Dolar
32.50
Euro
34.86
Altın
2,335.94
ETH/USDT
3,183.00
BTC/USDT
63,031.00
BIST 100
10,082.77
Gündem, arşiv

İçeride yüzlerce işçi olduğu iddiaları yalan

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında yüzlerce işçi bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

16.05.2014 - Güncelleme : 16.05.2014
İçeride yüzlerce işçi olduğu iddiaları yalan

MANİSA

Soma'daki maden ocağına gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşme yaptıktan sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madendeki yangının önemli ölçüde söndürüldüğünü ve karbonmonoksit oranının belli bir orana düştüğünü belirtti.

Kurtarma ekibinin daha rahat çalışmaya başladığını dile getiren Taner Yıldız, madende kalan işçilere ulaşmak için çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü ifade ederek "Madendeki işçi kardeşlerimize bugün ulaşacağımız kanaatindeyim" dedi.

Madende kalan işçi sayısıyla ilgili rakamların maniple edildiğine dikkati çeken Yıldız, "İçeride daha 100'lerce işçi kardeşlerimizin olduğunu söyleyenler var. İçeride yüzlerce işçi bulunduğu iddialarını katiyen yalanlıyorum" dedi.

Bölgeye otobüslerle bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinin gelmek istediğini belirten Taner Yıldız, şöyle devam etti:

"Hayat kurtarmayla alakalı faaliyetlerin bulunduğu bir yerde nümayiş yapamayız. Geleneklerimize, göreneklerimize, yetiştirme tarzımıza da hayatını kaybetmiş işçilerimizin defnedilmeden önce bu kadar nümayişe, yetiştirilme tarzına da aykırı buluyorum, ölüye yapılan saygısızlık olarak görüyorum."

Çelik: "Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik de maden faciasının yaşandığı alanda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tarihinin en müessif, en büyük iş kazalarından birini yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi Soma'daki ocaklar ve tüm maden ocakları denetleniyor. Teftişler yapılıyor, bu ve benzeri konular, yani geçmişe ait konularla ilgili idari ve adli soruşturma başladığı için geçmişe dönük bir şey söylemek istemiyorum. Ama geleceğe dönük şunu ifade etmek istiyorum. Medyada da yapılan tartışmalarda dile getirildiği için söylüyorum. Teftiş ve ilgili incelemeler başlatıldı ama İş Teftiş Kurulu başkanımız başkanlığında, son denetimlerde görev almayan heyetimiz gelip burada görev alacak. Medyada gerçekten bazı haksız da diyebileceğim değerlendirmeler yapılıyor.  Onun için iş teftiş kurulu başkanını görevlendirmiş bulunmaktayız. Yeni bir teftiş kurulu gelip burada incelemeleri değerlendirecek."

"Ezber bozan kaza"

Çelik, teknik heyetin kendisine verdiği bilgi çerçevesinde izahında zorlanan, ezber bozan bir kazayla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, "Bu çerçevede olay yeri incelenmeden, raporlar ortaya çıkmadan yapılan değerlendirmelerin ne kadar spekülatif değerlendirmeler olduğunu gördük, trafo ve benzeri birçok değerlendirmeler yapıldı. Olay yerinin incelemesinin neticesinde ortaya çıkacak olan tablo son derece önemlidir. Bu onuda çok hassas olacağız, en ufak ayrıntıyı ıskalamadan, meselenin net şekilde izaha kavuşması konusunda elimizden gelen bütün çabayı sarf edeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum" diye konuştu.

Maden kazasını aydınlatacak bazı önemli levhaların önem arz ettiğini dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan biri, risk değerlendirme raporu var her işletmenin. Bu son derece önemli. İş veren açısından acil durum planlaması raporları var, on önem arz edecek bu olayın aydınlatılması açısından. Otopsi raporları yine yol gösterici olacak. Ayrıca çalışanlar ve özellikle sendika temsilcilerinin görüşleri önem arz edecek yol haritamızın netleşmesi ve  hiçbir karanlık noktanın kalmaması açısından. İşyeri rapor defterleri var. Savcılık bunların tümüne inanıyorum ki el koymuş bulunmakta ve soruşturmalar başlamış bulunmaktadır."

Bakan Çelik, kayıtdışılıkla ilgili çok değerlendirmelerin yapıldığına dikkati çekerek, "Şu an itibarıyla ailelerine teslim edilen şehitlerimizle ilgili bir kayıtdışılığın söz konusu olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

Madenin örgütlü bir iş yeri olduğunu, üretimde alt işveren bulunmadığını tespit ettiklerini ifade eden Çelik, bunların inceleme, araştırma öncesi elde edilen tespitler olduğunu, ayrıntılı şekilde değerlendirileceğini, bir yanlışlık, eksiklik varsa bunların sonuna kadar gidileceğini sözlerine ekledi.

"Yaşam odaları mevzuatta yok"

Madendeki yaşam odalarıyla ilgili bir soru üzerine mevzuatta ilk yardım ve kurtarma odalarının bulunduğunu ve bunların denetlendiğini söyleyen Bakan Çelik, bu odaların yaşanabilecek kazalara karşı önemli işlevler gördüğünü bildirdi. "Yaşam odaları"nın ise mevzuatta olmadığını kaydeden Çelik, "Biz Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 155, 161 ve 187 sayılı iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmelerini onaylamış bir ülkeyiz. 176 no'lu sözleşmeyle ilgili ise henüz çalışmalar sürüyor, belli bir süreye ihtiyaç var. İlgili kurumlarda bilgi ve görüş aldıktan sonra yüzce Meclise onu da sevk edeceğiz. Dünyada 176 no'lu sözleşmeyi imzalayan ülke sayısı 28. Dünya ülkeleri imzalamış da Türkiye imzalamamış anlayışı doğru değil. 176 ile ilgili çalışmaları kısa sürede sonuçlandıracağız. Kurtarma odalarıyla ilgili teknoloji ve bizim şu anki madenlerimizin durumuyla değerlendirilebilir" ifadesini kullandı.

Yaşam odalarını zorunlu olacak mı sorusuna Faruk Çelik, "Buradan çıkar çıkmaz herkesin söyleyecekleri ve hepimizin yapacakları var. Bu konular üçlü danışma meclisinde tartışılmadı değil. 5 yılda büyük bir mücadele sonucunda ancak taraflarla uzlaşarak getirebiliyorsunuz. Ama bugün de herkese ibret olmuş bu acı tablo karşısında yapılan o 5 yıllık mücadeledeki değerlendirmelerin ne kadar anlamsız olduğu da ortaya çıkmıştır. Onun için çok net cevap veriyorum. Türkiye bu konuda alması gereken önemli adımları attı, ama yeterli olmayan ve atılması gereken bütün adımları atacağız" yanıtını verdi.

Doğruları, gerçekleri ortaya çıkarmak bir vebaldir

Yangının çıkışı konusunda henüz tespit yapılmadığını bildiren Taner Yıldız ise, teknik denetimciler, müfettişlerin gerekli çalışmayı yürüteceğini, ama şu anki öncelikli gündemin işçilerin çıkarılması olduğunu söyledi. Bu çalışmanın tamamlanmasının ardından adli ve idari soruşturmalara başlanacağı bilgisini veren Yıldız,  şöyle devam etti:

"Israrla aynı cümleyi bir kez daha tekrar edeceğim; bu bir vebaldir. Doğruları gerçekleri ortaya çıkartmamak bir vebaldir, bu vebale kimse katlanmaz. Bizim yetişme tarzımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz, öğrendiklerimiz bize bunu söylüyor. Israrla bunu söylüyor olmamıza rağmen 'acaba bir şey karartılacak mıdır', 'içeride acaba 150 kişi daha var mıdır' cümlelerini ben artık samimi bulmuyorum, kasıtlı buluyorum. Biz şu ana kadar gerçekleri yönetmeye çalışıyoruz, ama bazı algıları yönetmek zorunda kalışımızı da buradaki işçi kardeşlerimize yapılan haksızlık olarak görüyorum. Biz işçimizle uğraşıyoruz."  

"Herkesin sorumluluk içerisinde hareket etmesi gerekiyor"

Maden faciasının yaşandığı alanda incelemelerde bulunan Çelik, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada da vefat eden işçilerin geride kalan yakınlarının sıkıntı yaşamaması adına seferberlik ilan edildiğini belirtti.

Bakan Çelik, ilk etapta sosyal güvenlik sistemi ile ilgili kriz masası oluşturarak vefat eden işçilerin geride kalan yakınlarına sosyal haklarının hızlı bir şekilde devredilmeye başlandığını anlatarak, şöyle dedi: 

"Diğer imkanların tümü de, sayın Başbakan'ımızın da bizlere talimatları oldu, onlar da çok hızlı bir şekilde ailelere intikal edecek. Kalanlar için bir sorun yaşanmayacağını görüyoruz çok rahat bir şekilde. Ama hayatlarını kaybedenleri geri getirmek mümkün değil. Onun için herkesin sorumluluk içerisinde hareket etmesi gerekiyor."  

Diğer maden ocaklarının durumu

Bakan Çelik, maden faciası sonrasında mevcut ocaklarda tedbir alınıp alınmayacağı yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi: 

"Yeni ocaklar var. Yeni açılan ocaklar varsa bunların teknolojileri çok farklı. Biz şimdi Zonguldaklı madencilerle konuşuyoruz orada. 1848'de ocak açılmış ve 1848'den itibaren faaliyet gösteriyor. Şimdi bu ocakların konumları, mevcut teknolojiye uyumları çok farklı. Onun için mümkün mertebe yasal düzenlemeleri şu anda Avrupa Birliği (AB) standartlarına getirmiş durumdayız. Eksikleri var mıdır? Tabi ki bu dinamik bir alandır, eksiklerini tamamlamak gerekiyor. Mevcut eksikler tekrar gözden geçirilecek ve daha sağlıklı, daha güvenilir galerilerde emekçilerimizin, işçilerimizin çalışma ortamı inşallah sağlanır ve bu acılar yaşanmaz."   

Çelik, sağ kurtulan maden işçisiyle görüştü

Öte yandan Çelik, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tırını ziyaret ederek Başkanı Fuat Oktay'dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Türk Kızılayı Mobil Mutfak aracı ve yemek dağıtım alanını da gezen Çelik, burada dağıtımı yapılan çorba ve pideden yemesinin yanı sıra maden işçilerine ikram etti.

Çelik bu sırada maden faciasından sağ olarak kurtulan İsmail Aslan isimli işçiyi yanına çağırarak pide ikram etti. Bakan Çelik'e yaşadıklarını anlatan maden işçisi, gözyaşlarını tutamadı. Bakan Çelik, işçinin telefonunu alarak gerekli desteğin verilmesini istedi.

Çelik, maden ocağı bölgesinde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve sendika şube başkanları ile de görüştü.

Bakan Çelik, insan sağlığının her şeyin üstünde olduğunu, bütün mücadelenin yaşamak ve yaşatmak için verildiğini belirtti.

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay da 3 gün 65 saattir maden ocağında bulunduğunu, bundan sonrası için  bir yol haritası çizmek gerektiğini kaydetti.

 

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın