Dolar
32.48
Euro
34.82
Altın
2,319.71
ETH/USDT
2,955.10
BTC/USDT
57,673.00
BIST 100
10,045.74
Politika, arşiv

2-B Tasarısında değişiklik

Köylerini terk ederek 2/A alanlarına yerleşen ancak köylerde tapulu mülkü bulunan aileler de hak sahibi sayılacak.

12.04.2012 - Güncelleme : 12.04.2012
2-B Tasarısında değişiklik

TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda, ''Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı'' üzerindeki görüşmelerde, 4. maddeye ilişkin AK Parti'nin verdiği önerge kabul edildi.

Buna göre, orman içinde veya bitişiğinde bulunan köyler ile mahallelerden; köylerini terk ederek 2/A alanlarına nakledilen ve yerleştirilen ancak köylerde ve gittikleri yerlerde tapulu mülkü bulunan aileler de hak sahibi sayılacak.

Görüşmler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kalkınma Bakanı Yılmaz, hastaneye başvuran kişi sayısının artmasının nedenlerinden birinin, artık sağlık hizmetlerinin daha fazla erişilebilir olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Yılmaz, başka bir soruyu yanıtlarken, kadastrosu tamamlanan alanın 192 bin 190 hektara ulaştığını bildirdi. Cevdet Yılmaz, geri kalan 120 bin hektar alanın kadastrosunun tamamlanması için çalışmaların devam ettiğini, bu çalışmalara hız kazanması için 10 milyon lira ek ödenek tahsis edildiğini belirtti. 
Yılmaz, 2-B arazileri üzerinde aslında bütün toplumun hukuku bulunduğunu, bu nedenle, orman köylüsünden de belli bir bedel alarak denge oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Bakan Yılmaz, söz konusu düzenlemeyle yalnızca gelir elde etmenin amaçlanmadığını belirterek, ''Elde edilen gelir bütçemize intikal edecek. Toplumun da bu araziler üzerinde bir hakkı olduğunu düşünürsek, bu gelir yine toplum yararına kullanılacak'' dedi.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi.

410 bin hektarlık alan

Yılmaz, 2-B arazilerinin iki katı kadar orman alanı oluşturulacağını söyledi.
Orman köylülerine kredi ve nakit olarak destekler sağlanacağını dile getiren Yılmaz, ''Afet Türkiye'nin gerçeği. 15 milyon konut deprem yönetmeliğinden önce yapılmış olan evler. Bunların gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu da o sürece katkıda bulunacak'' dedi.
2-B arazilerinin yüzde 5,4'ünün yapılaşma olan araziler olduğunu ifade eden Yılmaz, ''410 bin hektarlık alan 2-B arazisi olarak görünüyor'' diye konuştu.
Yılmaz, bu düzenlemenin amacının sadece gelir elde etmek olmadığını kaydederek, ''Öyle olsaydı rayiç bedel yüzde 100 olurdu. Bu varlıklar üzerinde herkesin hakkı var ve bunu da gözetmek zorundayız. Bir taraftan o arazilerin satışına ilişkin kolaylık yapacağız, diğer taraftan da milletin hakkını arayacağız'' dedi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, BDP'nin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında verdiği gensoru önergesinin ön görüşmelerinin yapılması için, birleşimi 17 Nisan Salı Günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın