yok."

Aysal'ın konuşmasının ardından sarı-kırmızılı yöneticilerden Sedat Doğan ve Mehmet Karlı, genel kurul divan başkanı Duygun Yarsuvat'ın yanına giderek oylama yapması yönünde itirazlarda bulundular ancak Yarsuvat, gündemdeki maddenin bir görüşme olduğu, karar istenmediği gerekçesiyle böyle bir uygulamaya gitmedi. 

Israrlarını sürdüren Doğan ve Karlı'ya sinirlenen Yarsuvat'ın, "Burayı soyunma odasına çevirdiniz. Yerinize oturun" sözleri duyuldu. Yarsuvat, görüşmeyi kapatarak başka konuya geçti.

Bütçe kabul edildi

Bağlı şirketlerin bütçelerinin yer almadığı 2014 yılı kulüp bütçesi, 138,7 milyon lira gelir, 137 milyon lira da gider olarak oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurulun kapanışında söz alan Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, yönetimin görev süresiyle ilgili olarak herhangi bir oylama yapılmamasına değinerek, "Bir fırsatı kaçırdınız ve oylama yapmadınız. Bu vesileyle yönetim kurulumuz, 2016 yılı mayıs ayına kadar hizmetinizde. Galatasaray'a hizmet etmek bir şereftir" ifadelerini kullandı

Sarı-kırmızılı kulübün yıllık mali genel kurul toplantısı, yaklaşık 11 saat süren görüşmelerin ardından tamamlandı.

Muhabir: Mehmet Fatih Duman

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın