Dolar
32.34
Euro
35.13
Altın
2,158.27
ETH/USDT
3,353.00
BTC/USDT
64,741.00
BIST 100
8,718.11
Gündem, arşiv

Marmaray tarihi yolculuğunu gerçekleştirdi

Vatmanlığını Cumhurbaşkanı Gül'ün yaptığı ilk seferde, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ile diğer konuklar makinist dairesinde yolculuk yaptı.

29.10.2013 - Güncelleme : 29.10.2013
Marmaray tarihi yolculuğunu gerçekleştirdi

İSTANBUL

Asya ile Avrupa'yı denizaltından birbirine bağlayan, "Asrın Projesi" Marmaray'da ilk sefer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün vatmanlığında gerçekleşti.

Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, makinist dairesinde yolculuk etti. 

İlk seferde bakanlar, yabancı konuklar, belediye başkanları, bürokratlar da yer aldı. 

Vatman Serkan Yavaş, hareket etmeden önce Cumhurbaşkanı Gül'e bilgi verdi. 

Marmaray'ın Üsküdar istasyonunda saat 17.19'da başlayan yolculuk, Asya ve Avrupa kıtalarının tam ortasında 10 dakikalık molanın ardından devam etti. Molada, Gül, Çiçek, Erdoğan ve yabancı konuklar, üzerinde Asya ve Avrupa yazan levhayı duvara sabitledi. 

Yolculuk başladığı sırada "Marmaray'ın açılış törenine ve tarihe yolculuğumuza hoşgeldiniz, şeref verdiniz" şeklinde İngilizce ve Türkçe anons edildi. 

İlk yolculuk, Yenikapı İstasyonu'nda saat 17.39'da sona erdi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da eşlik ettiği Gül ve beraberindeki heyet, Yenikapı İstasyonu'nda Marmaray kazılarından çıkan tarihi eserlerin yer aldığı sergiyi gezdi. 

Başbakan Erdoğan sergiyi eşi Emine Erdoğan ile el ele, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile kol kola gezdi. 

Gül, Çiçek, Erdoğan, Mahmud, Abe ve Ponta daha sonra PTT tarafından Marmaray'ın açılışı dolayısıyla özel olarak hazırlanan pulun, müzede sergilenecek örneğine imza attı.

"İstanbulumuz'a ve ülkemize hayırlı olsun"

Başbakan Erdoğan, Yenikapı İstasyonu'ndan ayrılırken AA muhabirinin, "1,5 asırlık hayal gerçekleşti, ilk seferini de yaptınız, neler hissediyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi: 

"İdealler hayallerle gerçekleşir, bu da hayaldi ve idealimizi gerçekleştirmenin şu anda mutluluğunu yaşıyoruz. Özellikle 2004'ten bu yana aslında hedeflerimizin biraz gerisine düştük. Daha kısa bir zamanda burayı açacaktık. Öyle de olsa böyle de olsa hamdolsun açmış bulunuyoruz. Bundan sonra İstanbulumuz'un, 2015'teki diğer projenin açılması, yine 2015'te 3. köprünün, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılmasıyla, Boğaz'daki bu sıkıntıları, gidiş-gelişlerdeki tıkanıklıkları bir çok yönüyle açacağız.

Bir, toplu taşımacılıkta önemli bir adım atıyoruz ki, burası toplu taşımacılıkta önemli bir merkez olacak, çekim alanı olacak. İki, ağır yük taşıyıcılarında 3. köprü büyük bir çekim alanı olacak. Çünkü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden artık büyük araçlar geçmeyecek, birden (Boğaziçi Köprüsü) zaten geçmiyor. Bunların hepsini 3. köprüye almış olacağız. Otomobillerde de 2015'te açılışını yapacağımız deniz altındaki tüp geçişle bir rahatlama gelecek. Yani 2015 sonu, İstanbul'da ulaşımın çok daha farklı, daha rahat olacağına inandığım bir yıl olacak. Bundan dolayı tüm emeği geçen arkadaşları kutluyorum. İstanbulumuz'a ve ülkemize hayırlı olsun diyorum."

Halka açık seferler başladı

Yenikapı’daki durağa gelenler, protokolün alandan ayrılmasının ardından, ücretsiz olarak gişelerden geçerek trene bindi. Asya ile Avrupa'yı denizaltından birbirine bağlayan Marmaray'da, halka açık seferlere de başlandı.

Öğle saatlerinden itibaren Üsküdar'a geçmek için alanda treni beklediğini ifade eden Şükrü Kaya, "3 dakikada karşıya geçmek önce şaka gibi geldi bana. Fakat seferlerin başlamasıyla birlikte, bu keyifli yolculuğu ben de yaşamak istedim. İşim burada olduğu için artık bu güzergahı sık sık kullanacağım" dedi.

Anadolu Yakası'nda oturan Muhammed Emin Kahraman (17) ise öğrenci olduğunu ve dershanesinin Avrupa Yakası'nda bulunduğunu belirterek, "Bence asrın projesi bu. Denizin altından karşı yakaya geçmek çok güzel olacak. Ben projeye ilk başlandığı zaman projenin bitebileceğine inanmıyordum. Fakat bugün açılışına şahit olmak beni çok sevindirdi" şeklinde konuştu.

Sultangazi'de bir fabrikada çalışan işçi Hacı Osman Arbağ (42) ise işe gidip gelmenin en zor tarafının yolculuk olduğunu ve Marmaray projesini duyduğunda çalışmaların hemen bitmesini arzu ettiğini belirtti. Üsküdar'a geçmenin 4 dakika olduğuna hala inanamadığını kaydeden Arbağ, "Bu yolculuğu ilk gün denemeliyim diye düşündüm. Saat 14.00'ten beri karşı yakaya geçmeyi bekliyorum. Yolculuk 15 gün ücretsiz olacakmış zaten. Artık bu hatla işe gelip gideceğim. Emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.