Dolar
32.45
Euro
34.63
Altın
2,294.15
ETH/USDT
2,883.60
BTC/USDT
57,569.00
BIST 100
10,045.74
Politika, arşiv

'İyi niyetli çabaları son ana kadar koruyacağız'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'Niyetimiz bir hükümetin kurulması yönünde iyi niyetli çabaları son ana kadar korumak" dedi.

09.07.2015 - Güncelleme : 09.07.2015
'İyi niyetli çabaları son ana kadar koruyacağız'

BURSA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Hükümet kurma sorumluluğunun birinci derecede AK Parti'nin omuzlarında olduğunu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun en kısa süre içerisinde koalisyon görüşmelerine başlayacağını bildiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Koalisyonda aslolan bir pazarlık yaparak 'Üç bakanlık sana, beş bakanlık bana. Şu genel müdürlük sana, bu genel müdürlük bana' şeklinde bir pazarlık konusuyla bir koalisyon yapma fikrinde değiliz. Bizim esas meselemiz ve sağlıklı bir koalisyonun ortaya çıkacağı ortam partiler arasındaki bütün görüşlerimizi paylaşarak yaptığımız görüşmeler sonucu hangi partiyle hükümet protokolü kurma noktasında ortak alanlarımız çoksa, hangi partiyle müşterek noktalarda birleşme imkan ve ihtimalimiz çoksa orada bir koalisyon tecelli eder ve hükümetin kurulması mümkün olur. Mühim olan hangi bakanlığın pazarlığının yapıldığı değil Türkiye'nin hangi istikamete gideceğine karar vermektir. Dolayısıyla 63'üncü hükümet, koalisyon hükümeti olarak tezahür edecekse bunun en temel şartı bir araya gelen partilerin ortak hedeflerinin tespit edilmesi ve Türkiye'nin hangi istikamete gideceğinin açık ve seçik bir şekilde vatandaşlarımızla paylaşılmasıdır."

Kurtulmuş, hiçbir art niyet ve gizli gündemi olmadan, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için parlamentodaki üç partiyle müzakere edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sonunda 45 günlük süre içerisinde hükümetin çıkacağını ümit ediyoruz. Türkiye büyük çoğunluğun kabul edeceği bir hükümete kavuşacaktır ancak bu görüşmeler sırasında bu sonuç ortaya çıkmazsa yani bir hükümet kurulamazsa o zaman da dünyanın sonu değildir, kıyamet kopmaz. Niyetimiz bir hükümetin kurulması yönünde iyi niyetli çabaları son ana kadar korumak ama bu çabalardan bir sonuç çıkmazsa da Türkiye demokrasisinin işleyen kuralları vardır. O zaman da tekrar bir seçime gitmek Türkiye için kaçınılmaz olur." 

Suriye'deki gelişmeler

Suriye'deki olayların içinden çıkılmaz bir olay haline geldiğini ve sıkıntıların giderilmesi için Türkiye'nin bütün gücüyle çalıştığını vurgulayan Kurtulmuş,  "Türkiye'nin Suriye halkının yanında olduğu kadar Suriye'nin toprak bütünlüğünü de destekleyen bir ülke olduğunun bilinmesini istiyoruz. Barıştan yanayız ve sabırla Orta Doğu'daki gelişmeleri takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Provokasyona müsamaha edilmemeli"

Uygur bölgesinde "Doğu Türkistan"da ramazanın başlamasıyla düzenli olarak yapılan asimilasyon politikalarından birisinin daha uygulamaya koyulduğunu dile getiren Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün yurttaşlarımızdan Uygur Türklerine yapılan bu yanlışlıkları, bu baskıları yeri geldiği zaman telin etmelerini ama hiç kimsenin asla ve asla baskıları telin ediyormuş görüntüsü içerisinde Türkiye'nin sokaklarında hiçbir provokasyona müsamaha etmemesini önemle rica ediyorum."

Muhabir: Cem Şan, Sergen Sezgin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın