Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,546.60
BTC/USDT
70,179.00
BIST 100
9,143.29
Gündem, arşiv

Türk-İş'ten çalışmama eylemi

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, Soma'daki maden kazası nedeniyle bugün 770 bin üyelerinin iş yerlerine gideceğini ancak çalışmayacaklarını bildirdi.

14.05.2014 - Güncelleme : 14.05.2014
Türk-İş'ten çalışmama eylemi

İZMİR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Maden-İş ve Türkiye Maden-İş Sendikası genel başkanları ile konfederasyon yöneticilerinin katılımıyla Soma'daki Eynez Maden Ocağının idari binası önünde basın açıklaması yaptı.

Atalay, önceki gün 15.30 sıralarında meydana gelen kazanın tüm Türkiye'yi ve yurttaşları yasa boğduğunu ifade etti. 

Madende yaklaşık 26 saattir yoğun bir arama kurtarma çalışması yürütüldüğünü ve bu çalışmalarda açıklanan resmi rakamlara göre 238 işçi arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini belirten Atalay, şunları kaydetti: 

"Bu rakamın, 238’in daha üstüne çıkacağı tedirginliği ve kaygısı mevcut. Biz Türk-İş olarak içeride şu anda sağ yaralı kardeşlerimizi çıkarma gayretindeyiz. Onların çıkması için ilgili arkadaşlarımız yoğun gayret sarf ediyor, biz de onlarla beraber onlara eşlik ediyoruz."  

Atalay, bu tür acı kazaların madencilerin kaderi olmaması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti: 

"İnsanların kaderi bu olmamalı, maalefef bizim ülkemizde Zonguldak'ta da burada da bu ülke tarihinde böyle büyük bir facia böyle büyük bir afet görmedik depremlerden sonra. Sayı belli olduktan sonra ülkeyi yönetenler şapkalarını önünü kıymak zorunda. Bu ülkede taşeronla, kuralsız çalışan bir milyonun üzerinde insan var. İnsanlar 3-5 kuruşa, canlarıyla bedel ödüyorlar. 26 saattir, feryatlar yükseliyor. İnsanların burada ocakları söndü."

Türk-İş üyeleri bugün çalışmayacak 

Türk-İş olarak 770 bin üyeleriyle Soma'da yaşadıkları bu acıyı bugün iş yerlerine giderek ama çalışmayarak ortaya koyacaklarını belirten Atalay, şunları söyledi: 

"Türkiye genelinde 770 bin üyemiz, işe gidecek ama bu moral bozukluğuyla bu gelişmelerle arkadaşlarımızın çalışma imkanı olmayacak. Çünkü, bu kuralsız çalışma illa insanlar can verdikten sonra mı ülkenin gündemine gelecek." 

Atalay, konuyu hem Başbakan'a hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir kezdaha ilettiklerini belirterek, "Hükümet, bir an evvel yaptırım yapmalı. Taşeron problemi bir an evvel bu ülke gündeminden çıkmalı yoksa insanlar burada can vermeye devam edecekler. Biz bedel ödemekten yorulduk" diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın