Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,553.90
BTC/USDT
70,348.00
BIST 100
9,117.42
Dünya, arşiv

Almanya'da "Rote Flora" gerilimi artıyor

Hamburg'da "aşırı sol" ve otonom grupların 25 yıldır işgal eylemini sürdürdükleri "Rote Flora Kültür Merkezi" binasının boşaltılmak istenmesi nedeniyle başlayan gerginlik tırmanıyor.

06.01.2014 - Güncelleme : 06.01.2014
Almanya'da "Rote Flora" gerilimi artıyor

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde, "aşırı sol" ve otonom grupların 25 yıldır işgal eylemini sürdürdükleri "Rote Flora Kültür Merkezi" binasının boşaltılmak istenmesi nedeniyle başlayan gerginlik tırmanıyor. Hamburg polisinin, protestoları engellemek amacıyla bazı semtleri "tehlikeli bölge" ilan etmesi ve olağanüstü önlemler alması tepkilere neden oluyor.

Çeşitli "aşırı sol" grupların 1989'dan bu yana işgal eylemini sürdürdükleri kültür merkezi binasını 2001 yılında Hamburg kent yönetiminden satın alan girişimci Klausmartin Kretschmer'in binanın 20 Aralık'a kadar boşaltılmasını istemesi üzerine 21 Aralık'ta protestolar başladı.

Binlerce kişinin katıldığı protestolarda çok sayıda polis ve gösterici yaralandı, onlarca araç yakıldı, yüzlerce iş yeri hasar gördü. Radikal grupların aynı hafta Davidwache Karakolu'nda 3 polisi ağır yaralaması da gerilimi daha fazla tırmandırdı.

Hamburg polisi de  "Rote Flora" protestolarını kontrol altına alamayınca kentin bazı bölgelerini “tehlikeli bölge” ilan ederek olağanüstü önlemleri devreye soktu. Altona, Sankt Pauli ve Sternschanze ilçelerinin bazı kısımlarında kimlik kontrolleri yapan, onlarca sol görüşlü ve otonom gruplara mensup kişiyi gözaltına alan polis, 62 kişiye bu bölgeye giriş yasağı getirdi.

Polisin olağanüstü önlemleri, yasalara ve temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle muhalefet partileri tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Hamburg Eyalet Meclisi Sol Parti Grubu, polis tarafından uygulanan olağanüstü önlemlerin yasalara aykırı olduğunu bildirerek, buna karşı yargı yoluna gidebileceklerini açıkladı. 

Sol Parti İçişleri Sözcüsü Christiane Schneider, "Bize göre bu önlemler hukuk devleti açısından sorunludur. Çünkü polis bu önlemlerin süresi ve tehlikeli bölgenin oluşturulması konusunda tek başına karar veriyor ve bu konuda hiçbir şekilde kontrol edilmiyor"  dedi.

Yeşiller  Partisi Eyalet İç Politika Sözcüsü Antje Möller de uygulamayla binlerce kişinin şüpheli konumuna düştüğünü belirterek, "Yurttaşların hareket özgürlüğü çok ciddi şekilde kısıtlanıyor”  ifadesini kullandı.  Möller, polisin önlemleri uygularken, yalnızca  "ilgili grupları" izlediğini söylediğini ancak bu tanımın son derece muğlak olduğunu, polise geniş bir hareket alanı sağladığını kaydetti.

Hür Demokrat Parti (FDP) Sözcüsü Carl-Edgar Jarchow ise polisin ölçülü olmak zorunda olduğunu vurgulayarak, alınan olağanüstü önlemlerin sonlandırılmasına talep etti. 

Yasa uyarınca, "tehlikeli bölge" uygulamasının, sadece olağanüstü koşulların gerektirdiği süre boyunca geçerli olabildiğine işaret eden Jarchow, "Polisin son duruma ilişkin yaptığı açıklamaları dikkate aldığımızda, şu an tehlikeli bölge uygulamasını sürdürmeye gerek yok" diye konuştu.

SPD, önlemleri destekliyor

Hamburg eyaletinde iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise polisin aldığı önlemleri destekliyor.  SPD Eyalet Meclis Grubu iç Politika Sözcüsü Arno Münster, "Biz, polisin yeni saldırıları önlemek amacıyla yasal çerçevede tüm imkanları kullanmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz" dedi.

Hamburg polisi, "tehlikeli bölge" uygulamasıyla geniş bir alanda sürekli olarak devriye geziyor, kimlik kontrolleri ve aramalar yapıyor. Hamburg Eyalet Meclisi'nde 2005 yılında yapılan yasa değişikliği ile polise, gerek duyduğu durumlarda "tehlikeli bölge" ilan etme yetkisi tanınmıştı. 

Polis, bu yetki uyarınca belirlenen bölgede, somut bir şüphe olmasa da kişileri durdurabiliyor, kimlik sorabiliyor, üst araması yapabiliyor. Geçmişte yaklaşık 40 kez başvurulan tehlikeli bölge uygulamasında kontroller çoğu kez birkaç saat ile sınırlı kalmıştı. 

"Rote Flora" sembol olarak görülüyor 

Almanya'da sol örgütler ve otonom grupların direniş sembolü olarak gördükleri Hamburg’un Sternschanze ilçesinin Schanzenviertel semtinde bulunan Rote Flora Kültür Merkezi'nin binasında 1 Kasım 1989 tarihinde çeşitli sol gruplarca işgal eylemi başlatıldı. Bina bu tarihten sonra sol örgütler ve otonom gruplar tarafından kültürel ve siyasi buluşma yeri olarak kullanılmaya başlandı. 

2001 yılında Hamburg eyalet yönetimi sürpriz bir kararla Rote Flora’yı 370 bin Mark'a (180 bin avro) girişimci Klausmartin Kretschmer'e sattı. Geçen yıl, Rote Flora’nın bulunduğu yer için öngörülen yeni inşaat planları sol grupların büyük tepkisine yol açtı. 

Rote Flora’yı satın alan Klausmartin Kretschmer, ekim ayında işgal eylemi yürüten gruplardan binayı 20 Aralık’a kadar tahliye etmelerini ya da aylık 25 bin avro kira ödemelerini talep etti. Binayı boşaltma girişimlerine karşıı 21 Aralık’ta ilk gösteriler yapılmaya başlandı. Sol gruplar Rote Flora’nın mevcut haliyle semtin kültür merkezi olarak faaliyet göstermesini istiyor.

Rote Flora’nın yasal sahibi olan Klausmartin Kretschmer, binayı yeniden eyalet yönetimine satması önerisine karşılık, yıllar içinde büyük zarara uğradığını belirterek, yaklaşık 6 milyon avro talep ediyor.  

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın