Dolar
32.38
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.80
BTC/USDT
70,146.00
BIST 100
9,110.56
Gündem, arşiv

Çalışmalar sabaha kadar bitmeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki madende çalışmaların sabaha kadar bitmesi gerektiğini belirtti, "İçinde bulunduğumuz durum sıkıntılı" dedi.

14.05.2014 - Güncelleme : 14.05.2014
Çalışmalar sabaha kadar bitmeli

MANİSA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da işçilerin mahsur kaldığı madende incelemelerde bulundu.

Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madende çıkan yangının ardından Ankara'dan uçakla Balıkesir'e, oradan da karayoluyla Soma'ya geçen Bakan Yıldız, maden ocağına gelerek arama kurtarma çalışmalarını izledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da madende mahsur kalan işçilerle ilgili ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya olunduğunu, olayla ilgili şu an için bir rakam veremeyeceğini ancak karbondioksit ve karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklanan ölümlerin olduğunu söyledi.

Soma'da çok sayıda işçinin mahsur kaldığı Eynez bölgesindeki madende incelemelerde bulunan Bakan Yıldız, gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Bu tür sıkıntılı durumlarda spekülasyona neden olmamak için tek merkezden açıklama yapılmasının daha doğru olduğunu belirten Yıldız, olayla ilgili kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, şu an için rakam açıklamayacağını belirtti. 

Olayda şehit olanların ve yaralı çıkarılan işçilerin bulunduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Zaman aleyhimize işliyor. Şu anda çok ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Şeffaf olarak tüm bilgileri kamuoyuyla paylaşacağım. Seyirden endişe duyuyoruz. Ancak rakamları paylaşmayacağım. Sabaha kadar çalışmaları mutlaka bitirmemiz lazım. Tahlisiye ekipleriyle beraber Kütahya, İzmir, Balıkesir'den, Soma'daki diğer özel ve kamu şirketlerinden 400'e yakın kurtarma ekibi çalışıyor. Kızılay, AFAD, UMKE, Sağlık Bakanlığı ve diğer ekipleri de buna eklemek gerekiyor. Kurtarma ekipleriyle alakalı herhangi bir sıkıntımız bulunmmamaktadır." 

Yangının yerin 150 metre altında çıktığını, madende 420 metreye kadar faaliyetin bulunduğunu aktaran Bakan Yıldız, olayın 15.10'da yaşandığını, bundan önce madende metan ve diğer zararlı gaz seviyelerinde bir sıkıntının gözükmediğini ifade etti.

Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu saatten sonra da herhangi bir metan gazı patlaması yok, herhangi bir işçi kardeşimizi tahrip edebilecek bir darbe yok, grizuyla alakalı bir facia sözkonusu değil. Ama Karbondioksit ve karbonmonoksit zehirlenmesiyle karşı karşıyayız. Şu an içinde bulunduğumuz durum sıkıntılı bir durum. Ama tüm ekip arkadaşlarımızla beraber buradayız. Her birimizin sükunutle bu çalışmaları yürütmesi gerekiyor. Amacımız oradaki işçi kardeşlerimizin canlı olarak çıkarılmasıdır."

Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arnavutluk ziyaretini iptal ettiğini, Soma'ya geleceği bilgisini verdi.

Gazetecilerin ölü sayısıyla ilgili soruları üzerine Bakan Yıldız, 1,5-2 saat içinde tekrar basına bilgi verileceğini, belli rakamları bu toplantıda paylaşmanın daha doğru olacağını vurguladı.

"Her birimizin sorumluluk içinde davranmasının doğru olcağı kanaatindeyim" diyen Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayı doğrudun yanlıştır bunların üzerinde durmuyorum. Şu anki derdimiz rakam meselesi değil. Doğru müdahale etmek ve doğruları sizlerle paylaşmak. Her şeyi sizlerle şeffaf olarak paylaşacağız. Ama doğru şeyleri paylaşmamız lazım. Siz acele etmeyin, biz acele edelim. Kriz masası var orada her şey değerlendirilir. Yaklaşık 1-1,5 saat içerisinde yeniden bu toplantıyı yapmış olalım. Zaman aleyhimize işlediği için hızlıca oradaki kardeşlerimizi çıkarmamız lazım. 2 - 3 kilometre ilerde bulunan kardeşlerim var. Gelişmelerden endişe duyduğum noktalar var. Bunları sizlerle tekrar paylaşacağım."

Yangın vardiya değişimine rastladı

Bakan Yıldız'a, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile AFAD Başkanı Fuat Oktay eşlik etti. Madene çeşitli siyasi partilerden milletvekilleri ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da ulaştı.

Bu arada trafoda çıkan yangın sonrası tüm galerileri dumanın sardığı ve yangının vardiya değişimine rastlaması nedeniyle çok sayıda işçinin dumandan etkilendiği ifade edildi.

Madenden yaralı olarak kurtarılan bazı işçilerin gönderildiği Soma Vefa Hastanesi'nde işçi yakınlarıyla hastanenin güvenlik görevlileri arasında zaman zaman arbede çıktı.

Muhabirler: Ufuk Kırabalı/Tolga Albay

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın