Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.50
BTC/USDT
69,948.00
BIST 100
9,067.54
Gündem, arşiv

'5 bin Roman kardeşimizi istihdam edeceğiz'

Başbakan Davutoğlu, Roman STK temsilcileriyle görüşmesinde, "Toplum yararına çalışma bağlamında 120 bin istihdamın 5 binini Roman kardeşlerimize ayırıyoruz" dedi.

19.04.2015 - Güncelleme : 19.04.2015
'5 bin Roman kardeşimizi istihdam edeceğiz'

İSTANBUL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Roman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen kahvaltı toplantıda bir araya geldi.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Psikolojik ön yargıyı kırmak önemliydi. Kırdık. Varsa hala psikolojik ön yargı size söz veriyorum hepsini çatır çatır kıracağız. Kimse bu ülkede herhangi bir vatandaşa tepeden, dışarıdan bakamayacak. Kimse sahip olduğu kültür veya sosyal kesim itibarıyla tahkir edilemeyecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Acılar yaşadığınızı, bu topraklarda ve bizim de terk etmek zorunda kaldığımız Balkanlar'da, Avrupa'da, birçok yerde Roman kardeşlerimizin büyük acılar yaşadığını biliyoruz ve bu acılar unutulmuştu, bu acılar yok sayılmıştı. Bu acıları konuşmak bile neredeyse ayıp sayılmıştı. Biraz önce dile getirilen hususlar 12 sene, 13 sene, 15 sene önce konuşulamazdı."

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'de zannedilir ki sadece şu veya bu kesime ayrımcılık yapılmıştır. Hayır maalesef tek parti zihniyetinden bu yana bu ülkede hepimiz değişik gerekçelerle ayrımcılığa muhatap olduk" ifadelerini kullandı.

"Romanlar yürüyen yürektir"

Davutoğlu, kahvaltı programında yapılan sohbeti unutmayacağını belirterek, "Kibariye Hanımın güzel özlü sözleri, Rahmi Beyin yüreğinden gelerek ve göz yaşıyla ifade ettiği hususlar, diğer arkadaşlarımızın gündeme getirdiği bütün güzel konular hep benim zihnimde bu görevi ifa ederken yerini muhafaza edecek" dedi.

Davutoğlu, Roman vatandaşların sözlerinin yüreklerinden çıkmayacağını vurguladı.

Yaşar Kemal'in sözleriyle Romanlara seslenmek istediğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Romanlar yürüyen yürektir. Yürekleriyle gönülleriyle konuşurlar. Onun için birçok toplantıya şahit oldum. Birçok toplantıda bu salonda ve başka salonda bir araya geldim ama kendilerini bu kadar iyi ifade edebilen, bu kadar gönülden konuştukları için de muhataplarını etkileyebilen bir topluluğa çok az rastladım.

"Kılıçdaroğlu Romanlardan özür dilesin"

"Önce psikolojik ön yargıları yıktık sonra da bu ilkeler ışığında bütün yasalardaki ayrımcılıklara bir son verdik ve bu yüz kızartıcı 1934 tarihli tek parti yönetimine dayanan İskan Kanunu'nu değiştirdik" diyen Başbakan Davutoğlu,  "Biz Roman kardeşlerimize sahip çıktıktan sonra birçok parti sahip çıkmaya başladı. Roman kardeşlerimizden bahsetmeye, toplantılar yapmaya veya aday göstermeye başladı. Sayın Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum sizin huzurunuzda. Önce CHP'nin tek parti döneminde çıkan 14 Haziran 1934 tarihli İskan Kanunu dolayısıyla Romanlardan CHP adına özür dilesin" şeklinde konuştu.

"Hepimiz asli unsuruz"

"Başı açık, başı örtülü, Roman ve diğer bütün kesimler, Türk, Kürt, Sünni, Alevi hepimiz kardeşiz. Hepimiz asli unsuruz" ifadelerini kullanan Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğer böyle bir ayrımcılık olursa, size söz veriyorum, ayrımcılığa veya herhangi bir yanlış muameleye muhatap olursanız takip etmek üzere Başbakanlıkta bir mekanizma kuracağım ve sizinle istişare ederek bir Roman kardeşimizi kendime danışman olarak alacağım."

"Sınır dışı edilen her Romana Türkiye sahip çıkacak" 

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'deki Romanların yurtdışında akrabaları olduğunu belirterek, "Sizin akrabanız bizim akrabamız, sizin kardeşiniz bizim kardeşimizdir. Sizler nasıl burada asli unsursanız yurtdışındaki akrabalarınız da bizim için asli unsurdur. Avrupa'da sınır dışı edilen her Romana Türkiye Cumhuriyeti devleti sahip çıkacak" dedi.

"5 bin Roman kardeşimizi istihdam edeceğiz"

Davutoğlu, "Şimdi ilk adım olarak bildiğiniz gibi toplum yararına çalışma bağlamında 120 bin istihdam oluşturuyorduk. Bunun 5 binini Roman kardeşlerimize ayırıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Pozitif ayrımcılığın en fazlasına siz layıksınız çünkü onlarca yıl o İskan Kanunu'nu çıkaran zihniyet size negatif ayrımcılık yaptı" diyen Davutoğlu, "Konut konusundaki ihtiyaçlarınızı da karşılayacağız" şeklinde konuştu.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız, Tayfun Salcı, Filiz Kınık, Uğur Aslanhan, Etem Geylan


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.