Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,212.89
ETH/USDT
3,595.00
BTC/USDT
71,359.00
BIST 100
9,067.44
Gündem, arşiv

Türkiye'den Kobani'ye 634 araçlık insani yardım

Kobani'ye yarısından fazlası gıda maddesi olmak üzere ilaç, tıbbi malzeme, çadır, giyim eşyası ve hijyen malzamesi içeren 634 araç dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.

10.10.2014 - Güncelleme : 10.10.2014
Türkiye'den Kobani'ye 634 araçlık insani yardım

ANKARA 

Türkiye, artan terör olayları nedeniyle zarar gören Kobani (Ayn el Arap) bölgesine şimdiye kadar toplam 634 araç insani yardım malzemesi ulaştırdı.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki nüfus hareketleri kapsamında, Türkiye'nin Suriye tarafında bulunan Suriye vatandaşlarına 2 Ağustos 2012'den itibaren yardım dağıtım faaliyetlerine başladığı belirtildi.

Açıklamada, 2 yılı aşkın süredir Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda devlet kurumları, belediyeler, yerli ve yabancı organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve farklı ülkelerin de desteğiyle, sınırın Suriye tarafındaki ihtiyaç sahiplerine gıda, ilaç ve barınma başta olmak üzere insani ihtiyaçların giderilmesine yönelik faaliyetler devam ettiğinin altı çizildi.

Sınır yardım faaliyetlerinin; Gaziantep (Karkamış), Kilis (Öncüpınar, Çobanbey), Hatay (Yayladağı, Şanlı, Cilvegözü, Bükülmez), Şanlıurfa (Mürşitpınar, Ceylanpınar, Akçakale) ve Mardin (Şenyurt ve Nusaybin) olmak üzere toplam 12 Sınır Yardım Merkezi’nden yürütüldüğü hatırlatıldı. Güvenlik gibi çeşitli sebeplerden dolayı bugün 9 sınır kapısından (Yayladağı, Şanlı, Cilvegözü, Bükülmez, Öncüpınar, Mürşitpınar, Akçakale, Şenyurt ve Nusaybin) insani yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı kaydedildi. Ancak Suriye tarafındaki gümrük kapılarından bazıları rejim güçleri ve IŞİD elinde olduğundan bu noktalar karşısında bulunan sınır noktalarında insani yardım yapılamadığı ifade edildi.

"Şu ana kadar 700 milyon Türk Lirası yardım"

Açıklamada, sıfır noktası insani yardım faaliyetleri genel olarak değerlendirildiğinde, bugüne kadar 700 milyon Türk Lirası tutarında insani yardım malzemesi gönderildiği belirtildi.

Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca, açık ve resmi gümrük kapımızın bulunmadığı, fiziksel olarak uygun olmayan bazı noktalarda, Suriye tarafından ihtiyaç bildirilmesi nedeniyle, karakol bölgelerimizden Valiliklerin izniyle Türk Kızılayı üzerinden insani yardımlar yaptığı ifade edildi.

"Kobani'ye 634 araçlık yardım"

Kobani'ye yapılan yardımların Şanlıurfa ili Mürşitpınar sınır noktasından gönderildiğinin ifade edildiği açıklamada, "Bugüne kadar (46’sı, Kobani’den Türkiye’ye girişlerin başladığı 19 Eylül 2014'ten bu yana olmak üzere) 634 araç dolusu insani yardım malzemesi Kobani bölgesine gönderilmiştir" denildi. Toplam tutarının 23 milyon Türk Lirası olan 634 araçtaki yardım malzemesinin yarısından fazlasının gıda maddesi, kalanının ise ilaç, tıbbi malzeme, çadır, giyim eşyası ve hijyen malzemesi olduğu bilgisi verildi.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

"Buna ilaveten, Şenyurt sınır noktasından çıkan 125 ve Nusaybin sınır noktasından çıkan 54 araç yine Kobani’nin de dahil olduğu Suriye’nin kuzey bölgesine yardım malzemesi ulaştırmıştır. Ayrıca ülkemizde gerçekleştirilen “1 Ekmek 1 Battaniye” kampanyası kapsamında toplanan tutarlar da Sıfır Noktası İnsani Yardımları kapsamında kullanılmıştır.

Birleşmiş Milletler tarafından temin edilen insani yardım malzemelerini taşıyan 78 kamyonluk konvoyun Nusaybin sınır noktasından geçişi 20-25 Mart 2014 tarihlerinde, daha sonra 36 kamyonluk konvoyun geçişi ise 14-15 Mayıs 2014 tarihlerinde ilgili kurum ve kuruluşlarımızın eşgüdümünde sağlanmıştır.

Tüm bunların yanı sıra, 19 Eylül’den bu yana Kobani bölgesinden ülkemize giriş yapan 185 bin kişiye gıda ve hijyen malzemesi dağıtılmakta; barınma imkanları sağlanmakta ve 3 öğün yemek verilmektedir. Bölgeye yapılan insani yardım geçişleri açık sınır kapılarımızdan yapıldığı sürece AFAD gerekli koordinasyonu sağlamaya devam edecektir."

Muhabir: Muhammet Faruk Alagaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın